Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Rozpoznajte signály v podpazuší: Znamenia, ktoré naznačujú zdravotné problémy!

(Zdroj: gettyimages.com)

Rôzne oblasti tela si všímame a keď sa objaví niečo neznáme, napr. hrčka alebo nejaké začervenané miesto či vyrážky, spozornieme a dúfame, že to neznamená nič vážne. Málokto však pozoruje oblasť podpazušia, ktorá môže taktiež vyslať signálu, že niečo nie je v poriadku s telom! Rozpoznajte ich.


Zápach

Nadmerné potenie môže nepríjemne zapáchať, čo nie je nič neobvyklé. Obzvlášť kyslý zápach signalizuje prítomnosť baktérií, množiacich sa v oblasti s veľkým množstvom potu. Hoci sa to dá napraviť na nejaký čas dezodorantmi a antiperspirantmi, v prípade trvalého a silného zápachu už môže ísť o znak zdravotných problémov, ktoré môže vyriešiť návšteva u lekára. Ak sprcha nepomáha, môže ísť o hormonálnu poruchu a dysfunkciu štítnej žľazy. Pripomína vám zápach hnilé ovocie alebo lak na nechty? ide o príznak ketoacidózy, teda schopnosti metabolizovať cukor.

Čítajte tiež: Na CHYBY pri vykurovaní dopláca telo: Číslo, pod ktoré nikdy nesmie klesnúť teplota v spálni!

Svrbenie

Keď si oholíte podpazušie, začne vás po určitom čase svrbieť. Je to úplne normálne, keďže vám rastú nové chlpy. Ak svrbenie pretráva, môže ísť o reakciu pokožky na holiaci strojček, odevy a látky v dezodorantoch. Môžu sa objaviť aj červené škvrny a šupiny, kedy už môže ísť o hubovú infekciu kože.

Vyrážky

V oblasti podpazušia prvláda teplo a vlhko. Ide o perfektné podmienky pre rast kvasinkových baktérií. Ak ste spozorovali svrbenie, začervenanie a malé vyrážky na koži, obráťte sa radšej na lekára. Môže byť za tým alergia!

Bolesť

Nie každá bolesť v podpazuší znamená okamžitú návštevu lekára. Obvykle sa objaví vtedy, ak ste rukou dvíhali niečo ťažké, po nejakej fyzickej aktivite alebo proste vtedy, ak bola ruka nejakým spôsobom namáhaná. Ide len o dočasnú bolesť, ktorá po čas zmizne. Trvá bolesť niekoľko dní? Vyhľadajte lekára. Hoci je to malá pravdepodobnosť, aj keď sa nevylučuje, môže ísť o tvorbu nádorov v lymfatických uzlinách.

Hrčky

V podpazuší sa nachádzajú lymfatické uzliny, ktoré nie sú bežne viditeľné. Hrčka alebo opuch v podpazuší signalizuje to, že vaše lymfatické uzliny bojujú s infekciami. Po čase sa tento stav zlepší. Poraďte sa s lekárom, ak zápal nezmizne počas týždňa. V prípade opuchnutých lymfatických uzlín môže ísť o vážnu infekciu alebo rakovinu.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9