Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Na CHYBY pri vykurovaní dopláca telo: Číslo, pod ktoré nikdy nesmie klesnúť teplota v spálni!

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Náhle septembrové ochladenie odštartovalo v mnohých slovenských domácnostiach vykurovaciu sezónu. Viete, v akom rozpätí by sa mala pohybovať optimálna teplota v miestnostiach? Nesprávne nastavená teplota môže ohroziť zdravie!

 

Vykurovacie obdobie spravidla začína 1. septembra v rámci kalendárneho roka, vysvetľuje Stanislav Janiš, predseda predstavenstva Slovenského zväzu výrobcov tepla (SZVT). Centrálne zdroje tepla podľa legislatívy začínajú distribuovať teplo vtedy, keď sú splnené podmienky pre začatie vykurovania dané vyhláškou, teda keď dva po sebe idúce dni klesne priemerná vonkajšia teplota pod úroveň 13 stupňov Celzia a podľa predpovede vývoja počasia nemožno očakávať zvýšenie vonkajšej priemernej dennej teploty v nasledujúcom dni nad túto hodnotu. 

Čítajte viac: Zázračne vytiahnu z tela choroby: Cibuľové ponožky a iné triky

„Ak sa náhle oteplí a vonkajšia priemerná denná teplota vzduchu vystúpi počas dvoch za sebou nasledujúcich dní nad 13 stupňov Celzia a podľa predpovede sa pokles teplôt v nasledujúcom dni nepredpokladá, dodávateľ dodávku tepla preruší,“ podčiarkol Janiš.

Na akú teplotu vykúriť obytné miestnosti?

Podľa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR sú požiadavky na teplotu vzduchu a relatívnu vlhkosť vzduchu upravené v legislatíve na ochranu verejného zdravia vo vyhláške MZ SR č. 259/2007 Z. z. o podrobnostiach o požiadavkách na vnútorné prostredie budov a o minimálnych požiadavkách na byty nižšieho štandardu a na ubytovacie zariadenia.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Ako spresnila Daša Račková z Komunikačného referátu ÚVZ SR, teplota v obytných miestnostiach počas chladných období roka by mala dosahovať 22 až 26 stupňov Celzia v prípade, že sú izby určené na pokojné ležanie, sedenie či oddych. Prípustná je však aj teplota 20 až 27 stupňov Celzia. V mnohých prípadoch je však pocitové vnímanie optimálnej teploty individuálne.

V prípade spálne môže byť teplota nižšia, nemala by však klesnúť pod 16 stupňov Celzia. „Všeobecne platí, že je lepšie, keď je teplota v spálni nižšia, ale v legislatíve na ochranu verejného zdravia, teda vo vyhláške, nie sú uvedené teploty pre jednotlivé typy miestností obytného domu,“ doplnila Račková s tým, že vhodná teplota v miestnosti na spanie sa môže pohybovať medzi 18 až 20 stupňami Celzia. „Počas spánku by teplota v miestnosti nemala  klesnúť pod 16 stupňov Celzia kvôli zníženej obrannej schopnosti organizmu voči respiračným ochoreniam,“ dodala.

Hrozí uvoľňovanie toxických látok!

Čo ak teplota v miestnosti prekročí uvedené limity?Príliš vysoká teplota zvyšuje tepovú frekvenciu, spôsobuje väčšie vyčerpanie a únavu. Vyššia teplota podporuje i uvoľňovanie toxických látok zo stavebných materiálov a interiéru a znižuje vlhkosť vzduchu, čo spôsobuje vysúšanie slizníc a ich dráždenie prítomnými látkami,“ upozorňuje Daša Račková.

Dopĺňa, že príliš nízka teplota môže zintenzívniť celkový pocit nepohody z chladu. Následkom môže byť napríklad prechladnutie: „Chladný cirkulujúci vzduch môže spôsobiť rôzne dýchacie problémy, bolesti dutín, pocit upchatého nosa, bolesť hlavy, chrbtice. Nízka teplota a vysoká vlhkosť vzduchu (nad 60 percent) môžu byť príčinou kondenzácie vodnej pary na chladnejších plochách miestnosti a následne vzniku plesní.

Viac o téme: VykurovanieKúrenieTeplota
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9