Spracované mäso, salámy, párky.. Ruku na srdce. Hoci vieme o ich škodlivosti na ľudské zdravie, väčšinou im neodoláme a radi si ich vychutnáme. Čo však nikto nečakal, je ich vplyv na duševné zdravie! Ako môžu ovplyvniť psychiku? Týka sa to hlavne ľudí so sklonmi k mániám.
Štúdia s viac ako 1 000 osobami, vrátane pacientov s psychickými poruchami zistila, že u ľudí, ktorí konzumovali spracované mäso, bolo tri a pol násobne pravdepodobnejšie, že budú hospitalizovaní s mániou. Manické epizódy, počas ktorých sú ľudia hyperaktívni, euforickí a nemôžu spať, ovplyvňujú jeden až dvoch zo 100 ľudí. Sú súčasťou bipolárnej poruchy s názvom "manická depresia". Je to čierne na bielom, konzumácia spracovaného mäsa môže zvýšiť riziko vzniku manických epizód!
Čítajte tiež: Mýtus o plnotučných mliečnych výrobkoch: Spotrebitelia boli desaťročia na omyle
Vplyv na mozgové a črevné baktérie
Výskumníci na Univerzite Johns Hopkins sa pýtali ľudí, či niekedy jedli údené mäso. Zatiaľ čo saláma a prosciutto neboli spojené s mániou, údené a sušené mäso bolo spojené so zvýšenou pravdepodobnosťou hospitalizácie! Hovorí sa, že dusičnany, ktoré sa používajú ako konzervačné látky do mäsa, môžu mať vplyv na mozgové a črevné baktérie ľudí, ktorí ich jedia. Oxid dusnatý sa nachádza vo vyšších hladinách v krvi ľudí s bipolárnou poruchou!
"Budúca práca na tejto asociácii môže viesť k diétnym intervenciám, ktoré pomôžu znížiť riziko manických epizód u tých, ktorí majú bipolárnu poruchu alebo sú inak zraniteľní voči mánii," povedal vedúci autor Dr. Robert Yolken z lekárskej fakulty Univerzity Johns Hopkins povedal.
Aby si americkí vedci overili účinky dusičnanov, pridali ich do stravy potkanov. Hlodavce po niekoľkých týždňoch vykazovali príznaky mánie. V štúdii, zameranej na ľudí, sa ľudia pýtali, či jedli údené morčacie a hovädzie mäso, prosciutto a salámu.
Mäsové tyčinky a sušené mäso sú populárnym občerstvením v USA. Dusičnany sú konzervačné látky, ktoré sa používajú na výrobu párkov a môžu byť tiež v slanine a hamburgeri.
Štúdia, publikovaná v časopise Molecular Psychiatry, zistila, že dusičnany zmenili črevné baktérie potkanov, ktoré môžu súvisieť s problémami duševného zdravia. Z toho vyplýva, že podávanie probiotík ľuďom s bipolárnou poruchou, aby sa zmenili ich črevné baktérie, znižuje pravdepodobnosť ich opätovnej hospitalizácie. Objavili sa dokonca aj dohady, že spracované mäso vedie k zvýšeniu rizika rakoviny čriev u ľudí!
"Je zrejmé, že mánia je komplexný neuropsychiatrický stav a že genetika a environmentálne faktory sa pravdepodobne podieľajú na vzniku a závažnosti bipolárnej poruchy a súvisiacich manických epizód," povedala Seva Khambadkone, spoluautorka, ktorá pracovala na experimentu s potkanmi.
"Naše výsledky naznačujú, že dusené mäso by mohlo byť jedným z environmentálnych hráčov pri sprostredkovaní mánie."