Máte túto KRVNÚ skupinu? KLIEŠTE vás budú vyhľadávať viac než ostatných!

Zdroj: gettyimages.com
2020-07-30 19:00:00

Keď sa prisajú, sú zárukou, že vám znepríjemnia letné dni. Kliešte sú doslova otravou. Jedna skupina ľudí je však na ne náchylnejšia viac než ostatní. U koho je zvýšené riziko, že si parazity vyberú práve ich?


Vedci v Českej republike už pred dvoma rokmi zistili, že kliešte môžu byť ovplyvnené "fyziologickým alebo biochemickým profilom jedinca, napríklad jeho krvnou skupinou". Vedúca výskumná pracovníčka Alena Žákovská z Masarykovej univerzity uviedla, že "krvná skupina jednotlivca môže byť jedným z faktorov, ktoré zvyšujú riziko uhryznutia kliešťa a prenosu nebezpečných chorôb, a nesmie sa podceňovať".

Čítajte tiež: POTRAVINY, ktoré vám za pár minút zväčšia BRUCHO: Najväčší vinníci plynatosti

Kliešte sú malé parazity, ktoré sa živia krvou z ľudí a cicavcov. Predpokladá sa, že 17 percent klieští je infikovaných baktériou, ktorá môže spôsobiť chorobu - Lymskú boreliózu. Napríklad celebrity ako Bella Hadid či Kelly Osbourne odhalili, že trpia touto chorobou.

Ktorá krvná skupina ich najviac priťahuje?

Nová štúdia zistila, že zatiaľ čo kliešte nechodia na pacientov s krvnou skupinou B, priťahujú ich iní, s krvnou skupinou typu A.

V experimente vedci naniesli na sterilnú vrstvu filtračného papiera na Petriho misku kvapku krvi každej krvnej skupiny - A, B, AB a 0. Vzdialenosti medzi jednotlivými kvapkami boli rovnaké. Do misky bol umiestnený najznámejší druh z čeľade kliešťovitých, kliešť obyčajný. Po dvoch minútach sledovania správania kliešťa Dr. Žákovská a jej kolegovia zistili, kde sa parazit presunul. Keď sa experiment opakoval stokrát s použitím rôznychdruhov kliešťov, vo väčšine prípadov - 36 %,  parazity sali krv skupiny A. Krvná skupina B nebola pre kliešte až taká atraktívna - 15 %. Dr. Žákovská sa priznala, že ide o výsledky, ktoré netreba podceňovať, keďže monitorujú, ako kliešte migrujú a infikujú svojho hostiteľa.

Avšak, kým sa nevykonajú ďalšie testy, odborníčka pripustila, že nie je ešte celkom jasné, prečo sa zdá, že kliešte dávajú prednosť niektorým druhom krvi pred druhým.

"Ľudia s rizikovým typom krvi A by mali prijať vhodné opatrenia na účinnejšiu ochranu a znížiť riziko vzniku nebezpečných chorôb prenášaných kliešťami," upozorňuje Dr. Žákovská.

Týka sa to aj domácich miláčikov

Vedci taktiež zdôrazňujú, že aj psy, ktoré sú náchylné na uhryznutie kliešťami, môžu byť infikované Lymskou boreliózou, no tie majú približne 12 odlišných krvných skupín.

"Bolo by zaujímavé vidieť štúdiu, kde by kliešte preukázali preferenciu pre určité druhy krvi u psov. Sme presvedčení, že všetky psi a mačky sú citlivé na kliešte a sú skutočným rizikom pre zdravie domácich zvierat. Dôležité je, zakaždým ich skontrolovať, najmä po prechádzke v dlhšej tráve alebo v zalesnených oblastiach," povedal veterinárny lekár Iain Booth, MD.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie kliešť krvná skupina

2020-07-30 19:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia