Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Najľahšia metóda, ako odhaliť mŕtvicu a zachrániť ľudský život: Takto vyzerá človek pred kolapsom?!

Rozpoznajte znaky mŕtvice a zachráňte tak ľudský život!
Rozpoznajte znaky mŕtvice a zachráňte tak ľudský život! (Zdroj: thinkstock.com)

Mŕtvica patrí medzi najnebezpečnejšie udalosti, ktoré pripravia o život státisíce ľudí po celom svete ročne! Už dlhšiu dobu koluje po internete a sociálnych sieťach šokujúca metóda, ako ju rozpoznať a zachrániť tak ľudský život. Apeluje tak na prípad ženy, ktorý skončil tragicky.


Nenápadná a zákerná

Môže nás prekvapiť hocikedy. Je jedno, či ste práve na dovolenke, uprostred porady, či spíte. Nikto na ňu nie je dosť pripravený. Dokonca ani na veku nezáleží! Dnes nie je vzácnosťou, že lekári liečia aj štyridsiatnikov či dokonca tridsiatnikov postihnutých cievnou mozgovou príhodou. Je zákerná aj v tom, že sa môže prejaviť nenápadne. Pacient trpí len prechodnými príznakmi, ktoré spontánne v priebehu krátkej doby vymiznú. Alebo naopak dramaticky - náhle sa objavia príznaky, ktoré vedú až k poruche vedomia.

Znaky mŕtvice?!

Už niekoľko rokov sa šíri internetom šokujúci prípad o žene menom Ingrid, ktorá sa počas grilovania potkla a spadla. Kamaráti jej chceli privolať záchranku, no ona ich ubezpečovala, že je v poriadku a potkla sa len kvôli svojim novým nerozchodeným topánkam. Po páde sa však chvela a bola bledá, napriek tomu sa neskôr celá usmiata zabávala s ostatnými. Neskôr jej manžel zavolal ostatným a oznámil im, že Ingrid bola hospitalizovaná v nemocnici. Bohužiaľ, o jedenástej hodine večer nakoniec zomrela. Verdikt lekárov znel - mozgová porážka, ktorú utrpela na grilovačke. Ak by jej priatelia vedeli, ako rozpoznať znaky mŕtvice, údajne mohla ešte žiť. Niektorí ľudia vraj nezomrú hneď, ale zostanú odkázaní na pomoc druhým s vedomím, že sú v beznádejnej situácii.

V správe, ktorá sa šíri sociálnymi sieťami i e-mailami sa uvádza, že podľa odborníkov, pokiaľ sa pacient dostaví u lekára najneskôr do 3 hodín od mŕtvice, môže byť zachránený. Trik spočíva len v tom, rozpoznať a správne diagnostikovať mŕtvicu a dopraviť pacienta do 3 hodín k lekárovi, ktorý ho môže ošetriť. A ako ju vlastne rozpoznáme?


Hrozivé signály, že dostanete infarkt už v tridsiatke: Môžu vás pripraviť o život!


Najľahšou metódou sú 4 kroky, ktorých by sa mal človek pridržiavať pri rozpoznávaní mŕtvice. Postihnutému by sme mali položiť tieto otázky:

  • Požiadame ho, aby sa zasmial (čo nebude schopný urobiť).
  • Poprosíme ho, aby povedal jednoduchú vetu (napr: Dnes vonku prší).
  • Povieme mu, aby zdvihol obe ruky (pôjde mu to veľmi ťažko alebo vôbec).
  • Požiadame ho, aby vyplazil jazyk (Pokiaľ je jazyk zakrivený
    a krúti sa zo strany na stranu, ide o znak mŕtvice).

Čo na to náš odborník?

Ak má postihnutý problém vykonať aspoň jeden z uvedených krokov, ide o znak mŕtvice a treba ihneď zavolať záchranku. Podľa jedného kardiológa by mal každý, kto si prečíta túto správu, poslať ju ďalším ľuďom, čím sa zachránia ľudské životy! Skutočne odhalíme mŕtvicu podľa uvedených 4 krokov?

Oslovili sme odborníka - neurológa MUDr. Martina Kucharíka z Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb, či je to skutočne pravda.

"Ak sa jedná len o vyššie preposlaný text, tak je bohužiaľ veľmi pritiahnutý za vlasy – takýto priebeh sa môže týkať možno 1 promile prípadov cievnej mozgovej príhody," uviedol MUDr. Kucharík na správnu mieru.

Ako dodal, na druhej strane - typický prípad cievnej mozgovej príhody (týka sa asi aj vyše 50% všetkých pacientov) sa prejavuje AJ jedným z týchto príznakov - asymetriou hybnosti či citlivosti tváre (vrátane jazyka), hybnosti alebo citlivosti končatín, poruchou porozumenia či vyjadrenia reči.

"Prípad spomenutý v článku by sa teoreticky mohol týkať hemoragickej cievnej mozgovej príhody (krvácania vnútri mozgu) s následným opuchom mozgu, ktorý môže rýchlo spôsobiť aj smrť," povedal odborník na záver.

Čítajte tiež: Jeden z najznámejších diétnych trikov, ktorí mnohí zatracujú: Jedenie po piatej hodine večer vraj funguje!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9