Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Nový objav je tu: Českí vedci konečne vyrobili vakcínu proti kliešťom!

Možno to znamená koniec ochorení z kliešťov!
Možno to znamená koniec ochorení z kliešťov! (Zdroj: thinkstock.com)

Česko zaznamenalo úspech v boji proti ochoreniam prenášaných kliešťami. Tím výskumníkov z Univerzity v Olomouci a odborníci zo spoločnosti Bioeveta vyrobili vakcínu proti lymskej borelieóze. Táto vakcína bude aplikovateľná zatiaľ len u zvierat. Výskum však pokračuje. Zapoja sa aj slovenskí vedci.

 

Lymská borelióza

Ochorenie, Lymská borelióza môže mať tri štádiá. Prejavy tohto ochrenia sú veľmi pestré. Včasné štádium má prevažne tieto prejavy:

  • Opuch a začervenanie (za 3 až 30 dní), opuch je ostro ohraničený, nevoľnosť, únava, zimnica, horúčka, bolesti hlavy, bolesti svalov a kĺbov.

Druhé a tretie štádium môžu vzniknúť po mesiacoch až rokoch a prejavuje sa:

  • Ochoreniami väčších kĺbov, nervového systému, srdca, kostrových svalov a iné.

Bežne sa toto ochorenie prenáša z hlodavcov prostredníctvom kliešťov, kde je poslednou zastávkou ľudský organizmus.

Typické pre toto ochorenie

Na mieste prisatia kliešťa sa po piatich až siedmich týždňoch tvorí červená škvrna, ktorá v strede postupne vybledne.

Očkovacia látka bola vyvinutá len proti druhu baktérie Burgdorferi pre zvieratá a dostupná bude na trehu asi o 4 roky. Humánna medicína teraz skúma a vyvíja novú vakcínu aj pre ľudí.

Vakcíny pre ľudí budú za 6 rokov

Vakcíny pre ľudí by mohli byť pripravené za šesť rokov. Vedci už pracujú na ďalšom výskume a ich prvé experimenty na ľudských bunkách vyzerajú veľmi nádejne.

Výskyt Lymskej boreliózy

V strednej Európe sa kliešte vyskytujú v charakteristickej krivke v rámci sezónneho výskytu. V apríli a máji je prvý vrchol výskytu a v septembri a októbri je druhý, ktorý je menší.

Borelióza sa vyskytuje v USA, Ázii, strednej aj severnej Európe. Borelióza sa často stáva chronickým ochorením a v mnohých prípadoch sú následky doživotné. Vakcinácia ľudí by znamenala veľký pokrok v obrane proti tomuto ochoreniu.

Liečba je len na základe antibiotík

Jediným liečebným postupom proti borelióze je nasadiť včas antibiotiká. Zlé je, že nie všetci liečení pacienti zostanú bez zdravotných následkov.

Toto prelomové riešenie, akým je očkovanie proti Lymskej borelióze znamená veľký úspech. Slováci a Česi, tak znova dosiahli úspech, ktorí pomôže celému svetu.

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

Vyberte si zo širokej ponuky letných festivalov.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9