Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Šokujúce zistenie o rakovine prostaty: Môže byť prenosná!

Rakovina prostaty je veľmi nepríjemná choroba.
Rakovina prostaty je veľmi nepríjemná choroba. (Zdroj: thinkstock.com)

Rakovina prostaty. Zákerná choroba, z ktorej majú muži strach. Problémy s prostatou trápia množstvo mužov na Slovensku. Zapríčiňujú až 6 % celkových úmrtí na rakovinu! Odborníci zdvíhajú varovný prst. Podľa nich ide vraj o sexuálne prenosnú chorobu!

Každý rok je v Európskej únii diagnostikovaných okolo 100 nových prípadov na 100-tisíc obyvateľov. Úmrtnosť na karcinóm prostaty je približne 23 osôb na 100-tisíc obyvateľov. Na Slovensku každý rok pribudne min. 1000 nových pacientov s touto nebezpečnou chorobou.

Je za tým sexuálne prenosné ochorenie

Vedci z University of California našli dôkazy o súvislosti medzi rakovinou prostaty a pohlavnou infekciou trichomoniázou. Podľa odborníkov môže za rozvojom rakoviny prostaty u mužov staršieho veku stáť parazit, ktorý je bežne prenosný pri nechránenom pohlavnom styku. Zistili to na základe skúmania buniek prostaty v laboratóriu.

Trichomoniáza je sexuálne prenosné ochorenie spôsobené prvokom z kmeňa bičíkovcov, ktorý sa volá bičíkovec pošvový. Postihuje až 275 miliónov ľudí na celom svete. Vyskytuje sa v pohlavných orgánoch žien, kde spôsobuje nepríjemné infekcie a výtoky. Keďže sa prenáša pohlavným stykom, aj muži sa môžu nakaziť. Viac ako tri štvrtiny mužov, nemusia mať pritom žiadne príznaky a tak nevyhľadávajú liečbu. Parazit, spôsobujúci infekciu, vylučuje proteín, ktorý vyvoláva zápal. Následkom je chronický zápal prostaty, ktorý podľa zistení vedcov podporuje zápaly a zvyšuje rast zhubných a nezhubných buniek v tele.

Nie sú známe rizikové faktory okrem veku

„Táto štúdia naznačuje, že by trichomoniáza mohla podporiť rast rakovinových buniek, no výskum bol realizovaný iba v laboratóriu. Zatiaľ ide len o podozrenie. Pri testovaní pacientov sa nenašlo jasné prepojenie medzi rakovinou prostaty a touto sexuálne prenosnou infekciou. Stále nepoznáme, aké faktory v životospráve zvyšujú riziko vzniku nádorového ochorenia prostaty. Zatiaľ je známe, že sa zvyšuje s pribúdajúcim vekom," dodala Nicole Smithová zo zdravotníckeho informačného centra Cancer Research UK.

Vedci už o tom vedeli

Článok bol publikovaný v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences. Na definitívne potvrdenie tejto teórie vedci potrebujú viac dôkazov. Avšak, tento výskum nie je prvým, ktorý naznačil spojenie pohlavnej infekcie s rakovinou prostaty. Štúdia v časopise Journal of National Cancer Institute z roku 2009 zistila, že 23 % mužov s rakovinou prostaty vykazovala známky trichomoniázy.

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9