Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Hororové zábery, ktoré vás dostanú: Takto z nás kliešť saje krv!

Pozor na kliešťov, môžu prenášať encefalitídu a lymskú boreliózu.
Pozor na kliešťov, môžu prenášať encefalitídu a lymskú boreliózu. (Zdroj: thinkstock.com)

Viete, ako v skutočnosti vyzerá kliešť, keď sa zahryzne do kože a cicia krv? Vďaka vedcom z USA a Nemecka sa máte možnosť pozrieť na hrôzostrašné video, ktoré zachytáva, ako krvilačný parazit svojimi hryzadlami prenikne do kože svojho hostiteľa!

Vďaka elektrónovému mikroskopu sa podarilo tímu vedcov zhotoviť zábery, ktoré skôr pripomínajú nejakú scénu z hororu. Experiment sa zrealizoval na ušiach bezsrstých myší. Štúdia bola zverejnená v odbornom periodiku Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences.

Video ukazuje ústa kliešťa, ktoré pod mikroskopom vyzerá ako dve píly. Nimi prepichne kožu hostiteľa a nasáva jeho krv. Počas toho, ako cicia krv, uvoľňuje do kože chemikálie, ktoré sa správajú ako anestetikum. Preto necítime, keď sa do nás tento parazit zahryzne.

Ako sa prisaje na kožu?

Kliešť má na hlavičke klepietka, ktorými si vytvorí otvor na koži. Do nej vsunie bodavý orgán, hypostom. Hneď ako začne cicať krv, vylučuje sliny, ktoré dokážu dokonale znecitlivieť miesto, kde sa kliešť prisaje. V slinách sa nachádza aj tzv. cement, vďaka ktorému sa parazit čo najlepšie zafixuje hypostom v koži.

Kliešťová sezóna začala

Tieto nepríjemné parazity nám už teraz otravujú život! Kvôli teplej zime sa „prebudili“ oveľa skôr ako iné roky, ich aktivita bola zaznamenaná už vo februári. Kliešťová sezóna je preto v plnom prúde a nám neostáva nič iné, než sa pustiť do boja s týmito malými potvorkami.

Kliešte sa považujú za malých zabijakov. Niektoré z nich prenášajú závažné ochorenia: kliešťovú encefalitídu či lymskú boreliózu. Neskáču zo stromov, ako si to mnohí myslia, ale čakajú na svoju obeť prichytené na steblách trávy alebo v kríkoch. Chráňte sa dlhými rukávmi a nohavicami. Môžete použiť aj repelent, no pozor na to, ako veľmi sa potíte. Potením sa stráca účinok ochranného prípravku. Nezabúdajte na to! Lekári tiež odporúčajú očkovanie proti encefalitíde. Keď sa už kliešť do vás zahryzne,  nikdy ho nepotierajte olejom alebo mydlovou vodou. Pinzetou ho prichyťte za hlavičku čo najbližšie k pokožke a jemne vytiahnite.

Pozrite sa nižšie priložené video, ktoré ukazuje kiešťa, ktorý sa zahryzne do koži a cicia krv:

Prečítajte si na Vyšetrení viac o tom, ako bezpečne vybrať kliešťa z pokožky!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9