Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Používate ústnu vodu? Táto správa vás nepoteší

Používanie ústnej vody nie je práve najbezpečnejšie podľa britských vedcov.
Používanie ústnej vody nie je práve najbezpečnejšie podľa britských vedcov. (Zdroj: profimedia.sk)

Ústna voda sa doteraz považovala za neškodný spôsob, ako si osviežiť dych a dezinfikovať zuby. Objavila sa však informácia, ktorá upozorňuje na jej škodlivosť!

Podľa britských vedcov je používanie ústnej vody pre zdravie priam katastrofou. Údajne zvyšuje riziko srdcového infarktu a mozgovej mŕtvice! Zabíja dobré baktérie, ktoré pomáhajú uvoľniť krvné cievy, takže nastane zvýšenie krvného tlaku.

Zvyšuje krvný tlak

Dobrovoľníci používali známu ústnu vodu, ktorá je dostupná i na slovenskom trhu. Zistilo sa, že toto antiseptické kloktadlo spôsobilo u nich zvýšenie krvného tlaku už v priebehu niekoľkých hodín.

V štúdii sa porovnávala hladina krvného tlaku u 19 zdravých dobrovoľníkov, ktorí začali používať ústnu vodu dvakrát denne. Ich krvný tlak sa zvýšil od 2 až 3,5 jednotiek! Tento efekt sa objavil už po jednom dni, kedy použili ústnu vodu. Štúdia bola uverejnená v časopise Free Radical Biology and Medicine .

Tento výskum viedla profesorka Amrita Ahluwaliová, podľa ktorej by sa mala ústna voda používať len vo výnimočných prípadoch pri liečbe infekcií ďasien a zubov.

Zvyšuje riziko úmrtia

„Zabíjanie všetkých baktérií každý deň je pohroma, pretože aj malý nárast krvného tlaku má výrazný vplyv na výskyt chorôb srdca a mŕtvice, a úmrtiam na ne,“ povedala profesorka Ahluwaliová pre Dailymail.co.uk.

Každé zvýšenie krvného tlaku o dve jednotky znamená zvýšenie rizika úmrtia na srdcové choroby o sedem percent. Takýto nárast zvyšuje i riziko úmrtia na cievne mozgové príhody o desať percent.

„Nehovoríme ľuďom, aby prestali používať antiseptické ústne vody pri vážnom zápale ďasien či zubov. Skôr sa pýtame, či je vhodné používať ústnu vodu denne, pokiaľ má človek ďasná a zuby zdravé,“ povedala profesorka Ahluwaliová.

Zubár Richard Guyver upozorňuje, že ide o malú štúdiu. Preto treba byť podľa neho opatrný pri vyvodzovaní záverov z tohto výskumu.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9