Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Šokujúce: Sviečky na adventnom venci môžu byť toxické

Na adventnom venci sme zapálili prvú sviečku.
Na adventnom venci sme zapálili prvú sviečku. (Zdroj: commons.wikimedia.org)

Prvá adventná nedeľa je za nami a my máme zapálenú prvú sviečku na adventom venci. Nielenže taký veniec krásne vyzerá, ale vďaka zapáleným sviečkam ulahodí nášmu čuchovému zmyslu. Osviežia vzduch a spríjemnia interiér. Buďte však pri ich používaní mimoriadne opatrní.

 

Spolu s peknou vôňou, ktorú produkujú, dýchame aj množstvo škodlivých látok. Niektoré z nich môžu dokonca spôsobiť rakovinu a ich výpary sú toxické ako cigarety!

Čo dýchame?

Vonné sviečky vykúzlia čarovnú voňavú atmosféru. Vaša obývačka vyzerá vďaka nim hneď lepšie a niektoré vám svojou vôňou pripomenú Vianoce v predstihu. Sviečky však obsahujú množstvo škodlivých látok. V ich zložení nájdete benzén, formaldehyd, pprchavé látky a rôzne alergény. Niektoré z nich sú vyrobené z parafínu, teda z vedľajšieho produktu pri výrobe ropy. Prírodné neparfumované sviečky sú z včelieho vosku, čo je menšie zlo.

Vôňa so zdravotným problémom

Adventný veniec si môžete jednoducho kúpiť, alebo sami vyrobiť. V tom prípade si môžete vybrať sviečky, ktoré naň dáte. K dispozícii máte prírodné vonné látky a chemické prípravky. Určite si poviete, že prvé nie sú škodlivé. Omyl! Aj keď obsahujú neškodné látky, horením sa menia na škodlivé polycyklické aromatické uhľovodíky, ktoré majú rakovinotvorné účinky. Bohužiaľ, zdrojom nebezpečných emisií sú práve vonné tyčinky.

Ako môžu uškodiť?

Vonné sviečky

Uvoľňujú sa z nich alergény a pri horení stovky organických zlúčenín. Môžu spôsobiť dýchacie problémy či astmu. Prevýšiť hodnoty škodlivín môže už dvojhodinové horenie sviečky v miestnosti. Ak sa sviečky nechcete vzdať, vymeňte sviečky s prímesou včelieho vosku za obyčajné, parafínové.

Gélové sviečky

Na gélových sviečkach sa nachádza knôt s kovovou výstužou, na ktorý sa používa zinkové vlákno. Na trhu nájdete množstvo čínskych výrobkov, ktoré nemajú toto vlákno, ale len výstuž z olova, ktorá môže narobiť problémy hlavne u detí. Inhalácia a vdychovanie olovnatého prášku spôsobuje u nich duševné problémy, nesústredenosť, či dokonca rastovú retardáciu. Je realitou, že o zložení výrobku sa bežný človek nič nedozvie. Jediným poznávacím znamením je krajina pôvodu.

Ako si vybrať sviečku, ktorá je bezpečná?

Mnohí sa domnievajú, že majú alergiu a problémy s dýchaním. Avšak môže ísť o problémy, ktoré vyvolali znečisťujúce látky zo sviečok, ktoré máte doma zapálené. Občasné použitie sviečok vám neublíži, no v opačnom prípade dodržiavajte nasledovné opatrenia:

  • Vyberte si radšej sviečku, ktorá nie je parfumovaná. Tá totiž produkuje menej sadzí a vzduchových častíc.
  • Uprednostnite sviečku kužeľovitého tvaru.
  • Pozrite sa na jej vosk. Vyhnite sa mäkkému, gélovému vosku, ktorý sa často používa, keďže má schopnosť dobre držať farbu a vôňu. Je vyrobený z ropného oleja, preto dajte prednosť sviečke s tvrdým voskom.
  • Tenké knôty sú ideálne. Vyhnite sa silným.
  • Miestnosť, kde máte zapálenú sviečku, pravidelne vetrajte.
  • Nemajte sviečku zapálenú viac ako 3 hodiny.
  • Uistite sa, že sviečka, ktorú ste zapálili, má nízky a rovnomerný plameň.

Pozor na požiar

Okrem toho, že sviečky môžu vyvolať spomínané zdravotné problémy, nezabúdajte, že sa hráte s ohňom. Dávajte pozor, aby nevznikol požiar. Ak sú vetvičky na adventom venci príliš dlhé a dotýkajú sa sviečok, radšej ich skráťte, či na určitých miestach odstráňte ihličky. V opačnom prípade sa môže plameň ľahko chytiť ihličia a nemuselo by to dopadnúť práve najlepšie. Ak máte malé deti, veniec dajte radšej na vyššie miesto, kde nedosiahnu zvedavé detské ruky. Tak si užijete vianočné sviatky v pokoji a hlavne v zdraví.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9