Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

MUDr. Schreinerová: Potrvá, kým nájdete pre svoje oči vhodné kvapky

MUDr. Petra Schreinerová sa venuje komplexnej očnej diagnostike.
MUDr. Petra Schreinerová sa venuje komplexnej očnej diagnostike. (Zdroj: Neovízia)

Očná lekárka MUDr. Petra Schreinerová pracuje na klinike NeoVízia, kde sa venuje komplexnej očnej diagnostike. V online rozhovore 24. septembra od 11:00 - 12:00 pomohla mnohým čitateľom, ktorých trápili problémy so zrakom. Väčšina z nich si nevedela rady so suchými očami, chceli vedieť niečo laserových operáciách očí alebo ich zaujímalo, ako vyriešiť iné problémy s očami. Prečítajte si sumár toho, čo lekárka prezradila čitateľom!

 

Syndróm suchého oka

Množstvo ľudí sa obrátilo na MUDr. Petru Schreinerovú z dôvodu nepríjemného pálenia, štípania či opuchnutia  očí. Vo väčšine prípadov išlo o syndróm suchého oka. Ako povedala očná lekárka, tento syndróm vzniká ako dôsledok nedostatočného zvlhčovania povrchu oka.

Ľudské oko neustále zvlhčujú slzy, ktoré na nich vytvárajú slzný film. Klimatizácie, ventilácie, kúrenie či dlhodobá práca na počítači však jeho tvorbu narúšajú. To vedie k vysychaniu rohovky a spojovky. Následkom toho vznikajú mnohé príznaky typické pre toto ochorenie. Ak sa rovnováha slzného filmu naruší, nevytvára sa plnohodnotne a vzniká syndróm suchého oka.

Čo ho spôsobuje?

Ide o „prefíkaný“ syndróm, keďže ho môžu spôsobovať desiatky faktorov:

Pracovné prostredie - Dlhodobá práca s počítačom, nedostatočná vlhkosť vzduchu, klimatizácia, ventilácia, prašnosť prostredia, výpary z náterov a rozpúšťadiel, z tapetových lepidiel, rôzne vône, pachy, prach, aerosoly z prostrediekov na udržanie čistoty, cigaretový dym, látky uvoľňované pri fotokopírovaní či používaní iných kancelárskych strojov.

Hormonálne ochorenie - Obdobie menopauzy u žien, dojčenia, antikoncepcia.

Imunologické ochorenie - Sjogrenov syndróm, reumatídna artritída, psoriáza, Crohnova choroba.

Farmakologické ochorenie - Užívanie antidepresív, liekov na spanie, antihistaminík.

Zápalové ochorenie - Chronické zápaly viečok, opakované jačmene.

„Existuje veľké množstvo zdravotných príčin, ktoré môžu spôsobovať alebo zhoršovať syndróm suchého oka. Najdôležitejšie je nájsť príčinu, ktorá spôsobuje zníženú produkciu slzného filmu a pokúsiť sa ju odstrániť,“ upozornila MUDr. Schreinerová.

Prevencia

Ak pracujete každý deň pri počítači, robte si pravidelné prestávky, ideálne, po každej hodine sa od neho vzdiaľte na 10 minút. V rámci prevencie je tiež výborné si pomasírovať viečka prstami, alebo akoby kresliť imaginárny obdĺžnik očami najprv do jednej a následne do druhej strany.

 Liečba

V prvom rade je dôležité navštíviť očného lekára, ktorý vám potvrdí syndróm suchého oka. Ochorenie môže zmierniť náhrada sĺz pomocou tzv. umelých sĺz. Pacient si môže vybrať z veľkého množstva druhov kvapiek. Môže sa stať, že bude musieť niekoľké z nich vyskúšať, kým nájde pre svoje oči tie najvhodnejšie. V každom prípade sú lepšie kvapky bez konzervačných látok.

„Určitý vplyv na úspešnosť liečby s umelými slzami má aj obsah konzervačných látok. Vyberte si kvapky, ktoré ich obsahujú čo najmenej. Tie s obsahom konzervačných látok sa môžu používať najviac päťkrát za deň, tie bez aj viackrát,“ povedala MUDr. Schreinerová.

Ako sa zbaviť okuliarov na diaľku a na čítanie?

Veľa čitateľov zaujímalo, či sa dajú ich problémy so zrakom odstrániť operáciou. Chceli sa informovať, ako konkrétna operácia, ktorá by vyriešila ich problém, prebieha a vôbec, aký operačný zákrok by mali podstúpiť.

Laserová operácia očí je výborným riešením vtedy, ak chcete dať odstrániť jeden typ chyby – krátkozrakosť alebo ďalekozrakosť. Ak nosíte okuliare na čítanie a súčasne aj na diaľku, v tomto prípade je vhodná tzv. presbiopická výmena vnútroočnej šošovky za multifokálnu. Ide o metódu PRELEX.

„Počas 15-minútového ambulantného zákroku očný chirurg do oka natrvalo implantuje multifokálnu vnútroočnú šošovku. Tá úplne nahradí pôvodnú ľudskú šošovku, ktorá stratila schopnosť zaostrovať. Pomocou tejto metódy je možné odstrániť akýkoľvek počet dioptrií. Metóda zbaví pacienta nielen okuliarov do blízka, ale aj do diaľky. Je preto ideálnou voľbou pre pacientov nad 50 rokov,“ vysvetlila MUDr. Schreinerová.

Pred operáciou je prvoradé podstúpiť kompletné vyšetrenie. Počas trojhodinových vyšetrení lekári spoznajú stav očí pacienta a zistia, či je metóda preňho vhodná. Operáciou PRELEX sa tiež odstraňujú tupozraké oči. Ako potvrdila očná lekárka, s touto metódou majú na klinike výborné skúsenosti. Vďaka nej sa zbavíte okuliarov.

Pri ktorej operácii nepocítite bolesť?

Dnešná očná chirurgia napreduje míľovými krokmi. Bolesť necíte vďaka anestézii počas žiadneho očného zákroku.

Najmodernejšou metódou, počas ktorej pacient ani počas hojenia necíti bolesť, je laserový zákrok pomocou femtosekundového laseru s názvom NeoLASIK HD. Jediné, čo pacient môže pocítiť, je pocit cudzieho telieska v oku 3 hodiny po operácii. Avšak hneď na druhý deň  sa väčšina z nich zaradí do bežného pracovného života. NeoLASIK HD je vysoko individualizovaný zákrok „šitý" presne na mieru očiam konkrétneho pacienta. Vyšetrenia, operačný postup aj pooperačná starostlivosť sa vykonáva s ohľadom na individuálne potreby. Súčasťou vyšetrenia je tzv. Wavefront analýza.

„Ide o individualizovaný program, ktorý odhalí chyby oka na mieru každému pacientovi. Okrem dioptrických chýb (krátkozrakosť, ďalekozrakosť, astigmatizmus) trpí ľudské oko mnohými ďalšími drobnými nerovnosťami. WaveFront analýza odhalí aj najnepatrnejšie odchýlky. Výsledky prenesie priamo do laseru, ktorý vykoná „prácu presne šitú na mieru“ oka konkrétneho pacienta,“ povedala MUDr. Schreinerová.

Nevýhodou NeoLASIK HD je vyššia cena, ale na druhej strane k nemu dostávate doživotnú záruku.

Transplantácia rohovky je náročná

Transplantácia rohovky je možná vtedy, ak je dostatočný počet darcov a ak imunitný systém pacienta prijme cudziu rohovku. Z toho dôvodu je náročná. Ak trpíte diagnózou keratokonus, v rozvinutých štádiách bola kedysi transplantácia jediným riešením.

Dnešná liečba tohto ochorenia našťastie pokročila veľmi dopredu a stav dokáže veľmi dobre zlepšiť a stabilizovať implantácia tzv. rohovkových prstencov, keraringov. Na našej klinike máme odborníčku, ktorá sa diagnostike a liečbe keratokonusu špeciálne venuje a dokáže ich implantovať najnovšou šetrnou metódou pomocou femtosekundového laseru,“ povedala MUDr. Schreinerová.

Prečítajte si celý online rozhovor s MUDr. Petrou Schreinerovou!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9