Jesenná depresia útočí: Ako sa jej vyhnúť a necítiť sa pod psa?

Jesenná depresia postihuje ľudí teraz viac ako obvykle, keďže je škaredé počasie.
Zdroj: sxc.hu
2013-09-25 06:00:00

Počasie sa postupne zhoršuje. Mraky, dážď a studený vietor majú vplyv na vašu náladu. Práve v tomto období vás môže prepadnúť depresia častejšie ako v slnečnom počasí. Dôležitú úlohu pritom hrajú slnečné lúče, ktorých bolo doteraz dostatok. Niektorí trpia len zlou náladou, no horšie sú jesenné depresie, ktoré sú tiež častým sprievodným javom upršaného a chladného počasia.

Čím to je ?

Ľudia majú pochmúrnu náladu hlavne hneď po tom, ako sa zobudia. Pomoc odborníka však vyhľadajú pri problémoch s náladou skôr ženy. Preto odborníci radia, aby sme nenaťahovali ranné vstávanie, ale aby sme sa rýchlo osprchovali a začali naplno svoj pracovný deň.

V období jesene ubúda v priebehu dňa svetlo, čo má veľký vplyv práve na našu náladu. Tiež sa zhoršuje psychický stav nielen zdravých ľudí, ale hlavne pacientov, ktorí už trpia nejakou duševnou poruchou.

Príčiny jesennej depresie

  • Vypäté emócie, dlhodobé stresové situácie.
  • Pracovné, partnerské, či rodinné nezhody.
  • Genetika.
  • Strata životného zmyslu, cieľov.  
  • Abstinenčné príznaky pri fajčení.  
  • Užívanie niektorých liekov, antikoncepcie.  
  • Závislosť na alkohole (chudnutie, tráviace ťažkosti, nadúvanie, vyčerpanosť).
  • Skľúčenosť, nezáujem o okolie.
  • Podráždenosť, agresívne správanie, pocity viny, sebaľútosť.            
  • Glukokortikoidy (ovplyvňujú imunitu, kožu, dýchacie cesty, hospodárenia s živinami, minerály, cievy, obličky, tráviacu sústavu, náladu).        

Riešenie depresie

Na liečbu depresií sa užívajú nielen lieky, ale populárnou a veľmi účinnou je fototerapia. Pri fototerapii sa pacient vystaví silnému neškodnému časovo obmedzenému umelému svetlu, čo má často za následok zastavenie zlých nálad a depresií.

Nezamieňajte si depresiu so zlou náladou

Depresia sa niekedy prejavuje u každého človeka rôznymi spôsobmi. Môže byť až životu nebezpečná, zatiaľ čo zlá nálada sa dá považovať za prechodný stav .

Ako to rozoznať?

Ak vám nie je jedno, či budete mať v práci problémy z neprítomnosti a ráno vstanete, tak trpíte len zlou náladou. Ak však ráno v posteli zostanete bez zjavných emócií ležať a je vám jedno, že vám kvôli tomu môžu v práci vzniknúť problémy, tak potom to je naozajstná depresia. V tom prípade je potrebné vyhľadať odborníka.

Ľahká a ťažká forma depresie

Depresia môže mať ľahkú alebo ťažkú formu. Pri tej ľahkej si človek sťažuje na pokles nálady. Ale to mu nezabráni v tom, aby bežne fungoval a vykonával svoje povinnosti. Hlbokú beznádej pociťujú ľudia trpiaci ťažkou depresiou. Neveria si a dokonca pomýšľajú aj o samovražde.

Ako sa vyhnúť jesenným útrapám?

Pri prvých príznakoch nejakej formy depresie nie sú tabletky a antidepresíva práve najlepším riešením. Diagnózu by mal určiť lekár, ktorý potom zvolí správny postup liečby. Pomôcť môže i spísanie všetkých problémov na papier, ktoré vás trápia a je vám kvôli nim mizerne. Potom papier zahoďte a hneď sa vám uľaví.

Problémy nie sú také zlé

Možno sa vám tak podarí napísať zoznam vecí a problémov, ktoré nie sú o nič horšie, než tie, ktoré riešite počas roka. Akurát len práve v tomto období sa jednoducho nahromadili a preto ich viac vnímate a prežívate.

Spúšťačom zlej nálady je v tomto období najčastejšie nedostatok slnka, preto sa snažte v každom krásnom dni využiť, ak sa dá, čas na prechádzky, či len tak seďte a užívajte si jemné slnečné lúče v pohodlí niekde na terase.

2013-09-25 06:00:00  |  Text: pa   |  Foto: Sxc.hu

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia