Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Union prišla o nemocnice: Je zdravotná starostlivosť poistencov ohrozená?

Zdravotná starostlivosť poistencov Unionu je ohrozená,16 nemocníc vypovedalo zmluvu.
Zdravotná starostlivosť poistencov Unionu je ohrozená,16 nemocníc vypovedalo zmluvu.

Nečakaný zvrat zažila súkromná poisťovňa Union! Prišla naraz až o 16 nemocníc a ústavov, ktoré vypovedali zmluvu. Aj keď má zmluvy ešte s 13 zariadeniami, tie však platia už len do 30. septembra, čo je deň, dokedy môžu ľudia vymeniť zdravotnú poisťovňu. Spojili sa veľké nemocnice proti nej? Je zdravotná starostlivosť poistencov ohrozená?

Výpovede od nemocníc prišli koncom júna. Zaujímavé na tom je, že v nich nebol uvedený konkrétny dôvod a navyše, mali takmer rovnaký obsah.

„Union ZP v čase od 26.6. do 28.6.2013 dostala výpovede zmlúv o poskytovaní zdravotnej starostlivosti od 16 nemocníc a ústavov v zriaďovateľskej pôsobnosti Ministerstva zdravotníctva SR. Zmluvy platili minimálne do konca roka, resp. dlhšie. Výpovede mali takmer identický obsah a neobsahovali žiadne konkrétne odôvodnenia,“ potvrdila nám Judita Smatanová, hovorkyňa zdravotnej poisťovne Union.

Podmienky od štátnej poisťovne

Ministerstvo zdravotníctva, ktoré si vyberá riaditeľov nemocníc, odmieta, že by bolo za výpoveďami zmlúv poisťovni Union. Je však za tým Všeobecná zdravotná poisťovňa? Tá len prednedávnom zatlačila nielen na Union, ale aj na poisťovňu Dôveru. Nemocniciam ponúkla viac peňazí za hospitalizácie alebo operácie vtedy, ak toľko ako ona zaplatia aj spomínané súkromné zdravotné poisťovne.

Ako nám hovorkyňa poisťovne Union Judita Smatanová prezradila, počas rokovaní sa objavili tri podmienky od štátnej poisťovne.

„Počas rokovaní sa objavili tri podmienky od štátnej poisťovne. Prvou je, že poskytovateľ musí predložiť návrh cien za ukončené hospitalizácie a špeciálne hradené výkony od ostatných poisťovní, druhá podmienka bola, že nemocnica musí vyrokovať vyššie alebo rovnaké ceny ako štátna poisťovňa a treťou, že nesmie byť dohodnuté ustanovenie o degresívnej cene za ukončené hospitalizácie v zmluvách ostatných poisťovní. Ustanovenie o degresívnej cene má v zmluvách iba Union ZP. Zaujímavé na tom bolo to, že nám výpoveď dali aj tie nemocnice, ktorým poskytujeme najlepšie podmienky na trhu, ak sa pozrieme na jednotkové ceny za ukončené hospitalizácie,“ povedala Judita Smatanová.

Zaťahujú poistencov do politických hier?

Union nám ďalej potvrdila, že splnili požiadavky nemocníc. Nie je preto dôvod, prečo by nepodpísali zmluvy.

„Union ZP vôbec nepripúšťa situáciu, že by sme sa do konca septembra s nemocnicami nedohodli. S nemocnicami rokujeme, splnili sme ich požiadavky a v tomto zmysle im predložili nové dodatky zmlúv. Ak konajú nemocnice v záujme pacienta a vo vlastnom  ekonomickom záujme, tak neexistuje rozumný dôvod zmluvy nepodpísať. Nie je správna cesta zaťahovať poistenca do politických hier,“ povedala Judita Smatanová.

Postupujú koordinovane?

Je pravdepodobné, že nemocnice v rokovaniach s Union postupujú koordinovane. Nasvedčujú tomu viaceré dôkazy.

„Neštandardný tlak zo strany štátnej poisťovne na nemocnice, časová zhoda podania výpovedí s výpovednou lehotou 30.9.2013 (termín dokedy je možné zmeniť zdravotnú poisťovňu), vlažný prístup štátnych nemocníc k rokovaniam, takmer identický obsah výpovedí bez konkrétnych odôvodení, ako aj časová zhoda v ich reakciách na naše výzvy na rokovania v nás vyvolávajú podozrenie, že nemocnice v rokovaniach s Union ZP postupujú koordinovane. Napriek tomu, že sme v dôsledku tlaku (ktorý je neadekvátny a je prejavom zneužívania dominantného postavenia) ponúkli nemocniciam v dodatkoch rovnaké alebo lepšie podmienky, nereagujú na ne. Za viac ako 7 rokov rokovaní s nemocnicami o platobných podmienkach sa nám totiž nestalo, aby niektorá z nemocníc nereagovala na ponuku zvýšenia platieb a objemov,“ povedala Judita Smatanová.

Mal by to vyriešiť Protimonopolný úrad

Teraz sa chce Union obrátiť na Protimonopolný úrad, ktorý by mal prešetriť, či náhodou nemocnice takýmto postupom nezneužívajú postavenie na trhu.

„Keďže túto situáciu považujeme za závažnú a zasahujúcu do voľného trhu, podali sme podnet na prešetrenie na Protimonopolný úrad SR,“ povedala Judita Smatanová.

Je zdravotná starostlivosť poistencov ohrozená?

Poisťovňa Union mala ku koncu roka 2012 až 409 198 poistencov. Ich zdravotná starostlivosť kvôli vypovedaniu zmlúv viacerých nemocníc môže byť teraz ohrozená.

Ako sa prednedávnom vyjadril prezident Asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko, počas výpovednej lehoty by nemocnice mali zabezpečiť štandardnú zdravotnú starostlivosť, odkladnú aj neodkladnú. Ak nemocnice prejdú do nezmluvného vzťahu, poskytovali by pacientom poisťovne Union len neodkladnú zdravotnú starostlivosť. Pri odkladných veciach by muselo nastať iné riešenie v zmysle zákona.

Zažili ste podobnú nepríjemnú skúsenosť? Odmietli vás vyšetriť? Píšte nám na mail redakcia@vysetrenie.sk a do predmetu správy uveďte "Poisťovňa".

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9