Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Zatočte s nespavosťou: Tipy, po ktorých budete sladko spať

Ak neviete zaspať, možno vám chýbajú niektoré vitamíny a minerály.
Ak neviete zaspať, možno vám chýbajú niektoré vitamíny a minerály.

Oslávte Svetový deň zdravého spánku v posteli! Dnešný deň je venovaný spánku, ktorého má veľa ľudí nedostatok. Aj keď sa dá nespavosť liečiť liekmi či liečbou v spánkovom laboratóriu, pomôže vám aj dostatok minerálov a vitamínov, ale i alternatívna medicína - bylinky.

Kvalitný 6- až 8-hodinový spánok je dôležitý pre zdravie, regeneráciu organizmu a tiež sviežu myseľ. Ak niekto spáva dlhodobo menej ako 6 hodín, ohrozuje svoje zdravie. Zarážajúce je, že až tretina obyvateľstva trpí nespavosťou, pričom krátkodobo ju zažil takmer každý.

Prečo trpíte nespavosťou?

Je množstvo dôvodov, ktoré prispeli k tomu, že sa celé noci kvalitne nevyspíte. Môže to závisieť od mnohých faktorov, ako je nadmerná fyzická záťaž, prepracovanosť, depresia, alkohol, zdravotné problémy, rôzne emócie či nepravidelný spánkový režim.

Tieto vitamíny a minerály potrebujete

K nespavosti môže viesť aj nedostatok dôležitých látok. Patrí sem horčík, vápnik alebo vitamíny skupiny B. Dôležitým je vitamín B3 (niacín) a vitamín B6 (pyridoxín), ktoré sa podieľajú na tvorbe melatonínu, ktorý sa vytvára v epifýze. Odtiaľ sa uvoľňuje do krvného obehu a uľahčuje zaspávanie a priaznivo ovplyvňuje úzkostné stavy, ktoré vyvolávajú nespavosť.

"Prirodzená tvorba melatonínu prebieha v noci a s postupujúcim vekom klesá, preto mávajú starší ľudia problémy so spaním," uvádza Jarmila Mandžúková vo svojej knihe  Čo vám chýba, keď....

Pracujete na zmeny? Môže vám chýbať vitamín B12 (kobalamín), ktorý stabilizuje vnútorné hodiny organizmu a dbá o to, aby človek cez deň bdel a v noci spal.

Chýbajú vám zemiaky, brokolica či banány

Zemiaky, slnečnicové a sezamové semená, orechy, strukoviny, ovsené vločky, syry, obilné klíčky, ale aj čokoláda so zvýšeným podielom kakaa - to sú potraviny, ktoré sú zdrojom dôležitej látky melatonín, ktorú produkuje aminokyselina tryptofán. Proti poruchám spánku pomáha aj brokolica a banány, ktoré dokážu stimulovať tvorbu tzv. hormónu šťastia sérotoninu, ktorý tlmí aktivitu mozgu a navodzuje pokojný spánok.

Zaraďte do jedálnička aj morské ryby, ktoré obsahujú omega-3 mastné kyseliny, ktoré podporujú zdravý rytmus spánku a bdenia. Upokojujúci účinok majú aj kvalitné kyslomliečne výrobky so živými kultúrami, jablká, datle a celozrnné potraviny.

Alternatívnou medicínou proti nespavosti

Liekom proti nespavosti je rumanček, keďže upokojuje a uľahčuje uspávanie. Výborný je uspávací rumančekový čaj s niekoľkými lyžicami mlieka, osladený medom. Pokojný spánok vám zabezpečí aj medová aróma kvetov lipy v kombinácii s medovkou. Dobre vám poslúži aj čaj z kvetov čiernej bazy, ktorý vypite pred spaním. Privodiť blahodárny spánok vám môže čaj z mäty osladený medom.

Ďalšie tipy na kvalitný spánok

"Nespavosť môžete zvládnuť aj pomocou arómaterapie. Vôňa levandule často pomáha proti nespavosti lepšie ako tabletky na spanie. Prevoňajte pred spaním izbu levanduľovým olejom, ktorý nakvapkáte do arómolampy. Podobne pôsobí aj upokojujúci olej z medovky, rumančeka, rozmarínu a ylang-ylangu," uvádza Jarmila Mandžúková v knihe Čo vám chýba, keď...

Už naše staré mamy poznali účinný recept proti nespavosti - tzv. octové pančuchy. Pripravte si octovú vodu z 3 lyžíc vínneho octu a pol litra teplej vody. DO vody namočte bavlnené ponožky, zľahka vyžmýkajte a natiahnite na nohy. Nohy si zabaľte do uteráka, nechajte hodinu pôsobiť a odpočívajte. Pred spaním si ponožky vyzlečte.

Navyše, ak hodinu pred spaním nebudete jesť výdatné a ťažké jedlá, piť kávu či iné nápoje s kofeínom od poludnia až do času spánku a nebudete piť alkohol, pravidelne budete zaspávať ako bábätká...

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9