Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Doprajte si aromaterapiu: Zázračné oleje vás zbavia nielen nádchy

Používajte esenciálne oleje na liečbu práve teraz v zime.
Používajte esenciálne oleje na liečbu práve teraz v zime.

Zima nám v posledných dňoch "ukazuje" svoju mrazivú tvár. V studenom počasí na nás môžu číhať rôzne úskalia, ako nachladnutie, chrípka a iné respiračné choroby. Predísť týmto zdravotným problémom alebo ich aspoň zmierniť, môžete pomocou aromaterapie, ktorá je vhodná v zimnom období.

Čo je to aromaterapia?

Aromaterapia je druh alternatívnej medicíny, ktorý využíva liečivé účinky esenciálnych olejov a ďalších aromatických rastlinných zložiek, ktoré sú zamerané na zlepšenie zdravia človeka. Viaceré štúdie potvrdili, že aromaterapia skutočne lieči. Navyše zlepšuje náladu, odstraňuje depresie a budete po nej príjemne zrelaxovaní.

Pri aromaterapii sa používajú esenciálne oleje, ktoré sa buď  vmasírujú do pokožky alebo sa inhalujú, kedy majú veľký liečivý účinok na dýchacie cesty. Masírovanie pokožky týmito olejmi zase lieči kožné ochorenia, popáleniny, bodnutie hmyzom, či rôzne rany.

Prevencia ako najlepší liek

Aromaterapia je vynikajúcim pomocníkom počas zimných mesiacov, keďže je účinnou prevenciou proti nachladnutiu a chrípke. Vírusy sa najčastejšie rozmnožujú vo verejných priestranstvách ako školy, dopravné prostriedky, kancelárie, či obchody. Aj keď nie je možné sa im úplne vyhnúť, pomôcť si môžete jednoduchým trikom - niekoľkokrát denne si potrite miesto okolo nosu kvapkou éterického oleja z levandule, eukalyptu alebo tea-tree (čajovníkový olej).

Najlepšie účinky dosiahnete po potretí miesta hneď troma olejmi naraz. Všetky tri oleje sa vyznačujú vysokými antibakteriálnymi účinkami a ochraňujú pred usadzovaním a rozmnožovaním choroboplodných mikroorganizmov.

Ako na upchatý nos a priedušky?

Pri sťaženom dýchaní sa osvedčilo prevoňanie izby aromalampou s olejmi, pirčom najviac sa hodí eukalyptus, tymián, mäta a borovica. Do misky si dajte dve lyžice vody a do nej tri lyžice éterického oleja. Zapáľte čajovú sviečku a nechajte prevoňať celú miestnosť. Tieto éterické oleje dôkladne dezinfikujú vzduch, takže ochraňujú blízke okolie, v ktorom sa nachádza chorý človek.

Na suchý dráždivý kašeľ môžete "zaútočiť" potieraním hrudníka olejom s prídavkom éterického oleja z tymiánu, fenyklu, či anýzu. Tieto bylinky pomáhajú pri vykašliavaní a majú antiseptické vlastnosti. Môžete si ich pripraviť veľmi jednoducho - do dvoch lyžíc panenského rastlinného oleja nakvapkajte dve kvapky éterického oleja, dobre zamiešajte a dvakrát denne si potierajte hrudník.

Pripravte si zimný aromakúpeľ

Ak ste s prevenciou začali neskôr a objavili sa prvé príznaky nachladnutia, nič nie je stratené. Môžete si účinne pomôcť aromakúpeľom. Na prehriatie organizmu sa výborne hodí teplá kúpeľ s pridaním éterických olejov z eukalyptu a tymiánu. Do dvoch lyžíc panenského rastlinného oleja (napr.: olivový olej), mlieka, smotany, morskej soli či medu nakvapkajte tri kvapky stopercentne prírodného éterického oleja z eukalyptu a tri kvapky stopercentne prírodného oleja z tymiánu.

Éterické oleje musíte vždy miešať s niektorým z vyššie uvedených emulgátorov, pretože sa nerozpúšťajú vo vode, ale plávu na nej. Mohli by sa dostať do očí, úst, či pohlavných orgánov a spôsobiť podráždenie.

Na čo si dávať pozor pri kúpe olejov?

Pri výbere olejov dbajte na to, aby obsahovali stopercentne prírodné silice. Silice sú olejovité látky alebo zmesy látok, ktoré sú vonné a svoje využitie našli vo výrobe liečiv. Skontrolujte údaje na flaštičke oleja, či obsahujú silice. Ak na fľaštičke oleja zistíte, že ich neobsahuje, alebo že z deväťdesiatich percent prírodný, nikdy ho nekupujte. Obsahuje totiž syntetické prísady, ktoré zaťažujú organizmus a rozhodne nepôsobí liečivo. Vždy si vyberajte esenciálne oleje so stopercentnými prírodnými silicami.

Tieto oleje sú najlepšie

Je dobré mať doma svoju vlastnú aromalekárničku, v ktorej by nemali chýbať tieto éterické oleje:

Eukalyptus - Je mimoriadne účinný pri liečbe respiračných problémov vrátane prechladnutia, kašľa, nádchy, bolesti hrdla, astmy a zápalu priedušiek. Tento olej je antibakteriálny a protizápalový, preto sa používa ako prísada do mnohých liekov na liečbu dýchacích ciest. Používa sa na hojenie rán, vredov, popálenín, odrenín a účinný je aj po bodnutí hmyzom. Je prezývaný ako "fever oil", keďže sa používa aj pri liečbe horúčky a pomáha tiež pri zápale ďasien a iných zubných infekciách.

Levanduľa - Krásne vonia a harmonizuje nervový systém. Môžete ju použiť na pokožku - na popáleniny, drobné poranenia, rany a k ošetreniu po bodnutím hmyzu alebo kliešťa. Je vynikajúca na odstraňovanie depresie, nervozity a nespavosti.

Čajovníkový olej (tea-tree oil) - Tak ako levanduľa, aj čajovníkový olej je ideálny na pokožku pri rôznych ranách, či uštipnutiach hmyzom. Jeho prednosťou je fakt, že výborne likviduje plesne každého druhu. Výborný je aj pri bolestiach krku, či zápaloch v ústnej dutine a aftoch. Do pohára vlažnej vody kvapnite štyri kvapky tohto éterického oleja a opakovane kloktajte. Pri kašli, nachladnutí a zápale priedušiek pomôže, ak si nakvapkáte tri kvapky čajovníkového oleja na vlhkú útierku, priložíte ju následne na prsia, prikryjete nahriatym uterákom a necháte cez noc pôsobiť.

Veľmi účinným olejom na nachladnutie je aj mäta prieporná a problémy s trávením dá pohotovo do poriadku fenykel.

Kde ich zoženiete a za akú cenu?

Éterické oleje si môžete kúpiť v bioobchodoch alebo v e-shopoch, ktoré sú zamerané na predaj prírodnej kozmetiky, pričom ich cena je rôzna v závislosti od toho, o aký ide olej, a či je stopercentný alebo nie. Príkladom je levanduľa stopercentná, ktorú kúpite približne za necelých 6 Eur a eukalyptus, ktorý dostanete za približne 2 Eurá.

Využite prírodné sily za účelom liečenia a zadováže si esenciálnej oleje, vďaka ktorým budete imúnni voči chorobám.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9