Nepodceňujte ochorenie obličiek: Môže udrieť bez varovania

Ochorenie obličiek sa môže objaviť bez varovania, nepodceňujte preto prevenciu!
2013-03-14 09:00:00

Druhý marcový štvrtok, ako každý rok, patrí opäť obličkám. Vo viac ako 100 krajinách, vrátane Slovenska, sa oslavuje Svetový deň obličiek s cieľom zvýšiť povedomie o význame zdravých obličiek. Jeho hlavnou témou je akútne zlyhanie obličiek, „tichý zabijak“, ktorý môže udrieť bez varovania. Ide o vážne ochorenie, ľudia by nemali myslieť na prevenciu len v tento deň, ale počas celého roka.

Svetový deň obličiek vyhlásili Medzinárodná nefrologická spoločnosť a Medzinárodná federácia nadácií pre ochorenia obličiek, pričom sa oslavuje už siedmy rok. Je dôležité upozorniť na zdravie obličiek, keďže ročne na celom svete zomrie na ich zlyhanie až 3 milióny pacientov.

Ciele Svetového dňa obličiek

• Zvýšenie povedomia o zdraví našich obličiek.
• Zdôraznenie faktu, že cukrovka a vysoký krvný tlak sú kľúčovými rizikovými faktormi pre chronické ochorenie obličiek.
• Podporovať systematický skríning všetkých pacientov s cukrovkou a hypertenziou.
Podporovať prevenciu pred ochorením obličiek.
• Vzdelávať zdravotníkov a pripomenúť im kľúčovú úlohu pri odhaľovaní a znižovaní rizika chronického ochorenia obličiek, najmä u rizikových skupín.
• Zdôrazniť významnú úlohu miestnych a národných zdravotníckych orgánov pri kontrole epidémie chronického ochorenia obličiek.

Príznaky ochorenia obličiek

V začiatočnom štádiu vôbec nebolí, preto je to zradné ochorenie. V pokročilejšom štádiu sa objavia príznaky ako častejšie močenie, vracanie, svalové kŕče, pocit svrbenia či stuhnutia. Zbystrite pozornosť aj vtedy, ak ste stratili chuť do jedla, ste ospalí a máte opuchy rúk a nôh.

V prípade týchto symptómov ide o ochorenie obličiek, čo však laik dokáže ťažko posúdiť. Každopádne, akékoľvek zdravotné problémy by mal každý riešiť návštevou u lekára.

Nepodceňujte prevenciu

Akútne zlyhanie obličiek je veľmi nebezpečné ochorenie, na ktoré môže človek ochorieť bez toho, aby o tom vedel. Častokrát udrie bez varovania, na začiatku nie je bolestivé a diagnózu sa človek dozvie až vtedy, kedy je neskoro a obličky mu zlyhajú. Mnoho ľudí navštívi lekára až vtedy, keď sa uňho objavia zdravotné problémy.

„Dôsledná prevencia by mala byť základným kameňom starostlivosti o naše zdravie. Iba vďaka včasnej prevencii sú lekári schopní odhaliť poškodenie obličiek včas a poskytnúť pacientovi vhodnú starostlivosť. Značná časť populácie si však stále neuvedomuje možné zdravotné riziká, ani to, že ak nie je ochorenie včas identifikované a liečené, môže byť pre pacienta smrteľné. Poškodené obličky totiž nie sú schopné plniť ich funkciu v organizme a v tele sa hromadia odpadové a toxické produkty látkovej premeny, “ hovorí MUDr. Monika Alaxinová, krajská nefrologička a členka Lekárskej rady B Braun Avitum.

Rizikové skupiny

Aj keď sa ochorenie obličiek môže týkať každého z nás, u niektorých je zvýšené riziko. Patria sem hlavne ľudia vo veku nad 50 rokov so zvýšeným krvným tlakom, pozor by si mali dávať i cukrovkári, ale aj tí, ktorí pravidelne fajčia. Zistite, či máte ochorenie obličiek v rodinnej anamnéze, je možné, že aj vás postihne táto choroba.

Nechajte sa zdarma vyšetriť

Pri príležitosti dnešného Svetového dňa obličiek budete mať možnosť dať sa bezplatne vyšetriť medzi 8:00 a 17:00 na akomkoľvek strediku B. Braun Avitum na Slovensku.

V týchto dializačných strediskách B. Braun Avitum sa dnes môžete dať zdarma vyšetriť:

Dialyzačné stredisko Bratislava, Hlučínska 3, Bratislava
Nemocnica s poliklinikou, Hviezdoslavova 23/3, Bánovce nad Bebravou
Areál Nemocnice s poliklinikou, Dolný Kubín, Nemocničná 1944/10, Dolný Kubín
Dialyzačné stredisko Galanta, Hodská 373/38, Galanta
Dialyzačné stredisko Námestovo, ul. Červeného križa 62/30, Námestovo
Nová Nemocnica 511, Partizánske
Dialyzačné stredisko Šaľa, Nemocničná 2231/3, Šaľa
Dialyzačné stredisko Topoľčany, Krušovská 4677, Topoľčany
Dialyzačné stredisko Trstená, Ul. Mieru 549/15, Trstená
Dialyzačné stredisko Zvolen, Kuzmányho nábrežie 28, Zvolen

O výsledku vyšetrenia, ktoré je bezbolestné a rýchle, sa dozviete priamo na mieste. Využite túto možnosť, obličky máme len jedny!

2013-03-14 09:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Flickr.com  |  Zdroj: red, bbraun-avitum.sk, worldkidneyday.org

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia