Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Ide o banalitu, no robí ju každý: Takto si zhoršujete nádchu

Nesmrkajte, zhoršíte si nádchu.
Nesmrkajte, zhoršíte si nádchu. (Zdroj: Ccommons.wikimedia.org)

V chladnom počasí mnohí z nás prechladnú. Jedným z najhlavnejších príznakov nádchy je nepríjemný výtok z nosa, ktorý je obvykle nasledovaný smrkaním, aby sme si nos vyčistili. No je tomu skutočne tak?

Smrkanie môže spôsobiť, že sa baktérie a vírusy dostanú pod veľkým tlakom do nosných či čelných dutín, čo priebeh nádchy len zhorší. Také sú výsledky štúdie reprezentovanej na vedeckej konferencii v San Franciscu.

Hlien v dutinách

Dr. Hendley s kolegami z University of Virginia Health Sciences Center porovnával tlak v nosných dutinách pri smrkaní, kýchaní a kašlaní. Výsledok výskumu prekvapil. Pri kýchaní a kašlaní bol tlak 6 až 8 mmHg, pri smrkaní však vzrástol až na 70 až 80 mmHg. Táto štúdia tak zistila, že pri kýchaní a kašlaní sa hlien do dutín obvykle nedostane, avšak pri smrkaní je to možné.

Neuvedomujeme si to

Niekedy si ani neuvedomujeme, ako pri upchatom nose stále smrkáme. Jedna štúdia ukázala, že tí, ktorí mali nádchu, obvykle smrkali behom prvých troch dní ochorenia približne až 45-krát denne. Dávajte si na to pozor!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9