Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Netradičný spôsob, ako zmierniť nádchu: Zabijak vírusov, o ktorom by ste to nepovedali!

Môže horúci vzduch z fénu zmierniť príznaky nádchy?
Môže horúci vzduch z fénu zmierniť príznaky nádchy? (Zdroj: thinkstock.com)

Neustále kýchanie, kašľanie, únava, malátnosť a vodový výtok z nosa. Stále čelíme rôznym vírusom a chorobám, ktoré nám strpčujú život. Preto hľadáme spôsoby, ktorými sa vyliečime alebo aspoň zmiernime príznaky. Jedným z nich je - fén!

Hoci prechladnutie nie je vážnou chorobou, sprevádzajú ho nepríjemné príznaky, vrátane upchatého nosu a pokašliavaniu. Nielenže vo veľkom obťažuje nás, ale aj naše okolie. Ide totiž o vírus, ktorý sa veľmi ľahko šíri ďalej. Pri jednom kýchnutí vyprskneme až 40-tisíc kvapôčok hlienu a to až do vzdialenosti 40 metrov. Pri kašľaní je to až 3-tisíc kvapôčok a 80 km/h. Ako nenakaziť ostatných a zmierniť príznaky ochorenia?

Inhalujte!

Najlacnejšou a najjednoduchšou metódou, ako urýchliť liečbu prechladnutia, nádchy a chrípky, je naparovanie. Inhalovanie uvoľní dutiny a zmierni kašeľ. Napriek tomu, že ide o starý dobrý spôsob, ako zmierniť príznaky ochorenia, mnohí ho odcudzujú ako historický prežitok. Pritom sa vďaka nemu môžete rýchlo zbaviť virózy. Osvedčené je zovretie vody, pridanie byliniek či liečivých olejov a tak inhalovať vodné výpary. Para pomôže prekrviť sliznicu  a teplo zničí vírus. Inhalovanie horúceho vzduchu účinne zabíja vírusy.


Kedy z ovocia nič mať nebudeme? V tomto prípade ich radšej nejedzte!


Trik, ktorým sa zbavíte vírusov, môže byť pre mnohých prinajmenšom zvláštny. Objavili sa informácie, že vraj nám pomôže vdychovanie zohriateho vzduchu z fénu! Podľa britskej štúdie bolo u pacientov, ktorí ho inhalovali, zaznamenané zníženie príznakov prechladnutia v porovnaní s tými, ktorí tak robili pri izbovej teplote. Stačí nastaviť fén na ohrev (nie príliš horúci vzduch) a držať ho ďalej od tváre. Dýchajte nosom tak dlho, ako budete môcť - aspoň dve alebo tri minúty, no odporúča sa najlepšie 20 minút.

Skutočne to funguje?

Na uvedenom tvrdení môže niečo byť. Na odbornom portáli ncbi.nlm.nih.gov sa uvádza výskum, ktorý vykonal až šesť testov, pričom sa ho zúčastnilo 394 dobrovoľníkov. Tri experimenty preukázali prínosy horúceho vzduchu na symptómy prechladnutia. Aj keď výsledky neboli jednoznačné, zároveň nebolo preukázané zhoršenie príznakov. Iná štúdia vykonaná v USA zaznamenala zase zhoršený stav nosovej sliznice, zatiaľ čo izraelská štúdia ukázala zlepšenie.

Prechladnutie sa už celé desaťročia lieči inhalačnými výparmi v nádeji, že sa tak pacienti ľahšie zbavia hlienu. Existuje aj laboratórny dôkaz, že vírus je skutočne citlivý na teplo. Inhalácia sa stáva aj naďalej vhodným prostriedkom, ako zmierniť príznaky prechladnutia a nádchy. Otázkou ostáva, či je skutočne vhodné používať pri liečbe fén. Aj keď ide o trochu kontroverznejšiu metódu, ako poskytnúť úľavu od ochorenia, nemusí to byť úplne nezmysel, keďže teplo naozaj ničí vírusy. Dôležité však je, nevystavovať sa príliš horúcemu vzduchu a držať fén ďalej od tváre. Skutočne osvedčenými metódami sú oddych, pravidelný pitný režim - voda a horúce čaje, inhalovanie vodných výpar a riadiť sa pokynmi lekára.

Čítajte tiež: Koniec s pitím mlieka a konzumácie mliečnych výrobkov: Takto to ovplyvní vaše telo!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9