Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Neuvážený krok zhorší nádchu: Banálny zvyk môže ohroziť vaše zdravie!

Smrkanie má svoje pravidlá. Inak si môžete ublížiť viac, akoby ste chceli. Zobraziť galériu (2)
Smrkanie má svoje pravidlá. Inak si môžete ublížiť viac, akoby ste chceli. (Zdroj: thinkstock.com)

Chrípková sezóna nás potrápi ešte niekoľko týždňov, teplý koniec zimy však prináša aj prvé náznaky alergií, ktoré isto nikoho nepotešia. Trápi aj vás boľavý nos zo smrkania viac ako samotná hlava? Pozrite sa, ako ho uchrániť od bolesti a ako mu uľaviť.

Zablokované prínosné dutiny sa najviac odrážajú na upchatom nose, pretože nás akoby nútil stále viac smrkať, aby sme všetok hlien odtiaľ dostali. Hoci je to lákavé a my si myslíme, že to je to najlepšie, opak je pravdou. Nadmerné a časté smrkanie nás príznakov nezbaví.

„ Keď máme upchatý nos, nie je to kvôli nahromadenému hlienu, ale kvôli opuchu a zápalu nosných a dýchacích ciest,“ vysvetlila lekárka Jane Leonard.

Smrkanie nám v tomto prípade dráždi vnútro nosa a poškodzuje líniu nosa a prínosných dutín. To spôsobuje bolesť, nepohodlie a zvyšuje riziko ešte väčšieho prepuknutia ochorenia, ktoré vlastne máme.

„Robiť niečo vo veľkom množstve a násilne je pre nás zlé. Prepojenie medzi nosom a očami či ušami môže pri silnom fúkaní spôsobiť bolesť,“ dodal Michael Kuo, ORL špecialista.

Ako teda pomôcť upchatému nosu bez bolesti a čo najefektívnejšie?

  • Nos by sme smrkať opatrne, jemne a až vtedy, aj máte hlien skutočne v nose
  • Čistenie nosa od hlienu robíme iba v tom prípade, keď je to nutné. Inak si koledujeme o zhoršenie choroby
  • Smrkáme opatrne, vždy z jednej dierky
  • Naparovanie pomôže zmierniť upchatý nos, no nelieči príznaky

Tlak, ktorý vyvíjame, si neuvedomujeme 

Typické smrkanie môže vygenerovať desatkrát väčší tlak ako kýchanie či kašlanie – tento údaj vychádza z výskumu Univerzity vo Virginii.

Čím väčší tlak vyvíjame na nos, tým je väčšia pravdepodobnosť, že niektorá časť hlienu sa dostane kam nemá – napríklad do vedľajších nosných dutín a bude tak infekciu šíriť ďalej.

Ak počas smrkania počujete praskanie v ušiach, okamžite s tým prestaňte.

„To je prebytok hlienu, ktorý sa dostal do stredného ucha,“ hovorí Neil Schachter, riaditeľ Respiratory Care Department v nemocnici Mount Sinai Hospital v New Yorku.

Ako najlepšie predchádzať nádche a bolestivému nosu?

V prvom rade je to dostatočná prevencia pred tým, aby sme vôbec nejaké ochorenie dostali.

Doktor Schachter odporúča používať najmä v priestoroch, kde sme viacerí, antibakteriálne gél v nádobke. Alkohol v ňom totiž zabíja baktérie oveľa rýchlejšie ako bežné mydlo.

Odporúča tabletku zinku v momente, ako sa vám zdá, že ide o prechladnutie. Je to však iba prevencia, pretože dlhodobejšie užívanie zinku nie je dobré pre náš žalúdok.  

Pomôže aj obyčajný vývar.

„Bolo preukázané, že kuracia polievka obsahuje oleje, ktoré po vdýchnutí zmierňujú príznaky nachladnutia,“ dodal na záver dr. Schachter.

Čítajte tiež: Najväčšie chyby, ktoré robia mnohí počas choroby: Prestaňte s nimi, inak sa vám neuľaví!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9