Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Nezahrávajte sa so zdravím: Kedy sú antibiotiká naozaj zbytočné?

Neberte pri každej chorobe antibiotiká, môžu vám skôr uškodiť.
Neberte pri každej chorobe antibiotiká, môžu vám skôr uškodiť. (Zdroj: thinkstock.com)

Antibiotiká sami o sebe nie sú zlé, práve naopak, sú to dobré lieky. No len vtedy, ak sú správne predpisované. Bohužiaľ, množstvo ľudí ich užíva, ke´d ich v skutočnosti nepotrebujú. Kedy sú zbytočné?

Chrípka

Chrípka vyzerá na prvý pohľad vážne. Aspoň podľa jej príznakov. Pacient má horúčku, obvykle okolo 39°C, bolia ho kĺby, svaly a vôbec celé telo tak, že nie je schopný akéhokoľvek pohybu. K tomu sa pridá zimnica či závrate! Stále je unavený, cíti sa vyčerpane, preto prespí aj poldňa. Chrípka je pritom nenápadná, nepredchádzajú jej žiadne príznaky. Veľmi rýchlo príde, človek sa večer môže cítiť úplne fit a ráno sa zobudí so zimnicou a horúčkou. Choroba ho veľmi rýchlo paralyzuje!

Telo si horúčkou vyrába obrannú reakciu na vírusové ochorenie, preto ak máte pod 39 °C, kašlite na lieky. Odpočívajte, pite veľa tekutín a počkajte, kým vaše telo dobojuje s horúčkou. Ak sa pritom potíte, je to dobré znamenie! Z tela sa vtedy vyplavujú škodlivé látky, čo znamená, že neskôr vám už bude lepšie.   

Návšteva lekára je v tomto prípade zbytočná. Presvedčila sa o tom dvadsaťšesťročná Zuzana, ktorá čelila príznakom chrípky.

„Myslela som si, že ostanem doma a budem len odpočívať. Lenže, čo som mala robiť, keď už štvrtý deň som mala horúčku? Nevydržala som to a radšej som zašla za lekárom. Výsledok? Poslal ma domov a takmer sa mi vysmial, že ide o obyčajnú chrípku. Pritom ja som sa cítila strašne. Celé telo ma bolelo, bola som rada, že som vôbec po svojich prišla do ambulancie,“ spomína Zuzana.

Keďže chrípka nie je infekčné ochorenie, bolo by zbytočné pacientovi podávať antibiotiká. Bolesť utlmia antipyretiká a analgetiká, pomôže spomínané dodržiavanie pitného režimu a prísun vitamínov. Ak vás trápi kašeľ, siahnite po liekoch proti kašľu. Nezabúdajte, že telo sa regeneruje približne 14 dní, preto by ste sa mali v tomto období šetriť. Horúčka by mala ustúpiť po približne 4-5 dňoch.

Angína

Angína je už niečo úplne iné ako chrípka. Jej symptómy sú oveľa horšie. Horúčku, ktorá môže byť aj okolo 40°C sprevádza neskutočná bolesť v krku. Hrdlo vás tak bolí, že i prehltnutie toho najmenšieho sústa bude pre vás problém. To všetko vám sťažuje upchatý nos! Stačí otvoriť ústa a  každý uvidí, že trpíte nepríjemnou chorobou bakteriálneho pôvodu.

Môžete si myslieť, že ide o angínu, no to vám potvrdí jedine lekár. Vysokou horúčkou môžete trpieť aj viac ako 6 dní, ktorá nemusí vôbec ustúpiť, ak nesiahnete po antibiotikách! Preto v tomto prípade nevynechajte návštevu lekára. Ten vám s najväčšou pravdepodobnosťou predpíše penicilín, vďaka ktorému sa vám uľaví od najhorších príznakov. Aj keď sa veľmi rýchlo môžete cítiť dobre, doberte všetky tabletky! V opačnom prípade vám môžu v organizme ostať baktérie a veľmi skoro sa opäť prejavia.

Spolu s antibiotikami už radšej neberte ďalšie lieky na zníženie horúčky. Aj v tomto prípade zvýšená teplota vyplavuje škodliviny a snaží sa s baktériami vysporiadať po svojom. Liečbu antibiotikami však môžete kombinovať napr. s mokrými studenými obkladmi či kloktadlami, ktoré pomáhajú od bolesti v krku.

Prechladnutie

Ledva dokážete dýchať nosom, kašlete, pobolieva vás v krku a celkovo sa necítite práve fit? K tomu vás pobolieva hlava, máte nádchu, kýchate ostošesť a dokonca máte zvýšenú teplotu. Tieto príznaky vás vždy nepríjemne prekvapia v zimnom období. Ako je to možné? V zime sa viac pohybujeme v uzavretých priestoroch ako vonku. Vírusy jednoducho preskakujú z človeka na človeka.

Ak ste prechladnutí, máte postihnuté horné cesty dýchacie. Pri tejto vírusovej infekcii, ktorá spôsobuje spomínané príznaky, máte podráždenú sliznicu. Telo nie je napadnuté baktériami, ale vírusmi, takže užívanie antibiotík pri prechladnutí nie sú vhodné! Lepšie urobíte, ak budete relaxovať doma, naordinujete si liečbu čajom s citrónom a taktiež budete potrebovať trpezlivosť, kým sa zbavíte nepríjemných príznakov.

Môžu vám uškodiť

Nezabúdajte, že antibiotiká účinkujú len na baktérie. Ak je pôvodcom vášho ochorenia vírus, nepomôžu vám. Dokonca vám môžu uškodiť! Nielenže oslabujú alebo zabíjajú „zlé“ baktérie, ale ničia aj prospešné probiotické baktérie, čím sa tak oslabuje imunita. Pri angíne sa nevyhnete antibiotikám, no pomôže, ak budete súčasne užívať aj probiotiká, vďaka ktorým si zregenerujete črevnú imunitu.

Široký výber liekov, výživových doplnkov, množstvo zliav a poradenstvo. To vám ponúka Fitlekáreň, internetový obchod pre vaše zdravie!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9