Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Zázračné elixíry z kuchyne: Unikátne recepty z byliniek pre zdravú pleť!

Zdravú a krásnu pleť vám zabezpečia liečivé bylinky.
Zdravú a krásnu pleť vám zabezpečia liečivé bylinky. (Zdroj: thinkstock.com)

Stále sa o nich hovorí, no už ste ich vyskúšali? Bylinky sú účinné na viaceré zdravotné problémy. Niet nad silu prírody! Vďaka domácim receptom z byliniek sa budete môcť pochváliť zdravou a krásnou pleťou.

Na čistenie

Máte problematickú pleť? Vynikajúca je medovka lekárska, ktorá pokožku osviežuje, regeneruje, čistí a navyše, zjednocuje tón pleti. Vašej pleti preukáže veľkú službu! Zatočí s baktériami, vďaka čomu bude vaša pokožka čistá a zdravá.

Hrsť čerstvej medovky zalejte ¼ l vriacej vody. Nechajte vychladnúť a následne prelejte do tmavej fľaštičky. Navlhčite si ním kozmetický tampón a jemne krúživými pohybmi prechádzajte po pleti a vyčistite si partie tváre. Robte tak každé ráno a večer. Po mesiaci očakávajte zlepšenie stavu pleti!

Na omladenie

Levanduľa dokáže potešiť nielen oko, ale pomáha i pri zdravotných problémoch a je výborným kozmetickým prostriedkom. Táto bylinka je známa svojimi účinkami na nespavosť, no levanduľové prípravky sa používajú aj pri popáleninách, ekzémoch, na dermatitídy a na spomalenie starnutia.

Liter studenej vody vlejte do hrnca. Nasypte do nej okolo 60 g sušenej levandule a priveďte do varu. Nechajte vrieť 10 minút. Potom preceďte a vlejte do pripraveného kúpeľa. Vďaka levanduľovému kúpeľu si zregenerujete svoju pokožku a spomalíte starnutie.

Na upokojenie

Niet lepšej bylinky na upokojenie citlivej pleti, akou je liečivý harmanček. Svrbenie a začervenanie nie je ničím príjemným. Každému človeku, ktorý sa kvôli tomu necíti dobre vo svojej koži, dokáže otráviť celý deň. Harmanček sa považuje za jednu z najliečivejších a najmnohostrannejšie využiteľných byliniek, rastúcich na Slovensku.

Ak sa chcete zbaviť podráždenej a začervenanej pleti, spravte si pleťovú masku, ktorá má upokojujúci účinok. V mažiari rozdrvte 10 g sušeného harmančeka a zmiešajte so 6 PL medu. Zmes naneste kozmetickým štetcom na miesta, kde vás trápia kožné problémy. Pokojne si pleťovú masku dajte aj na krk a dekolt, ak je to potrebné. Po nanesení počkajte 15 minút, kým sa účinné liečivé zložky z harmančeka vsiaknu do pokožky a začnú pôsobiť. Masku si potom zotrite a zmyte teplou vodou.

Na regenerovanie

Nechtík je známy tým, že prispieva k rýchlej obnove pleti. Pomáha pri rôznych kožných chorobách a nehojacich sa ranách. Táto liečivá bylinka má hojivý, protizápalový a protivírusový účinok. Dajú sa ňou liečiť rôzne vredy, kožné zápaly, preležaniny, či trhlinky na perách.

V obchodoch si môžete kúpiť množstvo krémov na ruky s nechtíkom lekárskym. Spravte si doma vlastný krém bez pridaných látok: V horúcom vodnom kúpeli rozpustite 1 g včelieho vosku, 4 g lanolínu a 30 ml nechtíkového oleja. Vyberte a miešajte až dovtedy, kým sa vzniknutá zmes nevychladí na telesnú teplotu. Dajte potom do téglika a uchovávajte v chladničke.

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9