Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Stopnite nepríjemné potenie: Zaútočte naň prírodnými prostriedkami

Potenie je nepríjemné, zbaviť sa ho môžete aj prírodnými prostriedkami.
Potenie je nepríjemné, zbaviť sa ho môžete aj prírodnými prostriedkami.

V lete sa potíme viac než dosť. Potenie je nepríjemné a mnohí sa necítia dobre vo svojej koži, preto sa ho prirodzene snažia zbaviť. Keď nepomáhajú bežné antiperspiranty a dezodoranty, na rade sú prírodné prostriedky, ktoré vás môžu spoľahlivo zbaviť potu. Nielenže obmedzia nepríjemný zápach, ale nebudú vás trápiť mokré škvrny na oblečení. Vyskúšajte ich!

Hamamel

Pokiaľ máte veľmi citlivú pleť, určite ste na sebe pocítili nepriaznivé účinky antiperspirantov a dezodorantov, ktoré vám podráždili pokožku kvôli obsahu alkoholu. Pozrite sa radšej na dezodoranty s hamamelom, ktorý je známy pre svoje upokojujúce vlastnosti. Hamamel, ktorý je odvodený z kôry a lístia kríkov, má schopnosť zmenšovať póry v podpazuší. Táto bylinka sa tiež často používa v prípravkoch na holenie, čím spoľahlivo zmierni podráždenie kože po holení.

Šalvia

S nadmerným potením môžete zaútočiť prostredníctvom šalvie. Stačí pravidelne piť šalviový čaj, ktorý sťahuje potné žľazy. Veľkou výhodou tejto bylinky je fakt, že zatočí s potom nielen v podpazuší, ale na celom tele. Použiť môžete aj iné preparáty s výťažkom zo šalvie. Pozor by si však mali dávať tehotné a dojčiace ženy a malé deti. Informujte sa u lekárnika, či je to pre nich vhodné.

Esenciálne oleje

Nemusíte používať umelé parfémy na to, aby ste mali príjemnú vôňu v podpazuší. Dajte prednosť skôr esenciálnym olejom, ktoré sú vyrobené z rastlín. Niektoré z týchto olejov majú aj antibakteriálne vlastnosti, ktoré pomáhajú v boji proti zápachu ešte pred tým, než začne. Pot smrdí vtedy, keď sa zlúči s kožnými baktériami. Prírodné oleje zabíjajú baktérie a zastavujú zápach v dostatočnom predstihu. Medzi antibakteriálne esenciálne oleje patrí napr. rozmarín, lišajník, šalvia, citrónová tráva a tea tree olej.

Chmeľ

Ak ste milovníkmi piva, určite viete, že chmeľ je jeho hlavnou zložkou, ktorá mu dáva horkastú príchuť. Okrem toho, že ovplyvňuje chuť, horký chmeľ pôsobí aj ako konzervačná látka v pive. Bojuje proti zápachu piva. Dokáže zastaviť rast baktérií a tým aj šíreniu zápachu v pive. No ukázalo sa, že to isté môže urobiť pre vaše podpazušie. Pri použití ako dezodorant, slúži extrakt z chmeľu ako antimikrobiálna látka, ktorá zabraňuje, aby sa baktérie v podpazuší zlúčili s potom.

Sóda bikarbóna

Kto by ju nemal doma? Sóda bikarbóna sa nepoužíva len na varenie, či na tráviace ťažkosti.  Poslúži aj na nadmerné potenie. Jej chemické zloženie reaguje s molekulami zápachu tak, že ich neutralizuje. Nielenže odstráni zápach, ale aj vlhkosť. Sóda nasiakne prebytočný pot, čím budete mať podpazušie v suchu. Buď si jej menšie množstvo môžete naniesť do podpazušia, alebo si z nej urobte kúpeľ, vďaka ktorému sa zbavíte potu na nohách.

Kde zoženiete prírodné dezodoranty?

Ak nemáte k dipozícii bylinky, prírodné dezodoranty si môžete sami kúpiť. Dostanete ich v špecializovaných obchodov na bioprodukty. Aj keď si za ne priplatíte o niečo viac, ako v prípade bežných prípravkov proti poteniu, oplatí sa do nich investovať. Neobsahujú totiž zlúčeniny hliníka, parabény, mineráne oleje, syntetické parfémy, triclosan - syntetickú antibateriálnu látku, či rôzne plyny, čím tak nepodráždia pokožku. Zoženiete ich od 7 eur.

Ako si vyrobiť vlastný dezodorant?

Pri príprave vlastného dezodorantu z hamamelu a esenciálnych olejov postupujte nasledovným spôsobom. Pripravte si výťažok z grepových semien, cyprusový olej, levanduľový olej a destilát z hamamelu (60 ml). Z každého oleja použite 10 kvapiek. Všetky prísady zmiešajte a vlejte do rozpračovacej fľaštičky. Ak budete chcieť použiť tento prírodný dezodorant, vždy ho najprv pretrepte.

Ak chcete vyskúšať iný prírodný prípravok proti poteniu, cyprusový olej môžete pokojne zameniť za grepový alebo pridať alkoholový výťažok zo šalvie (30ml) a kvapky oleja zo šalvie muškátovej ( 10 kvapiek), či pačulového éterického oleja (5 kvapiek).

Skúste aj dezodorant z tymianu, šalvie, levandule a citrónovej kôry. Je veľmi svieži a príjemný. Zmiešajte dve polievkové lyžice sušeného tymianu, šalvie a levandule s lyžicou čerstvo nasekanej citrónovej kôry. Ďalej pridajte 250 ml destilovaného hamamelu a dve polievkové lyžice jablčného octu, ktorý ničí baktérie spôsobujúce zápach. Odvar nechajte týždeň lúhovať v prikrytej nádobe a potom ho preceďte.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9