Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Hanku skolila mŕtvica z antikoncepcie: Hrozí to aj vám?

Antikoncepcia je pre niektoré ženy škodlivá, môže spôsobiť mŕtvicu.
Antikoncepcia je pre niektoré ženy škodlivá, môže spôsobiť mŕtvicu.

O tom, či je antikoncepcia skutočne škodlivá alebo nie, vedú ženy búrlivé diskusie. Najnovšie sa však potvrdilo, že môže spôsobiť nebezpečnú mŕtvicu. Dvadsaťtriročná Hanka zrazu nemohla rozprávať, ani chodiť. Stala sa tak novou obeťou hormonálnej antikoncepcie. Zistite, či sa to nemôže stať aj vám!

Nemohla chodiť, ani rozprávať

Množstvo žien má poruchu zrážanlivosti krvi, ktorá môže mať v kombinácii s hormonálnou antikoncepciou smrteľné následky. Pritom ani nemusia vedieť, že trpia touto poruchou. Lekári by preto mali robiť pacientkam testy na riziko trombóz ešte pre tým, než im predpíšu antikoncepciu. V opačnom prípade sa môže opakovať nepríjemná situácia, ktorá sa stala aj Hanke. Pravidelne užívala hormonálnu antikoncepciu, no zrazu jedného dňa nemohla rozprávať a chodiť.

„Najprv mi bolo divne, tak som išla k lekárovi. V nemocnici nevedeli, čo mi je, mali podozrenie na roztrúsenú sklerózu. Nechali si ma tam na noc a naordinovali mi horčík. Druhý deň som nemohla hýbať polovicou tela a horšie sa mi rozprávalo, až potom ma poslali na magnetickú rezonanciu a diagnostikovali mi mŕtvicu,“ povedala smutná Hanka pre idnes.cz.

Pozitívne na tom je, že nebude mať doživotné následky. Momentálne sa už pohybuje a rozpráva celkom normálne.

Týka sa to aj vás?

Hanka si posťažovala na lekárov, ktorí nerobia ženám testy na riziko trombóz, minimálne na poruchu zrážanlivosti krvi s názvom leidenská mutácia. Je pomerne častá a postihuje hlavne mladé ženy. Približne každý dvadsiaty človek v našej populácii ňou trpí. Pri tejto poruche majú ženy zvýšenú tendenciu k vzniku krvných zrazenín (tzv. trombov), preto ide o trombofilný stav.

Ak niekto z vašej rodiny trpel na toto ochorenie, je pravdepodobné, že to postihlo aj vás, keďže je dedičné. Najhoršie na tom je, že sa leidenská mutácia nemusí u pacientky nijak prejavovať. Príznaky môže pocítiť až vtedy, keď začne brať antikoncepciu. Tá totiž krvnú zrážanlivosť zvyšuje. Navyše u žien, ktoré trpia týmto ochorením, rastie riziko trombóz mnohonásobne.

Ak máte v rodine výskyt trombóz, nezabudnite to oznámiť svojmu gynekológovi. Keďže ide o vrodenú genetickú poruchu, leidenská mutácia sa nedá vyliečiť. Lieči sa len trombóza a to klasickými liekmi na riedenie krvi. K liečbe však patrí aj vysadenie antikoncepcie.

Vedú súdne spory

Hanka mala obrovské šťastie, mnoho žien zostali po mŕtvici ochrnuté. Kvôli mŕtviciam mladých žien, spôsobených antikoncepciou, prebieha vo Francúzsku niekoľko súdnych sporov. Dokonca aj v Nemecku, kde sa ženy súdia s výrobcami tabletiek. Je teda jasné, že antikoncepcia nie je bez zdravotných problémov. Bolo preukázané, že zvyšuje riziko pľúcnej embólie a trombózy. Stovky žien tak čelia kvôli antikoncepcii nepríjemným následkom...

Aký vplyv má strava na antikoncepciu? Prečítajte si na Vyšetrení, ktoré potraviny skutočne môžu oslabiť účinnosť antikoncepcie.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9