Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

MUDr. Bachratá: Traumatizujúce udalosti môžu spustiť ochorenia

MUDr. Lenka  Bachratá je všeobecnou lekárkou, ktorá sa venuje aj psychosomatickým ochoreniam.
MUDr. Lenka Bachratá je všeobecnou lekárkou, ktorá sa venuje aj psychosomatickým ochoreniam.

Vedeli ste o tom, že únava, zdravotné problémy s očami i bolesti pohybového aparátu môžu súvisieť s psychickými problémami? Tvrdí to všeobecná lekárka MUDr. Lenka Bachratá, ktorá bola 13. júna online v magazíne Vysetrenie.sk. Online rozhovor bol o psychosomatických ochoreniach, čitatelia sa mali možnosť lekárky opýtať na vplyv psychiky na zdravie človeka. Pozrite sa na to, čo lekárka prezradila v online rozhovore!

Čitatelia chceli pomoc od MUDr. Lenky Bachratej, keď si nevedeli rady so svojimi zdravotnými problémami. Ani lekári im nevedeli pomôcť, preto ich zaujímalo, čo je ich príčinou, ale i to, či nie je na vine psychika.

Stres a zdravotné problémy

Podľa MUDr. Bachratej nie je dobré snažiť sa stresujúcu situáciu potláčať, pretože na ňu hneď zareaguje vaše telo. Aj keď sa stresom v živote nedá vyhnúť, efektívnejšie je naučiť sa ich spracovať tak, aby nám neubližovali. Využite ich naopak na „otužovanie“ a posilňovanie svojej schopnosti prežiť aj v živote plnom nástrah a prekážok.

Stres môže byť dôvodom zdravotných problémov, pričom sa môžu objaviť až po tom, ako ustúpi.

Zdravotné problémy sa často dostavia práve po skončení dlhodobej stresujúcej situácie – je to spojené jednak s vyčerpaním zdrojov a kompenzačných mechanizmov, ale aj s určitou ochranou tela počas stresu, ktorá umožňuje človeku v ohrození prekonať aj nemožné, aby sa zachránil,“ upozorňuje MUDr. Bachratá.

Únava a psychika

Lekárka tiež varuje, že ak je niekto veľmi unavený a nezvláda bežné činnosti, problém môže súvisieť nielen so zdravotnými ťažkosťami, ale môže mať na tom podiel aj psychika.

Únava môže byť v súvislosti s mnohými telesnými aj psychickými problémami, preto odporúčam najskôr komplexné lekárske vyšetrenie a ak vám nič nezistia, je vhodné pokračovať s psychosomatickým vyšetrením a psychoterapiou, ktorá vám môže pomôcť nájsť miesto, kde sa to celé „zaseklo“,“ radí MUDr. Bachratá.

Pozor na traumatizujúce udalosti

Traumatizujúce a stresové udalosti môžu poriadne zamávať so životom človeka. Dlhodobé problémy v rodine či smrť blízkeho človeka -  aj to môže spôsobiť nespavosť, vysoký krvný tlak či poruchu štítnej žľazy. Ak si človek nevie poradiť sám, je na mieste pomoc psychoterapeuta.

„Zdravotné problémy majú súvislosť s traumatizujúcimi udalosťami života. Tie sú zrejme miestom, kde treba začať. Každý v živote niekedy prežije udalosť, ktorú je veľmi ťažké zvládnuť, ktorá zamáva celým našim životom. Ale nikdy nesmie byť dôvodom k rezignácii. Každú takúto udalosť potrebujeme precítiť, prežiť a spracovať, aby sme sa vedeli posunúť ďalej. Ak to nezvládne naša duša, zastúpi ju naše telo so svojimi príznakmi,“ povedala MUDr. Bachratá.

Psoriáza a psychika

Vedeli ste o tom, že psoriáza je považovaná za jedno z „typicky psychosomatických“ ochorení? Ako prezradila MUDr. Bachratá, v jej klinických prejavoch hrá významnú rolu psychický stav (popri genetickej dispozícii, faktoroch prostredia a životospráve).

„V každom prípade je ale v mnohých prípadoch možné dosiahnuť u psoriázy klinické zlepšenie prostredníctvom dosiahnutia duševnej rovnováhy, práce s emóciami a všímavosťou. Niekoľko skúseností so zlepšením kožného nálezu na podklade dosiahnutia duševnej rovnováhy máme,“ povedala MUDr. Bachratá.

Čo ešte môže mať súvislosť s psychickým stavom?

Problémy s očami

Psychika môže hrať rolu aj pri problémoch s očami. Ak vás trápia opuchy očí, pálenie, slzenie či zhoršovanie zraku a napriek početným vyšetreniam sa nič nezistí, problém môže byť aj v psychike.

Bolesti pohybového aparátu

Bolesti pohybového aparátu môžu mať (a často majú) súvislosť s psychickým stavom. Zvýšené psychické napätie zvyšuje aj napätie v svaloch – a ak pretrváva dlhodobo, môže sa stať z bolestí chrbta chronický problém. Za tieto bolesti môžu aj nevhodné pohybové stereotypy, dlhodobé sedenie a nevhodná fyzická námaha. Preto je v tomto prípade vhodné komplexné vyšetrenie.

Znížená funkcia štítnej žľazy

Znížená funkcia štítnej žľazy je často sprevádzaná depresívnym ladením – niekedy to môže byť jej jediný príznak,“ povedala MUDr. Bachratá.

Prečítajte si celý online rozhovor so všeobecnou lekárkou MUDr. Lenkou Bachratou.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9