Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Odvrátená strana Facebooku: Ohrozuje duševné zdravie človeka

Facebook ohrozuje duševné zdravie človeka, spôsobuje depresie a závisť.
Facebook ohrozuje duševné zdravie človeka, spôsobuje depresie a závisť.

Sociálne siete síce množstvo vecí uľahčujú, no majú aj svoju odvrátenú stranu. Týka sa to hlavne populárnej siete Facebook, ktorú používa takmer každý z nás. Vedci zistili, že Facebook ohrozuje duševné zdravie človeka, spôsobuje depresie, závisť a ľudia, ktorí trávia na ňom veľa času, sú sociálne izolovanejší.

Spôsobuje negatívne pocity

O tom, že Facebook nepôsobí práve najlepšie na duševné zdravie človeka potvrdili vedci, ktorí vykonali testy. Tieto testy ukázali, že ľudia, tráviaci veľa času prezeraním tejto sociálnej siete, sú sociálne izolovanejší a často upadajú do depresií.

Spoločný výskum Humboldtovej univerzity v Berlíne a Technickej univerzity v Darmsdtate odhalil, že trávenie času na sociálnych sieťach môže viesť k negatívnym pocitom. Ľudia, ktorí čítajú statusy svojich priateľov a preklikávajú sa ich fotografiami, nie sú spokojní so svojím životom a prebúdzajú sa v nich pocity frustrácie.

Vzbudzuje závisť

Nemeckí vedci tiež zistili, že Facebook môže rozdúchať silnú závisť. Ukázali to prostredníctvom dvoch štúdií, na ktorých sa zúčastnilo 600 užívateľov Facebooku. Výsledky potom prezentovali na 11. medzinárodnej konferencii informačných systémov organizovanej univerzitou v Lipsku.

Vyše 30 percent užívateľov Facebooku sa priznalo, že sociálna sieť v nich vzbudzuje závisť a 20 percent užívateľov sprevádza pri návšteve tejto sociálnej siete smútok kvôli nedostatku ohlasov na ich vlastné príspevky zo strany ostatných užívateľov.

Závisť u nich budili hlavne fotky z dovoleniek a rôzne iné odpočinkové aktivity užívateľov. I skutočnosť, že niektorý z priateľov dostal viac virtuálnych prianí k narodeninám než on sám, v ňom vzbudzovalo závisť.

"Závisť môže na sociálnych sieťach prekvitať a byť ešte intenzívnejšia v prípade pasívnych užívateľov. S ohľadom na skutočnosť, že používanie Facebooku je celosvetový fenomén a závisť je univerzálny pocit, je veľa ľudí vystavených týmto bolestným následkom,“ dodali výskumníci v štúdii.

Závislí na Facebooku trpia poruchou

Stáva sa, že sociálna sieť začne až príliš ovládať život svojich užívateľov. Ak neprejde jediný deň bez toho, aby ste sa neprihlásili na Facebook, na ktorom potom strávite niekoľko hodín denne, pravdepodobne ste závislí.

Niektorí psychológovia tvrdia, že závislosť na Facebooku je vlastne psychická porucha, ktorá má skratku FAD (Facebook Addiction Disorder). Ide o chorobné užívanie Facebooku, ktoré sa negatívne podieľa na kvalite života daného užívateľa.

Sprievodné javy poruchy

Psychológ Michael Fenichel v roku 2009 definoval túto poruchu pomocou týchto sprievodných javov:

  • Nočné užívanie Facebooku vedie k tomu, že sa človek dostatočne nevyspí a behom druhého dňa je unavený.
  • Užívateľ trávi na Facebooku niekoľko hodín denne.
  • Užívanie Facebooku na úkor práce a pracovných povinností.
  • Odlúčenie od najväčšej sociálnej siete v užívateľovi vzbudzuje pocity úzkosti a stresu. Predstava dlhšej doby bez pripojenia na Facebook vzbudzuje nezvládateľné nepríjemné pocity.

Facebook je fenoménom posledných rokov a šikovným nástrojom prepájania ľudí s ľuďmi. Problém však nastáva, keď sa "z dobrého sluhu, stane zlý pán". Nedovoľte, aby to tak bolo, preto sa venujte radšej iným aktivitám, pri ktorých sa môžete stretnúť so svojimi priateľmi zoči-voči a nie len virtuálne.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9