Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Prekvapí vás druhá tvár Vianoc: Toto s nami sviatky dokážu spraviť

Vianoce sú pre niektorých smutným obdobím.
Vianoce sú pre niektorých smutným obdobím. (Zdroj: profimedia.sk)

Vianoce sú považované za sviatky radosti a pokoja. No ani zďaleka to všetci neprežívajú rovnako. Sú obdobím, kedy pribúda najviac prípadov ťažkých depresií a zúfalých samovrážd.

Týka sa to hlavne ľudí, ktorí trávia sviatky sami a podliehajú pocitom smútku a osamelosti.

Všade stále počúvame, ako je rodina cez vianočné sviatky dôležitá, a že Vianoce sa nemajú prežívať bez svojich najbližších. Potom sa ani netreba čudovať, že práve na Vianoce sa hlási o slovo nával silných emócií.

Príznaky depresie

K hlavným príznakom depresie patrí pretrvávajúca pochmúrna nálada, negatívne myšlienky, pocity osamelosti a beznádeje, nespavosť a myšlienky na skoncovanie so životom a podobne. Objaviť sa môže naopak nadmerná spavosť, strata chuti do jedla alebo prejedanie sa, nervozita a podráždenosť.

Koho sa to týka?

Vianočná depresia sa týka rovnako ako žien, tak aj mužov. Rozdiel spočíva v tom, ako sa s tým vyrovnávajú. Osamelosť a smútok počas vianočných sviatkov prežívajú ženy intenzívnejšie ako muži. Muži sa s tým dokážu vyrovnať jednoducho tak, že sa odosobnia od podstaty Vianoc. Neprikladajú vianočnej atmosfére zvláštnu príležitosť, alebo sa zamestnajú nejakou činnosťou, len aby na to nemuseli myslieť.

Vianočná depresia často útočí aj na starých, opustených ľudí. Pre starých ľudí je skutočne ťažké, ak musia na sviatky ostať sami. Ich deti už majú vlastné rodiny, s ktorými trávia sviatky. Často sa tiež stáva, že už nemajú nikoho, s kým by mohli zdieľať radosť z Vianoc.

Strata blízkeho je najhoršia

Ťažké chvíle prežívajú aj tí, ktorí sú po rozvode, po odchode člena rodiny, či prežívajú nevyliečiteľnú chorobu niekoho zo svojej rodiny. Najhoršie sú na tom ľudia, ktorí v nedávnej dobe stratili blízkeho človeka, a tak s ním nemôžu stráviť vianočné sviatky.

Keďže má byť rodina pokope, práve na Vianoce si túto stratu viac pripomínajú a opäť prežívajú. Podobné zažila i Iveta, pre ktorú Vianoce už neexistujú.

„Je strašné prísť o veľmi blízkeho človeka, s ktorým ste žili a boli v každodennom kontakte. No zrazu tu nie je a treba ísť ďalej. Počas roka som pomaličky na to zabúdala, no s príchodom Vianoc sa môj smútok stále viac a viac prehlboval,“ spomína Iveta na nešťastné obdobie, kedy sa blížili sviatky.

Iveta nikdy netrpela depresiami. No keď strávila prvé Vianoce bez svojej milovanej osoby, depresia sa jej nevyhla.

„Bolo to strašné. Prvé Vianoce som strávila bez svojej mami. Najhoršie bolo, keď sme mali Štedrú večeru. Na stole sme mali štyri taniere, pritom sme pri stole sedeli už len traja. Nie je nič horšie, ako pozerať sa na prázdny tanier a prázdnu stoličku, kde ešte pred rokom sedela s nami mama. Odvtedy sa pre mňa Vianoce skončili. A naopak, začali depresie,“ povedala smutne Iveta.

Keď trpí duša, trpí aj telo

Keďže je psychika spojená s fyzickou stránkou tela, depresia dokáže riadne zamávať s vaším telom. Keď niekto trpí depresiou, častejšie ho bolieva hlava, má migrény a silné búšenie srdca. Má väčšie riziko vzniku chronickej bolesti a tiež riziko infarktu, ako u zdravých ľudí. Sú náchylnejší i na cukrovku a osteoporózu. Depresia dokáže zhoršiť priebeh ischemickej choroby srdca alebo onkologických ochorení, preto netreba podceňovať žiadne telesné príznaky.

Ako sa jej vyhnúť?

Najlepším liekom sú priatelia alebo známi. Vyhľadajte ich, ak nemôžete byť so svojimi blízkymi z rôznych dôvodov. Určite sa nájde aspoň jeden kamarát, ktorý tohtoročné Vianoce rád strávi práve s vami! Dôležité je, aby ste neboli sami!

• Obdarujte sa niečím, čo si bežne nemôžete dovoliť. Urobte si radosť a kúpte niečo, po čom ste už dlhšie túžili. Pomôže, ak urobíte cez sviatky niečo netradičné, na čo nie ste zvyknutí. Stačí si pustiť iný žáner hudby, pozrieť si inú vianočnú rozprávku, ktorú ste ešte nevideli, alebo sa ozvite ľuďom, na ktorých ste počas roka nemali čas. Takýmto spôsobom si oživíte Vianoce.

Myslite vždy pozitívne. Nemyslite na to, že cez sviatky budete opäť melancholickí a smutní. Keď sa na to vopred pripravujete, môžete sa spoľahnúť, že ich v smútku aj prežijete.

• Skúste prežiť Vianoce v duchu náboženských  tradícií. Prestaňte myslieť na to, že sú to sviatky rodiny. Ide o sviatok Božieho syna, čo je dôvod na to, aby ste sa z toho tešili.

Alternatívny boj proti depresii

Skúste bylinky! Prírodné bylinky totiž dokážu bojovať s depresiou rovnako ako chemicky vyrobené lieky. A tiež vám poslúžia ako výborná prevencia. Výborný je čaj z ľubovníka bodkovaného, ktorý funguje rovnako ako antidepresívna tabletka s tým rozdielom, že nemá žiadne vedľajšie účinky. Ľubovník bodkovaný sa používa najmä na liečbu nespavosti, proti stresu, smútku a nervozite.

Upokojujúce účinky má tiež medovka lekárska. Oba čaje kúpite v každej lekárni buď vreckové alebo sypané. Aby sa liečivé účinky čajov lepšie rozpustili vo vode, kúpte si radšej sypaný čaj.

Ak trvá dlho, vyhľadajte lekára

Cítite sa aj po sviatkoch osamelo, smutne a máte pochmútnu náladu? Dôležité je obdobie, ako dlho máte depresie.  Ak trvá týždne alebo dokonca mesiace, pomôcť vám dokáže už len lekár. Preto ho vyhľadajte čo najskôr, aby ste aspoň budúce Vianoce prežili pokojne a radostne.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9