Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Najčastejšie faktory, ktoré môžu spôsobiť vznik choroby z povolania

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: siam.pukkato/Shutterstock.com)

Choroba z povolania je stav, ktorý sa vyvíja v dôsledku expozície škodlivým faktorom alebo podmienkam v pracovnom prostredí. Môže mať rôzne príčiny a ovplyvňovať zamestnancov v rôznych odvetviach priemyslu. Dobrou správou je, že existuje viacero súborov opatrení, pomocou ktorých je možné sa tomuto problému vyhnúť.

Dôležité je oboznámiť sa s najčastejšími faktormi, ktoré môžu spôsobiť vznik choroby z povolania a zamerať sa na činnosti, ktorými sa dá možným komplikáciám predísť, prípadne  poruchu úplne odstrániť.

Čo je choroba z povolania?

Choroba z povolania je ochorenie alebo stav, ktorý je priamo spôsobený pracovnými faktormi, ako sú toxické chemikálie, fyzické nebezpečenstvá, ergonomické riziká, infekčné látky alebo dlhodobá expozícia škodlivým podmienkam. Tieto faktory môžu mať negatívny vplyv na zdravie pracovníkov a môžu sa prejaviť ako široká škála zdravotných problémov od respiračných ochorení až po poškodenie nervového systému, ktoré je našťastie možné za pomoci šikovných lekárov v modernom zdravotníckom oblečení postupne vyliečiť, prípadne predísť ich vzniku.

Kto je náchylnejší?

Každý z nás je iný a na rôzne situácie reaguje inak, preto je aj miera náchylnosti na vznik choroby z povolania rozličná. Vyššiemu riziku môžu byť vystavení zamestnanci v priemysle, stavebníctve, poľnohospodárstve, chemickom priemysle alebo zdravotníctve.

Aby sa ohrozeniu predchádzalo, funguje a zamestnávateľmi je vo veľkej obľube využívaná špeciálna pracovná zdravotná služba, ktorá zohráva kľúčovú úlohu pri identifikácii a hodnotení rizikových faktorov zamestnancov a poskytuje opatrenia na ich ochranu. V tomto smere sa ale oplatí vedieť, pred čím konkrétne je dôležité sa mať na pozore.

Najčastejšie faktory, ktoré môžu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Aleksandar Malivuk/Shutterstock.com)

Aké faktory najčastejšie spôsobujú vznik choroby z povolania?

Ako sme si spomenuli, dôvodov, prečo choroba z povolania vzniká, je viacero. Medzi najčastejšie faktory sa však radí a príčinami rýchleho objednania k lekárovi online sú:

  • Expozícia toxickým chemikáliám: Pracovníci v priemysle, chemickom priemysle alebo laboratóriách môžu byť vystavení rôznym toxickým chemikáliám, ktoré môžu spôsobiť respiračné ochorenia, dermatitídu alebo dokonca rakovinu, takže v takýchto prípadoch je viac než nutné dodržiavať BOZP a nosiť ochranný odev.
  • Fyzické nebezpečenstvo: Práca v stavebníctve, ťažbe alebo výrobných odvetviach môže byť spojená s rôznymi fyzickými nebezpečenstvami, ako sú pády, úrazy alebo chronické poranenia, pred ktorými dobre chráni nielen vhodné oblečenie, ale aj pevná bezpečnostná obuv.
  • Ergonomické riziko: Pracovné pozície a postupy, ktoré vyžadujú opakované pohyby, ťažké zdvíhanie alebo nevhodné pracovné prostredie, môžu viesť k ergonomickým ochoreniam ako sú bolesti chrbta alebo ochorenie pohybového aparátu.
  • Infekčné látky: Zdravotnícki pracovníci, laboranti alebo pracovníci v potravinárskom priemysle môžu byť vystavení infekčným látkam, ktoré môžu spôsobiť infekčné choroby alebo alergické reakcie.

Účinná prevencia a liečba

Kľúčom k zachovaniu zdravia ohrozených zamestnancov a zlepšeniu ich pracovných podmienok je samozrejme prevencia a liečba, pod ktorú môžu spadať:

  • Termoterapia: Použitie odbornej termoterapie na liečbu svalových kŕčov, zlepšenie krvného obehu a zmierňovanie bolesti spojených s pracovnými zraneniami je na elimináciu následkov chorôb z povolania veľmi účinné riešenie.
  • Odpočinok: Zabezpečenie dostatočného odpočinku a obnovy medzi pracovnými zmenami je dôležité pre zníženie únavy a rizika pracovných úrazov. Dovolenkou sa tiež môžete vyhnúť rovnako nepríjemnému vyhoreniu.
  • Pobyt v prírode: Aktivity v prírode, ako je prechádzanie sa, beh alebo cvičenie vonku, môžu pomôcť znížiť stres a zlepšiť celkovú pohodu a zdravie. Aby to ale malo efekt, poistite si toto riešenie niekoľkodňovým pobytom v prekrásnom vysokohorskom prostredí a pohodlným ubytovaním v luxusnej chate na víkend.
  • Ergonomické úpravy: Zlepšenie pracovných pozícií a postupov na minimalizáciu opakovaných pohybov a ťažkého zdvíhania môže znížiť tiež riziko ergonomických ochorení, pracovných úrazov a chorôb z povolania, ktorým môže byť napríklad vznik karpálneho tunela alebo trombózy.

Podceňovať stav tela a psychiky počas práce sa rozhodne neoplatí, pretože choroby z povolania môžu mať značný vplyv nielen na vašu pohodu, ale aj celkové zdravie, ktoré si nikde nekúpite a len tak jednoducho ho nevymeníte za lepšie. Snažte sa identifikovať rizikové faktory, eliminovať ich vplyv a dodržiavať bezpečnosť pri práci či používanie ochranných pomôcok. Myslite aj na pravidelný odpočinok a v prípade vzniku nepríjemného stavu zvážte odbornú liečbu.

Viac o téme: PR článok
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9