Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Odborníci VARUJÚ pred konzumáciou OVOCIA: Ak si dáte večer BANÁNY, hrozia tieto NÁSLEDKY

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Dobrý spánok môžete zabiť úplne jednoducho. Stačí, ak si dáte na tanier jednu potravinu tesne pred tým, než sa zatvoríte do spálne. Postaráte sa o zlé sny a nočné mory. V hlavnej úlohe: banány.

Je všeobecne známe, že určité potraviny by sa nemali jesť tesne pred spaním. V opačnom prípade hrozia nočné mory, prebdená noc a nulový spánok. Málokto by však čakal, že by to mohla vyvolať potravina s bohatým obsahom výživných látok vrátane magnézia, o ktorom je známe, že uvoľňuje svaly. 

Nočné mory z ovocia

Podľa odborníkov môžu banány narušiť váš spánok, ako sa píše na mirror.co.uk. Hoci sa považuje za zdravú desiatku, ak si ho dáte vo večerných hodinách, zmení sa na nepriateľa, ktorý vyvoláva zlé sny.

„Banán je superpotravina, ktorú si môžete vychutnať takmer kedykoľvek počas dňa. Ak si však ovocie dáte tesne pred uložením sa do postele, očakávajte nepokojný spánok a stimuláciu živých snov alebo nočných môr,“ vysvetľujú odborníci z webu sleepjunkie.com.

Opačný účinok melatonínu

Podľa spánkových guru je na vine zvýšenie hormónu melatonínu.

"Vzhľadom na vysoký obsah horčíka, ktorý uvoľňuje svaly a upokojuje telo, môžete ťažiť z upokojujúcich účinkov ovocia v nočných hodinách. Banány však produkujú tiež vysoké množstvo melatonínu. Príliš veľa tohto hormónu môže mať opačný účinok," upozorňujú odborníci. 

Odborníci VARUJÚ pred konzumáciou
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Nenabádajú ľudí, aby sa vzdali banánov. Skôr radia, aby ste popremýšľali a dali si väčší pozor na to, kedy si ovocie doprajete. 

„Nášmu telu dodajú 26 % dennej odporúčanej hodnoty melatonínu, no ide o hladiny, ktoré môžu pred spaním sťažiť spánok. Je to z dôvodu, že cirkadiánne rytmy budú narušené a aktivujú vašu predstavivosť," varujú. 

Ako tomu zabrániť? 

Ak teda nechcete prísť o jediné hodiny odpočinku, počas ktorých by ste mali vypnúť hlavu a zregenerovať telo, treba si dávať pozor na to, čo si dáte na tanier v nočných hodinách. Oplatí sa preto zistiť, ktoré potraviny obsahujú väčšie množstvo melatonínu. 

"Načasovanie tohto hormónu je kľúčom k uľahčeniu spánku. Ak si chcete pred spaním vychutnať neskoré občerstvenie, počkajte hodinu alebo dve pred odpočinkom," tvrdia odborníci.

Čo tak nahradiť banány iným ovocím? Napríklad kiwi je ideálne pred odchodom do postele vďaka obsahu sérotonínu, ktorý sa postará o rýchlejšie zaspávanie, pričom aj samotný spánok bude dlhší. Stavte na toto ovocie a môžete zamávať nociam, kedy sa len prehadzujete zo strany na stranu. 

Viac o téme: Ovocie SpánokBanányNočné mory
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9