Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

7 fitness NÁVYKOV, ktoré NIČIA telo po 30-tke: Keď sa z CVIČENIA stane váš NEPRIATEĽ

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Mať aktívny životný štýl je síce to najlepšie, čo môžete urobiť pre svoje telo, no neplatí to zakaždým. V opačnom prípade si to odnesie spôsobom, ktorý by ste mohli oľutovať.

Držiteľka certifikácie z oblasti osobného tréningu a fitness z Národnej akadémie športovej medicíny (NASM) Rose McNultyová zostavila zoznam siedmich fitness návykov, ktoré by mohli zruinovať vaše telo po 30-tke. Vtedy už organizmus potrebuje viac a je náročnejší, čo sa týka vyžadujúcej starostlivosti, ako v mladšom veku. Vyhýbaním sa určitým zvykom a začlenením alternatívnych cvičení do svojej rutiny, ho pozitívne podporíte!

Čo by ste nemali robiť po 30-tke, čo sa týka cvičenia, podľa eatthis.com

Preťažujete svoje telo a idete nad svoj limit

Ak na seba budete tlačiť a nedoprajete si odpočinok, hrozia zranenia, únava, znížená motivácia, tráviace problémy, syndróm vyhorenia a ďalšie nepríjemné problémy, hovorí Národná akadémia športovej medicíny (NASM). Preto je nevyhnutné nájsť rovnováhu medzi cvičením a časom na zotavenie.

"Bez ohľadu na váš vek, pretrénovanie je zabijakom pokroku, ktorý môže dokonca viesť k zraneniam," upozorňuje McNultyová. "Ak do svojho tréningového plánu nezahrniete dni odpočinku, môžete sa cítiť príliš unavení alebo neuvidíte pokroky napriek tomu, že cvičíte tvrdo - môže ísť o príznaky pretrénovania.”

Robíte náročné cvičenia s veľkou intenzitou

Namáhavé cvičenie môže byť náročné na vaše kĺby, vysvetľuje Rothman Orthopedics, najmä, ak to s ním preháňate. Namiesto toho skúste do svojej rutiny pridať nenáročné aktivity, ako je joga, plávanie alebo bicyklovanie, aby ste znížili záťaž na svoje telo.

7 fitness NÁVYKOV, ktoré
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Činnosti s veľkou intenzitou a dopadom, ako je beh a plyometria, zaťažujú kĺby v priebehu času. Preto dbajte na dostatočný odpočinok medzi týmito typmi tréningov, venujte pozornosť forme a striedajte svoje tréningy, aby ste sa uistili, že to nepreháňate len s jednou svalovou skupinou,“ radí McNultyová.

Nestriedate cviky

Nie je žiadnym tajomstvom, že každodenné opakovanie rovnakých cvičení môže viesť k svalovej nerovnováhe a nude. Skúšajte nové aktivity alebo meňte rutinu raz za pár týždňov.

"To platí pre tých, ktorí majú záľubu vo vytrvalostnom kardiu, ako je beh alebo veslovanie, čo môže viesť k zraneniam z nadmerného cvičenia, ak robíte  opakované pohyby každý deň po dlhú dobu,” uvádza odborníčka. 

Ignorujete stravu

Len cvičenie jednoducho nestačí! Ak sa budete hýbať, no vykašlete sa na svoj jedálniček, napriek tomu možno časom očakávať dlhodobejšie dôsledky vrátane vyššieho rizika metabolických porúch a iných zdravotných stavov. Bez ohľadu na to, ako tvrdo cvičíte, musíte svojmu telu dodať potrebné živiny, ako sú bielkoviny a sacharidy, aby ste dosiahli požadované výsledky. Preto je dôležité jesť vyváženú stravu, ktorá obsahuje veľa ovocia, zeleniny, chudých bielkovín a zdravých tukov.

Kašlete na rozcvičku pred tréningom a ochladzovanie po cvičení

Výskum ukazuje, že vynechanie dostatočného zahrievania alebo ochladzovania môže zvýšiť riziko zranenia a predĺžiť čas zotavenia. Venujte preto niekoľko minút pred a po tréningu strečingu a ľahkému kardiu, aby ste svoje telo pripravili na cvičenie a podporili regeneráciu.

"Zahrievanie a ochladzovanie pomáha postupne zvyšovať a znižovať srdcovú frekvenciu, čo je plus pre váš kardiovaskulárny systém. Dobre naplánované zahriatie tiež pomáha rozprúdiť krv do špecifických svalov, s ktorými budete pracovať, čo môže pomôcť zmierniť bolestivosť a znížiť riziko zranenia,“ hovorí McNultyová.

7 fitness NÁVYKOV, ktoré
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Neuprednostňujete spánok

Spánok je kľúčovou súčasťou celkového zdravia a budovanie dobrých spánkových návykov v 30-tke vám pomôže zabezpečiť, aby ste sa správne zotavili z tréningu a každodenného života,“ prízvukuje odborníčka. "Zameranie sa na spánok v tomto období môže tiež pomôcť dlhodobo obmedziť riziko porúch spánku a podporiť zdravé starnutie.”

Zo všetkých strán počúvame, aký dôležitý je spánok pre zotavenie a celkové zdravie. Bez neho vaše telo nebude mať energiu, ktorú potrebuje na čo najlepší výkon. Podľa Národného inštitútu pre srdce, krv a pľúca môžete byť bez spánku náchylnejší na zranenia a choroby.

Nerobíte strečing

Posledným zo zlých návykov, ktoré ničia vaše telo! NASM uvádza, že strečing môže pomôcť zlepšiť flexibilitu a mobilitu, no je to často prehliadaný aspekt zdravej fitness rutiny. Venujte po tréningu pár minút strečingu hlavných svalových skupín, aby ste znížili bolestivosť svalov a predišli zraneniam, alebo ho zaraďte priamo do svojej fitness rutiny.

"Strečing podporuje flexibilitu a prietok krvi a môže pomôcť znížiť riziko zranenia počas tréningu," vysvetľuje McNultyová. "Navyše, je výborný na budovanie lepšieho rozsahu pohybu. Dbajte však na to, aby ste nenaťahovali svaly, ktoré nemáte zahriate. Tak sa vyhnete zraneniu."

Viac o téme: PohybFitnessCvičenieTelo
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9