Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Bežná CHEMIKÁLIA je za vznikom ochorenia MOZGU: Prejaví sa až o 40 rokov neskôr!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Používa sa pri čistení rozpúšťadlami či odmasťovaní parou. Napriek tomu predstavuje významné zdravotné riziká! Najnovšie sa táto látka spája so vznikom Parkinsonovej choroby.

Posledných 100 rokov sa trichlóretylén (TCE) používal na odmasťovanie kovov a chemické čistenie odevov. Hoci ho potravinársky a farmaceutický priemysel zakázal od 70. rokov 20. storočia, stále sa používa v produktoch pre domácnosť, ako sú čistiace obrúsky, aerosólové čistiace prostriedky, čističe náradia, odstraňovače farieb, sprejové lepidlá a čističe kobercov a odstraňovače škvŕn. Jeden výskum, publikovaný v časopise Journal of Parkinson's Diseasespája túto chemikáliu s Parkinsonovou chorobou.

Vedúci autor Dr Ray Dorsey z University of Rochester v New Yorku povedal: „Už viac ako storočie TCE ohrozuje pracovníkov, znečisťuje vzduch, ktorý dýchame – vonku aj vo vnútri – a kontaminuje vodu, ktorú pijeme. Globálne používanie látky rastie.“

Globálna štúdia v roku 2013 zistila, že zvyšuje riziko neurologického ochorenia až šesťnásobne. Napriek tomu sa TCE stále používa ako odmasťovací prostriedok.

Prípady kontaminácie

Dr Dorsey a jeho kolegovia tvrdia, že toxická chemikália môže mať na svedomí rastúci počet prípadov Parkinsonovej choroby na celom svete, ako sa píše na dailymail.co.uk. Smutným prípadom je Bran Grant, ktorý hral 12 rokov NBA a zomrel vo veku len 36 rokov. Pravdepodobne bol vystavený TCE, keď mal tri roky. Jeho otec, vtedy námorník, bol umiestnený v Camp Lejeune, kde kontaminoval americkú vojenskú základňu. Amy Lindbergovej, ktorá slúžila ako mladá kapitánka námorníctva, o 30 rokov neskôr diagnostikovali Parkinsonovu chorobu.

Bežná CHEMIKÁLIA je za
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Štúdia podrobne popisuje ostatných ľudí, ktorých expozícia bola výsledkom pobytu v blízkosti kontaminovaného miesta alebo práce s chemikáliou. Patrí medzi nich aj zosnulý americký senátor Johnny Isakson, ktorý po diagnóze v roku 2015 odstúpil z funkcie. O 50 rokov skôr slúžil v Národnej garde letectva Georgia, ktorá používala TCE na odmasťovanie lietadiel. Len USA sú domovom tisícov kontaminovaných lokalít. 

Úrovne TCE v podzemnej vode, pitnej vode, pôde a vonkajšom a vnútornom ovzduší si vyžadujú dôkladnejšie monitorovanie. O varovaní by mali vedieť hlavne tí, ktorí žijú a pracujú v blízkosti znečistených miest. Napríklad dva štáty, Minnesota a New York, zakázali TCE, no federálna vláda nie, napriek zisteniam Agentúry na ochranu životného prostredia, že predstavujú „neprimerané riziko pre ľudské zdravie“.

Predchádzajúce výskumy naznačujú, že medzi expozíciou TCE a nástupom Parkinsonovej choroby je až 40 rokov! Celosvetovo trpí touto chorobou 6 miliónov ľudí. 

Keď nervové bunky odumrú

Výskum stavia na desaťročiach, počas ktorej sa venovali analýzam, spájajúcim dlhodobú expozíciu chemikálií s Parkinsonovou chorobou, progresívnou chorobou, ktorá spôsobuje poškodenie alebo odumieranie nervových buniek nazývaných neuróny v bazálnych gangliách. Tým sa znižuje hladina chemickej látky v mozgu nazývanej dopamín, ktorá je životne dôležitá pre kontrolu tela a pohyb.

U postihnutých sa často vyskytujú stuhnuté svaly, ako aj tras, problémy s rovnováhou a spomalené pohyby. Parkinsonova choroba je najrýchlejšie rastúca neurologická porucha na svete, pričom miera úmrtí a postihnutia prevyšuje akýkoľvek iný stav.

Viac o téme: ZdravieChemikáliaPrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9