Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

NAJČASTEJŠIE diagnózy rakoviny u detí: Kedy je veľká ŠANCA na vyliečenie sa z choroby?

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Príčina vzniku onkologických ochorení u detí nie je vo väčšine prípadov známa. Nedá sa im preto predchádzať. Pri včasnej diagnostike a správnej liečbe je však vysoká pravdepodobnosť vyliečenia a návratu do života.

Pripomenul to Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) pri príležitosti stredajšieho Medzinárodného dňa detskej rakoviny.

 

"Každý rok je na svete diagnostikovaná rakovina viac ako 400.000 deťom a dospievajúcim mladším ako 20 rokov. Miera prežitia závisí od regiónu, pričom 80 percent vyliečených pacientov pochádza z ekonomicky rozvinutých krajín. V menej rozvinutých krajinách je miera prežitia iba 20 percent," priblížil.

Najčastejšími diagnózami u detských onkologických pacientov na Slovensku i vo svete sú podľa ŠÚKL leukémie, rakovina mozgu, lymfómy a solídne nádory.

NAJČASTEJŠIE diagnózy rakoviny u
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

"Leukémie predstavujú až 30 percent všetkých onkologických chorôb detí," doplnil.

Medzinárodný deň detskej rakoviny vyhlásili účastníci každoročného stretnutia Medzinárodnej konfederácie organizácií rodičov detí trpiacich rakovinou v septembri 2001. Prvýkrát sa tento deň konal v roku 2002. Počas tohto dňa sa popri odborných a osvetových podujatiach vo viacerých krajinách sveta konajú aj akcie na podporu výskumu rakoviny. Symbolom povedomia o detskej rakovine je zlatá stužka.

Viac o téme: DetiChorobaRakovinaLiečbaPrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9