Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

NEPRÍJEMNÝ dôsledok zimy, ktorý sa ukáže na POKOŽKE: Odborníčka VARUJE na tento stav!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Teplomer ukazuje čoraz nižsie teploty a tomu sa prispôsobuje i náš šatník. Prichádza na rad teplejšie oblečenie, z ktorého sa vaša pokožka nemusí tešiť. Ako spoznať alergiu na oblečenie?

Textilná dermatitída je spôsobená priamym kontaktom s látkou a následnou alergickou reakciou. Tento typ alergie sa môže v niektorých prípadoch prejaviť výraznejšie počas zimných mesiacov, keď meníte svoj šatník a letné kúsky nahradia hrubšie a teplejšie látky. V súvislosti s tým dermatologička upozorňuje o varovných príznakoch na pokožke, s ktorými sa môžete stretnúť a nezaobídu sa bez lekárskej pomoci.  

Čítajte tiež: VIDEO Nenechávajte SVIEČKY dlho HORIEŤ: DOPAD na životne dôležitý ORGÁN v tele!

Vinníci, ktorí spúšťajú alergiu

Odborníčka Ophelia Veraitchová vysvetľuje, že určité oblečenie a látky môžu spôsobiť, že vás pokožka bude svrbieť a podráždi sa, ako sa píše na express.co.uk. Alergie na oblečenie môžu byť bežnejšie v studenom počasí kvôli syntetickým látkam a materiálom, ako je vlna, ktoré sa často používajú na výrobu zimných kúskov oblečenia.

Existujú dve rôzne príčiny alergie na oblečenie – dráždivá reakcia a oneskorená imunitná reakcia.

Dráždivá reakcia na látky je bežnejšia u syntetických vlákien, ako je nylon, polyester a spandex, než u tých prírodných, medzi ktoré patrí ľan, hodváb a bavlna. Oneskorená imunitná reakcia alebo kontaktná alergia je zase spôsobená chemikáliami, ktoré sa pridávajú do tkaniny počas jej výroby,“ vysvetľuje Dr Veraitchová.

V druhom prípade za to môžu apretačné činidle používané v odevnom priemysle na spracovanie tkanín vrátane formaldehydových apretačných živíc a retardérov horenia a farbív, ako je parafenyléndiamín. Lekárka vysvetľuje, že tieto apretačné činidlá sa pridávajú kvôli tomu, aby vaše oblečenie bolo nepremokavé a odolné voči pokrčeniu.

Odborníčka tiež varuje, že ďalším vinníkom, ktorý môže spôsobiť reakciu po oblečení, môže byť prací prostriedok, ktorý používate.

NEPRÍJEMNÝ dôsledok zimy, ktorý
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

"Existuje množstvo rôznych faktorov, ktoré môžu byť zodpovedné za spôsobenie alergie," upozorňuje Dr Veraitchová.

Odhaľte alergiu na oblečenie

Ako hlavný príznak lekárka označuje „veľmi nepríjemnú“ červenú, svrbivú a šupinatú vyrážku na koži.

Tu sú niektoré ďalšie príznaky, na ktoré si treba dať pozor:

  • Začervenanie kože
  • Svrbivá pokožka
  • Zaslzené oči
  • Výtok z nosa

„Niekedy sa príznaky objavia v priebehu niekoľkých hodín po kontakte oblečenia s pokožkou, inokedy to môže trvať niekoľko dní alebo týždňov. Oblasti, ktoré sú s najväčšou pravdepodobnosťou ovplyvnené, sú miesta, kde je koža v najbližšom kontakte s odevom, kde sa látka trie o pokožku," prízvukuje dermatologička.

Najčastejšími oblasťami postihnutými alergiou na odev sú podľa lekára zadné partie kolien, podpazušie (oblasť pod kĺbom, kde sa ruka spája s ramenom), slabiny a zadok.

Keď sa u vás objavia takéto príznaky, doktorka Veraitchová radí: „Vždy je najlepšie použiť zdravý rozum a snažiť sa vyhnúť látkam, o ktorých viete, že spôsobujú reakciu vašej pokožky. Ak ste to vyskúšali a kožná reakcia stále pretrváva, navštívila by som už dermatológa."

Neustále svrbenie spojené s týmto stavom môže v niektorých prípadoch viesť k infekciám kože alebo môže byť dokonca príznakom iného závažnejšieho stavu.

NEPRÍJEMNÝ dôsledok zimy, ktorý
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ako zmierniť príznaky alergie?

Lekárka povedala: „Je dôležité udržiavať kožnú bariéru umývaním prostriedku bez obsahu agresívneho mydla, bežným zvlhčujúcim prípravkom a lokálnym steroidom. Slabé produkty, ktoré obsahujú menej ako 1% hydrokortizón, sú voľne predajné, no čokoľvek silnejšie musí predpisovať lekár."

Dajte prednosť nákupu oblečenia, vyrobeného z prírodných tkanín, ako je bavlna, ľan a hodváb, vyhýbajte sa priliehavému oblečeniu a noste nezafarbené látky, ak je oblečenie v tesnom kontakte s pokožkou. Pomôcť by mohli aj štítky na oblečení, ktoré si dôkladne preštudujte. Rôzne označenia, ako napr. „perte oddelene“ by mohlo znamenať, že oblečenie je ošetrené problematickými formaldehydmi a farbivami.

Veraitchovej posledná rada je jednoduchá a logická: „Ak máte alergiu na oblečenie, mala by po odstránení vinníka zmiznúť.“

Viac o téme: KožaAlergiaZdravieOblečenieChorobaDermatitída
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9