Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Čo sa STANE, ak budete odmietať RYBY: HAZARD so zdravím alebo nič vážne?

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Odporúčania odborníkov hovoria, že na tanieri by sme mali mať ryby aspoň dvakrát týždenne. O čo všetko vlastne prídeme, ak ich nebudeme jesť?

Mastné ryby ako je losos, makrela, sardinky a pstruh dúhový patria k najlepším zdrojom omega-3 mastných kyselín, ako sa píše na livestrong.com. Ide o protizápalové tuky, ktoré prinášajú množstvo zdravotných výhod, hlavne  kyselina eikosapentaenová (EPA) a kyselina dokosahexaenová (DHA).

Čítajte tiež: MŔTVICI môžete zabrániť aj SAMI: Znížte pravdepodobnosť jej VZNIKU vďaka JEDNEJ veci v jedálníčku

„Je o nich známe, že majú protizápalové účinky a preto sú zdraviu prospešné pri zvládaní rôznych stavov spôsobených zápalom v tele, ako je Alzheimerova choroba, srdcové choroby alebo cukrovka,“ uviedla dietetička Anna Brownová.

Ako dodala, tieto kyseliny sú potrebné pre zdravý vývoj mozgu, očí a nervového systému. 

Ich zvýšený príjem je preto spojený s nižším rizikom depresie, úzkosti, ADHD a demencie,“ vysvetlila Brownová.

Aké sú kľúčové živiny v rybách?

Omega-3

Polynenasýtené mastné kyseliny v rybách sú nepochybne dôležité pre naše zdravie. EPA a DHA sú však obzvlášť dôležité, pretože telo si nedokáže samo vytvoriť dostatočné množstvo týchto tukov. Preto musíme esenciálne mastné kyseliny získavať z potravín, ako sú ryby. 

Vitamín D

Dostatok vitamínu D je veľký problém. Hlavne u ľudí, ktorí žijú v krajinách s tuhými zimami a sychravou jeseňou. Len veľmi málo potravín ho prirodzene obsahuje.

„Najlepším zdrojom je olej z treščej pečene, pstruh dúhový a losos,“ uviedol nutričný poradca Kris Sollid.

Čo sa STANE, ak
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Bielkoviny

Rovnako ako všetky živočíšne potraviny, aj ryby sú skvelým zdrojom bielkovín, jednej z troch makroživín, ktoré prispievajú k svalovej hmote, zdraviu pokožky a hojeniu rán, ako aj k imunitným funkciám. Ak nebude konzumovať ryby, môžete prísť o výživný zdroj bielkovín, pretože morské plody majú v porovnaní s inými živočíšnymi bielkovinami ako je červené mäso, vyšší podiel tukov prospešných pre srdce.

Vápnik

„Mnoho druhov konzervovaných rýb je tiež skvelým zdrojom vápnika,“ konštatovala Brownová.

Je dôležitý pre zdravie kostí, zubov, nervov a svalov. Bez dostatočného množstva vápnika nám hrozí rozvoj osteoporózy a svalových kŕčov.

Čo sa stane, ak nebudete mať dostatok týchto živín?

Ak odmietate ryby a morské plody, pravdepodobne nebudete mať dostatok bielkovín. Vynechanie vitamínu D a omega-3 mastných kyselín pochádzajúcich z mora by však mohlo časom spôsobiť problémy. 

„Nedostatok vitamínu D znižuje vstrebávanie vápnika a môže prispieť k osteoporóze, ktorá má za následok lámavé kosti," vysvetlil Sollid.

Nízke hladiny vitamínu D sú tiež spojené so zvýšeným rizikom akútnych respiračných infekcií.

Získate ich z iných potravín?

Väčšinou áno. Ak aj ryby a morské plody vynecháte, existuje množstvo ďalších potravín s vysokým obsahom bielkovín. Problémom sú mastné kyseliny, ktoré sa nachádzajú práve v rybách a morských plodoch. Brownová preto odporúča vegetariánom, vegánom alebo tým, ktorí tieto potraviny nejedia, aby do svojho jedálnička zaradili viac chia a ľanových semienok, vlašských orechov, či doplnok stravy s obsahom omega-3 z morských rias.

Vitamín D je ďalšou zložkou tučných rýb, ktorú je ťažké nájsť inde v strave. Našťastie, pravidelná konzumácia vaječných žĺtkov a bezpečné vystavenie sa slnečnému žiareniu sú dva prirodzené spôsoby, ako zvýšiť hladinu vitamínu D. Vápnik je tiež možné dodať telu inak, ako konzumáciou rýb. Treba jesť viac mliečnych výrobkov, ako je kravské mlieko a jogurt. Nachádza sa tiež v listovej zelenine, v mandliach, ktoré sú tiež dobrým zdrojom tohto dôležitého minerálu.

Viac o téme: ZdravieRybyPrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9