Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

MŔTVICI môžete zabrániť aj SAMI: Znížte pravdepodobnosť jej VZNIKU vďaka JEDNEJ veci v jedálníčku

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Prirovnáva sa k cigaretám. Tí, ktorí v strave používajú príliš veľa soli, ohrozujú svoj život rovnako ako tuhí fajčiari. Aby toho nebolo málo, vplýva aj na krvný tlak a problémy so srdcom.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odhaduje, že celosvetovo má hypertenziu viac ako 1,28 miliardy dospelých a dve tretiny týchto dospelých žije v krajinách s nízkymi a strednými príjmami. Medzi možné príčiny vysokého krvného tlaku, ktorým sa dá predísť, patrí fajčenie, konzumácia alkoholu, fyzická nečinnosť a nadváha. Vysoká hladina sodíka a nízka hladina draslíka v strave sú tiež spojené s hypertenziou a zvýšeným rizikom kardiovaskulárnych chorôb a predčasnej smrti.

Čítejte tiež: Máte v krvi veľa TUKOVÝCH látok? Kritický stav spoznáte na ZÁCHODE, toto si VŠÍMAJTE!

Existuje dôkaz, že obmedzenie sodíka v potrave a užívanie doplnkov draslíka môže znížiť krvný tlak, ako sa píše na medicalnewstoday.com. Možno to dosiahnuť tým, že nahradia obyčajnú soľ, ktorú pridávajú do jedla, soľou so zníženým obsahom sodíka. Bežnou soľou je chlorid sodný, zatiaľ čo odroda so zníženým obsahom sodíka je zmesou chloridu sodného a chloridu draselného. Tento druh kuchynskej soli je široko dostupný a lacný a chutí veľmi podobne ako bežná soľ.

Chýba však presvedčivý dôkaz o tom, že u ľudí, ktorí používajú soľ so zníženým obsahom sodíka na dochucovanie jedál, je menšia pravdepodobnosť mŕtvice a predčasného úmrtia. Niektorí odborníci sa navyše obávajú, že používanie soli so zníženým obsahom sodíka môže zvýšiť množstvo draslíka v krvi na nebezpečné úrovne, čím vznikne zdravotný problém známy ako hyperkalémia.

MŔTVICI môžete zabrániť aj
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Výskum ako dôkaz

Tentokrát sa objavila veľká štúdia z Číny, ktorá skúmala dlhodobé účinky soli so zníženým obsahom sodíka na zdravie. Naznačuje, že tento druh soli nielenže znižuje riziko mŕtvice a smrti, ale je tiež úplne bezpečné ho používať. Štúdia sa zamerala na ľudí, ktorí prekonali mozgovú príhodu a starších ľudí s anamnézou hypertenzie. Príspevok popisujúci výsledky experimentu bol zverejnený v časopise The New England Journal of Medicine.

Vedci zapojili do štúdie 20 995 ľudí v 600 dedinách na vidieku v Číne. Priemerný vek účastníkov na začiatku štúdie bol 65,4 rokov a približne polovicu tvorili ženy. Celkovo 72,6% účastníkov malo mozgovú príhodu a 88,4% malo v anamnéze hypertenziu. Polovica účastníkov používala obyčajnú soľ, druhá zase soľ so zníženým obsahom sodíka. Táto soľ obsahovala 75% chloridu sodného a 25% chloridu draselného.

Vedci každých 12 mesiacov navštívili niektoré z dedín, aby skontrolovali, či účastníci používajú správny druh soli. Aby to potvrdili, zmerali tiež množstvo sodíka a draslíka vylúčeného v moči účastníkov a vykonali merania krvného tlaku.

Výsledky

Po priemernom období sledovania 4,74 roka bola miera mozgových príhod v obciach, kde účastníci používali soľ so zníženým obsahom sodíka, o 13% nižšia ako v dedinách, kde sa používa bežná soľ. Konkrétne bola miera mozgových príhod 29,14 prípadov na 1 000 osob v priebehu roku v skupine so zníženou sodnou soľou a 33,65 prípadov v skupine s bežnou soľou. Čo sa týka úmrtnosti - 39,28 úmrtí na 1 000 osôb v roku v skupine so soľou so zníženým obsahom sodíka a 44,61 prípadov v skupine s bežnou soľou, čo zodpovedá zníženiu rizika o 12%.

Okrem toho neexistoval žiadny významný rozdiel v mierach závažných nežiaducich udalostí pripisovaných hyperkalémii v skupine so zníženým obsahom sodíka v porovnaní s kontrolnou skupinou.

Viac o téme: ZdravieSoľPrevenciaMŕtvica
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9