Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Varovné SIGNÁLY, že nejde len o ZARASTENÝ necht: Odhaľte znamenia VÁŽNEHO stavu!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Taká malá plocha a taký boľavý problém! Necht, ktorý na palci nohy zarastá, dokáže spôsobiť naozaj veľké muky. Nielen pri chôdzi, ale v pokročilom štádiu aj v pokoji.

Vyriešiť tento problém pritom trvá niekoľko minút, zákrok je bezbolestný a ideálny čas naň je práve teraz v lete.

Onychokryptóza (z gréckych slov „onyx“ – „necht“ a „kryptos“ – „skrytý“), teda zarastený necht, nie je len estetický, ale hlavne zdravotný problém. Hovoríme o ňom vtedy, keď okraj nechta vrastie do kožného valu. 

Čítajte tiež: 9 najčastejších CHÝB v strave, ktoré vás VZDIAĽUJÚ od plochého bruška: Zbavte sa ich!

Onychokryptóza sa môže objaviť v akomkoľvek veku. Ide o jeden z najčastejších problémov týkajúcich sa prstov na nohách, respektíve na palci. Je to bolestivý stav a ak sa riadne neošetrí, môže sa zapáliť,“ upozorňuje MUDr. Talal Ali, chirurg z Chirkoz Medical Clinic.

Niektoré príčiny vás šokujú

Dôvodom vzniku tohto problému je často nevhodná obuv, v ktorej sú prsty utláčané, nadmerné potenie nôh, ale so zarasteným nechtom sa môže dieťatko aj narodiť. 

„Vrodená forma zarastania nechtov je veľmi vzácna a jej prejavy sú viditeľné už u novorodencov. Dôvod vzniku ochorenia nie je doteraz objasnený. Stav dieťaťa sa väčšinou do jedného roka života upraví,“ vysvetľuje lekár.

Oveľa častejšie je však zarastený necht získaný problém. 

„Získaná forma zarastania nechtov postihuje všetky vekové kategórie, najčastejšie však mladých ľudí. Dôvodom vzniku býva nesprávne zastrihnutie nechta, teda príliš nakrátko a nie dorovna, alebo nevhodná obuv, najmä príliš tesná alebo s vysokými podpätkami. No sú aj iné príčiny,“ pokračuje MUDr. Ali z Chirkoz a ako ďalšie príčiny uvádza poranenie nechta na palci, nezvyčajne stočené nechty na palcoch, deformity palca, výrastok kostičky na špičke palca (subunguálna exostóza) aj užívanie izotretinoínu pri liečbe závažného akné.

Varovné SIGNÁLY, že nejde
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Zlé znamenia

Okrem diskomfortu ide o problém, ktorý môže narásť do veľkých rozmerov. Riziko, že v postihnutom mieste vznikne infekcia, sa nikdy nedá vylúčiť. Varovnými signálmi je začervenanie palca, fialový palec, opuch, hnisavé ložisko alebo krvácanie. Ak sa objaví ktorýkoľvek z nich, treba vyhľadať lekára – najskôr všeobecného a potom chirurga alebo dermatológa.

„Zápal treba v prvom rade preliečiť antibiotikami a potom dokážeme pomôcť zbaviť sa tejto nepríjemnosti chirurgickým zákrokom,“ pokračuje chirurg. 

Zákrok sa robí ambulantne v lokálnej anestézii a trvá asi 15 minút. Počas neho sa odstráni časť zarastajúceho nechta a zmenší sa a deštruuje nechtové lôžko.

„Odstráni sa aj časť kože z nechtových valov, ktoré sa tak dostanú pod úroveň nechta. Nakoniec nechtový val prišijeme o necht,“ detailne opisuje zákrok odborník z Chirkoz Medical Clinic. 

Zákrok sa dá sa robiť aj laserom, ktorým sa vypália bočné okraje kože na palci, ktoré sa zatáčajú k nechtu. Výhoda laserového zákroku je oproti „rezaniu“ v tom, že operované miesto počas výkonu nekrváca. Miernejšie sú aj bolesti a opuchy okolitých tkanív.

Leto ako ideálny čas

Napriek tomu, že opis zákroku znie dosť desivo, je bezbolestný. Jediným bolestivým momentom je pichnutie lokálnej anestézie.

Samozrejme, rana sa musí aj dobre zahojiť, na čo je ideálne leto, keďže obviazaný palec nemusíme počas teplých dní trápiť ponožkou ani uzavretou topánkou. A po zložení obväzu môže aj vo vhodnej obuvi „dýchať“, čo pomáha rýchlejšiemu hojeniu.

„Aj v lete však pacient musí rátať s dvoj- až trojdňovou práceneschopnosťou, keď treba mať nohu vo zvýšenej polohe. Po dvoch týždňoch treba skontrolovať a vybrať stehy. Ďalšiemu hojeniu pomáha kúpeľ v repíkovom odvare. Napriek všetkej rýchlosti je však potrebné zriecť sa na mesiac rôznych športových aktivít,“ uzatvára lekár.

Viac o téme: ZdravieLiečbaPrevenciaZarastený necht
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9