Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

9 najčastejších CHÝB v strave, ktoré vás VZDIAĽUJÚ od plochého bruška: Zbavte sa ich!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: gettyimages.com)

Spravidla platí, že čím viac sa hýbete a menej jete, ručička na váhe sa pohne smerom nadol. Hoci to môže byť pekný pohľad, iné je to v prípade bruška. Cesta za plochým stredom tela je o niečo ťažšia. Obzvlášť, ak nevedomky robíte niektoré z nasledujúcich chýb.

Podľa odborníkov netreba robiť nič špeciálne. Stačí cvičenie a zdravá strava. Dietetička z Ohio State University Wexner Medical Center Liz Weinandyová však upozorňuje, aby ste sa nenechali nachytať na nejake "zaručené" spôsoby, sľubujúce ploché bruško. Najlepší spôsob je kombinácia zdravej stravy a fyzického pobytu. Jednoduché, ale účinné.

Čítajte tiež: Používaním ÚSTNEJ vody k zdravotným PROBLÉMOM: S týmto už skoncujte, inak HROZIA zubné KAZY

Vyvarujte sa týchto chýb a budete ešte bližšie k svojmu cieľu, ako sa píše na thesun.co.uk:

1. Nejete dostatok vlákniny

Vo Veľkej Británii väčšina ľudí neje dostatok vlákniny. Priemerný príjem je podľa British Nutrition Foundation 17,2 g /deň pre ženy a 20,1 g / deň pre mužov. Ale odporúčaný priemerný príjem pre dospelých je 30 g denne.

Liz povedala: „Nielenže vláknina prispieva k zdravému pohybu potravy cez črevný trakt, takže sa znižuje pravdepodobnosť zápchy a nadúvanie, ale tiež sa cítite viac plní, takže prijmete menej kalórií.“

Vláknina vás pomáha zasýtiť z dvoch dôvodov - je ťažšie stráviteľná, preto znižuje chuť do jedla a viaže sa tiež na vodu v črevách a vytvára „gél“. To všetko prispieva k pocitu plnosti. Štúdie navyše preukázali, že ľudia, ktorí jedia viac vlákniny, naozaj prijmú menej kalórií a majú menej tuku v okolí žalúdka.

Viac vlákniny môžete získať konzumáciou rastlinných potravín, ako je ovocie a zelenina. Strukoviny ako fazuľa a šošovica, ako aj celozrnné sacharidy ako ovos a hnedá ryža sú tiež dobrou voľbou.

2. Prijímate príliš veľa cukru

Cukor sa vo väčšine diét démonizuje, pretože priamo súvisí s obezitou. Národná zdravotná služba vo Veľkej Británii (NHS) tvrdí, že nie všetky cukry sú zlé. Tie, ktoré sa prirodzene nachádzajú v mlieku, ovocí a zelenine, sú v poriadku. Avšak „pridané cukry“ by mali byť obmedzené na 30 g denne u dospelých.

9 najčastejších CHÝB v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Skúste však úplne obmedziť cukor. To znamená vyhnúť sa koláčom, sušienkam, bublinkovým nápojom, ovocným džúsom, čokoláde a ďalším podobným potravinám.

Predpokladá sa, že príliš veľa cukru zaťažuje pečeň, ktorá je potom nútená ukladať ho ako tuk.

3. Prijímate príliš veľa umelých sladidiel

Ak znižujete príjem cukru, môže sa stať, že prejdete na light verzie – jogurty bez cukru, bublinkové nápoje a rôzne tyčinky. Mohli by však spôsobiť nadúvanie! Rôzne štúdie spájajú umelé sladidlá s priberaním a so zvýšeným rizikom cukrovky, vysokého krvného tlaku a srdcových chorôb.

Kanadský tím skúmal 37 štúdií, ktorých sa zúčastnilo viac ako 400 000 ľudí v priebehu desať rokov, a nezistil žiadny konzistentný účinok umelých sladidiel na chudnutie - štúdie naznačili, že môžu skutočne poškodiť metabolizmus.

Vedúci autor a odborný asistent Dr. Meghan Azad z University of Manitoba uviedol: „Vedci tvrdia, že nevýživné sladidlá môžu mať nepriaznivé účinky na metabolizmus glukózy, črevné mikrobioty a kontrolu chuti do jedla.“

4. Máte nesprávne raňajky

O raňajkách sa hovorí, že sú najdôležitejším jedlom dňa. Podľa odborníkov dokonca to, čo zjete ako prvé, môže mať vplyv na to, ako si vyberáte ďalšie jedlá po zvyšok dňa. Niektoré potraviny môžu spôsobiť prudký nárast hladiny cukru v krvi, po ktorom nasleduje zase prudký pokles. Výsledkom bude to, že budete viac hladní už behom pár hodín.

Sladké cereálie, nedostatok bielkovín alebo vysokokalorické raňajky, ktoré neobsahujú takmer žiadne výživné látky, ako je káva a muffiny, sú prikladmi nesprávnych raňajok. Dr Mayur Ranchordas, fyziológ a športový výživový špecialista v Sheffielde Hallam, odporúča vyvážené raňajky v podobe omelety s čiernou kávou a občerstvenie s orechmi a kúskom ovocia, ak budete mať neskôr hlad.

 „Nemyslite len na kalórie, ale aj na kvalitu jedla. Všeobecným pravidlom pre športovcov sú raňajky s obsahom zdravých tukov, dobrých bielkovín, minerálov, vitamínov a menším množstvo sacharidov,“ radí doktor.

5. Nepijete dostatok vody

To, čo pijete, môže mať tiež vplyv na vašu hmotnosť. Ovocné džúsy alebo iné sladké nápoje obsahujú veľa kalórií, čo pri brušnom tuku nepomôže. Niektoré energetické nápoje majú taktiež vysoký obsah cukru aj kofeínu. Každý deň by ste mali vypiť šesť až osem pohárov tekutín. Ráta sa sem voda, mlieko s nízkym obsahom tuku a nápoje bez cukru vrátane čaju a kávy. Držte sa však hlavne tej vody. Prispieva k lepšiemu pohybu vlákniny v črevách a zabraňuje vzniku zápchy.

9 najčastejších CHÝB v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

6. Jete nízkotučné výrobky

Je jednoduché si myslieť, že pri chudnutí by ste mali jesť nízkotučné jedlá. Ale Dr. Michael Mosley uviedol, že tieto výrobky sú často zbavené živín a plné aditív.

 „Výrobky s vysokým obsahom cukru a nízkym obsahom tuku zvýšia hladinu glukózy a spôsobia, že budete viac túžiť po ďalšom jedle, pretože neexistuje nič, čo by predlžovalo uvoľňovanie energie. Konzumácia zdravých tukov bohatých na mono a poly-nenasýtené mastné kyseliny uspokojí nielen vaše chuťové poháriky, ale tiež potlačí chuť k jedlu, pretože spomalí rýchlosť vyprázdňovania žalúdka a oddiali tak znamenie, ktoré signalizuje viac potravy,“ vysvetľuje Mosley.

Medzi zdravé tuky patrí avokádo, orechy, olivový olej a mastné ryby ako losos.

7. Neprijímate správne sacharidy

Sacharidy sú nevyhnutnou súčasťou stravy a poskytujú väčšinu energie.

„Existujú niektoré štúdie, ktoré ukazujú, že mierny úbytok brušného tuku je pri diéte s nízkym obsahom sacharidov jednoduchší. Dajte si však pozor - ak konzumujete veľa nasýtených tukov pri nízkosacharidovej diéte, môže to poškodiť vaše srdce zvýšením nebezpečnej hladiny LDL cholesterolu,“ upozorňuje Liz.

Ak sa rozhodnete pre stravu s nízkym obsahom sacharidov, odporúča sa odborníčka namiesto červeného mäsa, spracovaného mäsa a plnotučných mliečnych výrobkov zvoliť chudé bielkoviny a tuky zdravé pre srdce - napríklad olivový olej, orechy a avokádo.

Správne sacharidy sú tiež dôležité. Ak konzumujete sacharidy, napríklad na večeru, vyberte si celozrnné jedlá - napríklad hnedú ryžu namiesto bielej.

8. Pijete veľa alkoholu

Alkohol je jednou z najškodlivejších vecí, ktoré môžete konzumovať pri pokuse o zníženie hmotnosti. Nielenže ovplyvňuje telo, ale na druhý deň sa cítite zle a vedie vás k vysokokalorickým jedlám. Alkohol spôsobuje, že telo zadržiava vodu a v mnohých prípadoch môžu bublinky, ktoré sa už nachádzajú v populárnych nápojoch, ako je pivo a jablčný mušt, viesť k nadúvaniu.

Prílišné pitie môže tiež spôsobiť zápchu, ktorá môže u ľudí spôsobiť ťažké a nafúknuté pocity a môže dráždiť črevá. Väčšina koktailov je nabitá cukrom, stačí pár drinkov a už sa dostanete nad limit!

Ak sa nechcete vzdať alkoholu, odborníci radia, že by ste sa mali aspoň držať alkoholu, ako je vodka a gin!

9 najčastejších CHÝB v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

9. Nejete potraviny priateľské k črevám

Zdravá a vyvážená strava zlepšuje črevné baktérie, zatiaľ čo tá, plná nezdravého jedla, spôsobuje premnoženie zlých baktérií.

Will Hawkins, lekár webu Push Doctor uviedol: „Patria sem rafinované uhľohydráty, cukry a sladidlá - všetko, čo s najväčšou pravdepodobnosťou pravidelne konzumujete, a všetko, čo môže mať negatívny vplyv na náš črevný mikrobióm.“

Medzi potraviny, ktoré pomôžu so zdravou rovnováhou čriev, patrí ovocie a zelenina, celozrnné výrobky, orechy a probiotiká - ktoré sa nachádzajú v doplnkoch a fermentovaných potravinách, ako je kimchi. Ukázalo sa, že niekoľko kmeňov probiotík redukuje hmotnosť a brušný tuk. Môže to byť preto, že znižujú množstvo kalórií absorbovaných z potravy alebo zmierňujú zápal.

Črevo hrá obrovskú úlohu v celkovom zdraví a prispieva k dobrej pokožke, imunitnému systému a zdravému tráviacemu traktu. Myslite na to!

Viac o téme: ZdravieStravaChudnutiePloché brucho
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9