Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

SLNKO pripravuje ľudské telo o tieto dôležité LÁTKY: STRAVA, ktorá vás ZACHRÁNI

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Strava má byť v letných mesiacoch ľahšia, vyvážená a pestrá. Potrebné je ňou dopĺňať aj antioxidanty, ktoré sa spotrebúvajú pri opaľovaní. Pripomenula to hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková.

Strava má byť ľahko stráviteľná, s nižšou energetickou hodnotou, pretože organizmus v lete nepotrebuje vytvárať teplo v takej miere ako v zimných mesiacoch.

"Zložením by mala obsahovať dostatok celozrnných výrobkov, ovocia a zeleniny, nízkotučných mliečnych výrobkov, rýb, hydiny, zemiakov a strukovín, menej jedál a potravín bohatých na tuky a jednoduché sacharidy," vymenovala Račková.

Čítajte tiež: S mliečnou ČOKOLÁDOU môžete SCHUDNÚŤ: Dajte si ju v TEJTO časti dňa a NEPRIBERIETE!

Obsahovať by strava mala dostatok sezónneho ovocia a zeleniny, ktoré okrem tekutín obsahuje množstvo cenných výživových zložiek, ako sú vitamíny a minerály, enzýmy, vláknina. Slnečné žiarenie spotrebúva najmä pri opaľovaní antioxidanty v organizme.

"Ide najmä o antioxidanty, ktoré možno doplniť stravou, ako vitamíny A, C a E," spresnila hovorkyňa.

Kde nájdeme vitamíny? 

Vitamín A sa nachádza napríklad v mrkve, paradajkách, malinách, marhuliach, masle, rybách. Vitamín C v ovocí ako čierne ríbezle, jahody, citrusové ovocie, kivi, maliny, černice, v zelenine ako paprika, karfiol, kel, kaleráb, paradajky či v zemiakoch. Vitamín E je v rastlinných tukoch a olejoch, zelenine, orechoch, obilných klíčkoch.

SLNKO pripravuje ľudské telo
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

"Veľmi účinným antioxidantom je však aj lykopén. Obsahujú ho paradajky alebo červený melón," dodala Račková.

Pozor na rizikové potraviny

Vysoké teploty v lete vedú aj k zvýšeným stratám vody z organizmu najmä potením, čo je spojené aj so stratou minerálov vrátane sodíka.

"Zvýšenú opatrnosť venujte takzvaným epidemiologicky rizikovým potravinám, najmä pokiaľ nie je zaručená dostatočná hygiena pri ich výrobe, skladovaní a manipulácii s nimi, ako zmrzlina, lahôdky, cukrárske výrobky, pokrmy pre dojčatá a deti," zdôraznila Račková.

Viac o téme: ZdravieStravaPrevenciaLeto
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9