Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

OČKOVANIE, na ktoré by mali myslieť tínedžeri: Podľa odborníka tak možno predísť TRAGÉDII!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Vakcinácia proti HPV vírusom je veľmi efektívnou prevenciou viacerých nádorových ochorení, nielen rakoviny krčka maternice. Na Slovensku sa ročne sa u nás objaví až 900 novodiagnostikovaných prípadov rakoviny súvisiacej s vírusom HPV.

Ide o rakovinu krčka maternice, penisu, vagíny, konečníka, vulvy, ústnej dutiny a nosohltanu- sú to teda ochorenia týkajúce sa oboch pohlaví.

Očkovanie má preto zmysel už v tínedžerskom veku pred začiatkom pohlavného života u dievčat i chlapcov. U tínedžerov je totiž vysoká pravdepodobnosť, že pred začiatkom sexuálneho života ešte nebudú nakazení HPV. U mladých ľudí, ktorí už sú sexuálne aktívni, sa  táto nákaza viac nedá vylúčiť. Vďaka zvýšenej imunitnej odpovedi je vakcína v období 12 až 13 rokov najúčinnejšia!

Deväťvalentná vakcína obsahuje 9 najbežnejších typov HPV, ktoré spôsobujú viacero druhov rakoviny a genitálne bradavice. Je to jediná priama najširšia ochrana pred HPV infekciami. Deti v 13.roku života majú vakcínu čiastočne hradenú zo zdravotného poistenia.

OČKOVANIE, na ktoré by
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Tlačová správa)

Rakovina krčka maternice je vakcináciou 100 percentne preventabilná. Na Slovensku je bohužiaľ miera zaočkovanosti proti HPV nízka, hoci na rakovinu krčka maternice, ktorá sa spája s HPV vírusom, u nás ročne ochorie až 600 žien a až jedna tretina z nich aj zomrie.

Odpoveď na otázku, prečo je vakcinácia aj ekonomicky výhodná  a prečo sa očkovanie proti HPV týka každého sa dozviete vo VIDEU. O téme prehovoril prof. MUDr. Mgr. Miloš Jeseňák PhD., MBA, Dott.Ric., MHA, FAAAAI- pediater imunológ alergiológ, primár Oddelenia klinickej imunológie a alergológie UNM a JLF UK v Martine.

Povedz NIE RAKOVINE krčka maternice (Zdroj: NIE RAKOVINE)

Viac o téme: VideoOčkovanieRakovina krčka maternice
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9