Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

OCHRANA pred vážnym priebehom KORONAVÍRUSU: NÁDEJ v boji proti infekcii vďaka týmto POTRAVINÁM

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Prostredie v našom čreve je dôležité. Dobrý črevný mikrobióm totiž môže pomôcť v aktuálnej situácii, kedy sa mnohí snažia covidu vyhnúť, alebo chcú mať čo najľahší priebeh ochorenia. Ktoré potraviny sa postarajú o zdravie čriev? 

Mnohí zabúdajú na to, že 70-80 percent imunity sa skrýva práve v črevách. Z toho dôvodu starostlivosť o svoju črevnú mikroflóru môže mať vplyv na priebeh covidu-19. 

Čítajte tiež: BEŽNÉ jedlá, ktoré vyvolávajú CHAOS v čreve: Z týchto POTRAVÍN vás bude prekvapivo NAFUKOVAŤ

Zdravie čriev ovplyvňuje vaše duševné zdravie, hmotnosť, hladina cukru v krvi a pečeň. Zdravé črevné baktérie sú preto alfou a omegou! Ich rast možno podporiť prebiotickými potravinami, ako sú napr. celozrnné výrobky, banány, zelenina, cibuľa, cesnak, sója a artičoky. 

Ktoré konkrétne potraviny sa postarajú o zdravé prostredie v čreve podľa webmd.com?

Fermentované potraviny

Fermentácia je metóda konzervácie potravín pomocou baktérií a kvasiniek. Keď budete jesť fermentované potraviny, ako sú jogurty, kefír, kimči a kyslá kapusta, dostanete z nich živé baktérie. To z nich robí skvelý zdroj probiotík.

OCHRANA pred vážnym priebehom
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Banány

Banány dodajú vašim črevám inulín, druh vlákniny, ktorá pomáha množiť dobré baktérie.

Listová zelená zelenina

Skvelý výber! Majú vysoký obsah vlákniny a uhľohydráty, ktoré živia užitočné črevné baktérie.

Celé zrniečka

Vaše telo nedokáže samé odbúravať vlákninu. Keď sa dostane do hrubého čreva, črevné baktérie začnú pracovať a dôjde k fermentácii. Vytvoria sa kyseliny, ktoré nakŕmia bunky vo vašich črevách a zároveň pomôžu v ochrane vášho čreva pred škodlivými baktériami.

Polyfenoly

Tieto zlúčeniny v potravinách chránia bunky pred poškodením a bojujú proti zápalom a infekciám. Hlavne farebné jedlá sú bohaté na polyfenoly, rovnako ako čaj, káva a červené víno. Polyfenoly v zelenom čaji môžu pomôcť bojovať so „zlými“ baktériami, ako je E. coli, a zmierniť príznaky zápalových ochorení čriev (IBD) a peptických vredov. Taktiež podporujú rast dobrých črevných baktérií.

Viac o téme: PotravinyZdravieČrevoKoronavírusCovid-19
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9