Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Príznaky KORONAVÍRUSU môžu byť ZÁVAŽNEJŠIE, ako si mnohí myslia: PROBLÉMY s bolesťami KĹBOV a svalov

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Vedci dvíhajú varovný prst a upozorňujú, že koronavírus môže byť za vznikom gangrény. Je to spôsobené tým, ako sa správa vírus v tele. Údajne ho nabáda k tomu, aby útočilo na vlastné bunky. 

Ako tvrdia odborníci, imunitný systém tela môže za „dlhodobé a bizarné“ príznaky, ku ktorým dochádza u tých, ktorí bojujú s koronavírusom, ako sa uvádza na news.northwestern.edu.

Čítajte tiež: Prevratný OBJAV, ktorý môže objasniť vznik PANDÉMIE: Toto je príčina šírenia KORONAVÍRUSU!

Ku gangréne dochádza vtedy, keď určitá časť ľudského tkaniva odumrie. Často býva modifikovaná druhotnými zmenami, napr. infekciou. Tento stav vzniká nedostatočným zásobením krvou, pričom postihuje koncové časti tel, napr. palce na nohách alebo prsty. Ak sa nelieči, môže zasiahnuť aj vnútorné orgány alebo vedie k amputácii končatín. 

Imunita ako vinník

Väčšina ľudí, ktorí sa nakazia koronavírusom, majú príznaky ako nový pretrvávajúci kašeľ, strata chuti a čuchu (anosmia) a vysokú teplotu. Tretina pacientov nemá vôbec žiadne symptómy, ale u mnohých sa prejavujú boľavé kĺby a bolestivosť svalov. Iní, ktorí trpia vážnymi problémami, môžu zažiť reumatoidnú artritídu a autoimunitnú myozitídu. Doteraz sa lekári snažili zistiť, čo je príčinou týchto problémov. Odborníci na Northwestern University v USA však pomocou rádiologických snímok identifikovali vinníka. Tým je náš vlastný imunitný systém. 

Autor štúdie Dr. Swati Deshmukh v časopise Skeletal Radiology uviedol: „Uvedomili sme si, že vírus môže spôsobiť, že telo bude útočiť rôznymi spôsobmi, čo môže viesť k reumatologickým problémom, ktoré si vyžadujú celoživotné liečenie.“ 

Závažné príznaky na celý život

Odborníci zhromaždili údaje od pacientov v nemocnici Northwestern Memorial Hospital v období od mája 2020 do decembra 2020. Niektorí z pacientov, u ktorých sa vyskytli dlhotrvajúce príznaky vyžadujúce lekárske ošetrenie, podstúpili vyšetrenie MRI, CT alebo ultrazvuk. Práve z týchto skenov vedci určili zdroj ich príznakov. Doktor Deshmukh uviedol, že veľa pacientov s muskuloskeletálnymi poruchami sa zotaví, ale u niektorých jedincov sa ich príznaky stávajú závažnými. 

Príznaky KORONAVÍRUSU môžu byť
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Tieto príznaky sa vo veľkej miere dotýkajú pacienta alebo ovplyvňujú jeho kvalitu života, čo vedie k vyhľadaniu lekárskej starostlivosti a vyšetrenia, ktoré môže zistiť, či bolesť svalov a kĺbov súvisí s Covidom alebo, či nejde len o bolesti podobné tým, ktoré sú pri chrípke,“ upozorňuje Deshmukh. 

Skeny odhalili zápaly, poškodené nervy a krvné zrazeniny spôsobené imunitným systémom tela v reakcii na vírus. 

Doktor Deshmukh povedal: „Môže byť prítomný opuch a zápalové zmeny tkanív, hematómov alebo gangrény. U niektorých pacientov sú nervy poranené a u iných problém spočíva v zhoršenom prietoku krvi.

Skeny pomôžu odhaliť problém

U mnohých pacientov, ktorí boli v nemocnici, lekári nedokázali presne určiť príčinu, pretože nevedeli, čo vlastne hľadať. 

„Ako niečo nájdete, ak si nie ste istí, čo vlastne hľadať? V našej správe diskutujeme o rôznych druhoch muskuloskeletálnych abnormalít, ktoré by si rádiológovia mali všímať, a poskytujeme aj príklady." 

Odborníci tvrdia, že MRI a CT skeny by mohli pomôcť lekárom nasmerovať pacientov správnym smerom, pokiaľ ide o liečbu.

Dr Deshmukh dodal: „Napríklad, ak má pacient pretrvávajúce bolesti v ramene, môže mu jeho primárny lekár nariadiť MRI alebo ultrazvuk. Ak rádiológ vie, že Covid môže vyvolať zápalovú artritídu a zobrazovacie vyšetrenia ukazujú zápal kĺbov, môžu pacienta poslať na posúdenie k reumatológovi. V niektorých prípadoch môžu rádiológovia dokonca navrhnúť diagnózu koronavírusu na základe muskuloskeletálneho zobrazenia u pacientov, ktorí predtým nevedeli, že sa nakazili vírusom,“ uviedol doktor Deshmukh. 

Viac o téme: ZdraviePrevenciaZápalKĺbyPríznakyKoronavírusCovid-19
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9