Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Prevratný OBJAV, ktorý môže objasniť vznik PANDÉMIE: Toto je príčina šírenia KORONAVÍRUSU!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Nová štúdia, zverejnená v časopise Science of the Total Environment, drží v rukách veľký triumf. Poskytuje prvý dôkaz o mechanizme, za ktorým by mohla byť zmena podnebia zohrávajúca úlohu pri vzniku SARS-CoV-2, ktorý spôsobil pandémiu Covid-19. 

Štúdia odhalila rozsiahle zmeny v type vegetácie v juhočínskej provincii Yunnan a v priľahlých oblastiach Mjanmarska a Laosu za posledné storočie. Klimatické zmeny vrátane zvýšenia teploty, slnečného žiarenia a atmosférického oxidu uhličitého, ktoré ovplyvňujú rast rastlín a stromov, zmenili prirodzené biotopy z tropických kríkov na tropické savany a listnaté lesy. Vytvorilo sa tak vhodné prostredie pre mnoho druhov netopierov, ktoré prevažne žijú v lesoch, ako sa píše na cam.ac.uk

Čítajte tiež: Má rozšírenie KORONAVÍRUSU na svedomí iná krajina než Čína? Odborníci zistili PRAVDU

Klimatické zmeny prilákali netopierov

Počet koronavírusov v oblasti úzko súvisí s počtom rôznych druhov netopierov. Štúdia zistila, že v minulom storočí sa do juhočínskej provincie Yunnan presťahovalo ďalších 40 druhov netopierov, ktoré ukrývali okolo 100 ďalších druhov koronavírusu prenášaného týmito živočíchmi. Tento fakt by mohol byť za tým, prečo vznikla pandémia koronavírusu SARS-CoV-2. 

"Vďaka klimatickým zmenám v priebehu minulého storočia bol biotop v juhočínskej provincii Yunnan vhodný pre viac druhov netopierov," uviedol Dr. Robert Beyer, výskumný pracovník zoologickej fakulty University of Cambridge a autor štúdie. „Pochopenie toho, ako sa globálne rozšírenie druhov netopierov zmenilo v dôsledku zmeny podnebia, môže byť dôležitým krokom pri zmene pôvodu ohniska nákazy Covid-19.“ 

Vedci vytvorili mapu svetovej vegetácie, aká bola pred sto rokmi, a to pomocou záznamov o teplote, zrážkach a oblačnosti. Potom použili informácie o vegetačných požiadavkách na svetové druhy netopierov na zistenie globálneho rozšírenia každého druhu na začiatku 20. storočia. V porovnaní so súčasnými údajmi odborníci videli, ako sa „druhová bohatosť“ netopierov a ich počet menil po celom svete v priebehu minulého storočia v dôsledku zmeny podnebia. 

„Keď zmena klímy zmenila biotopy, druhy netopierov opustili niektoré oblasti a presunuli sa do iných - pričom si so sebou „vzali“ aj svoje vírusy. To nielen zmenilo oblasti, kde sú vírusy prítomné, ale s najväčšou pravdepodobnosťou umožnilo nové interakcie medzi zvieratami a vírusmi, čo spôsobilo prenos alebo vývoj škodlivejších vírusov,“ uviedol Beyer. 

Prevratný OBJAV, ktorý môže
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Prenos vírusu na človeka

Svetová populácia netopierov nesie okolo 3 000 rôznych druhov koronavírusov, pričom každý druh netopiera obsahuje priemerne 2,7 koronavírusov - väčšinou bez prejavov príznakov. Nárast počtu druhov netopierov v konkrétnej oblasti spôsobený zmenou podnebia môže zvýšiť pravdepodobnosť prítomnosti, prenosu alebo vývoja koronavírusu škodlivého pre človeka. 

Väčšina koronavírusov, prenášaných netopiermi, sa nemôže preniesť na človeka. Ale niekoľko koronavírusov, o ktorých je známe, že infikujú človeka, s najväčšou pravdepodobnosťou pochádzajú z netopierov, vrátane troch, ktoré môžu spôsobiť smrteľné následky u ľudí: respiračné ochorenie (MERS) CoV a ťažký akútny respiračný syndróm (SARS) CoV-1 a CoV-2. 

Región identifikovaný v štúdii je tiež domovom šupinavcov, čo sú živočíchy, o ktorých sa predpokladá, že pôsobili ako medzihostitelia SARS-CoV-2. Vírus pravdepodobne prenikol z netopierov na tieto zvieratá, ktoré sa potom predali na trhu s divočinou vo Wu-chane, kde došlo k prvotnému prepuknutiu vírusu u ľudí. 

Je potrebné sa zaoberať zmenou podnebia

Vedci reagujú na výzvy z predchádzajúcich štúdií, ktoré apelujú na odborníkov, aby uznali úlohu zmeny podnebia pri prepuknutí vírusových chorôb a zaoberali sa zmenou podnebia. 

„Pandémia COVID-19 spôsobila obrovské sociálne a ekonomické škody. Vlády musia využiť príležitosť na zníženie zdravotných rizík infekčných chorôb prijatím rozhodných opatrení na zmiernenie zmeny podnebia,“ uviedal profesor Andrea Manica z Katedry zoológie University of Cambridge, ktorý sa zapojil do štúdie. „Skutočnosť, že zmena podnebia môže urýchliť prenos patogénov z voľne žijúcich živočíchov na človeka by mala byť naliehavou výzvou na zníženie globálnych emisií,“ dodal profesor Camilo Mora z University of Hawai’s v Manoa, ktorý projekt inicioval. 

Vedci zdôraznili potrebu obmedziť rozširovanie mestských oblastí, poľnohospodárskej pôdy a poľovných revírov na prirodzené prostredie, aby sa znížil kontakt medzi ľuďmi a zvieratami prenášajúcimi choroby. Štúdia ukázala, že v priebehu minulého storočia spôsobila zmena podnebia aj nárast počtu druhov netopierov v regiónoch okolo strednej Afriky a rozptýlených oblastí v strednej a južnej Amerike. Tento výskum podporila Európska rada pre výskum. 

Viac o téme: ZdravieKlimatické zmenyPodnebieKoronavírusCovid-19
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9