Je VODA príliš PRECEŇOVANÁ? Odborníci upozorňujú na vypité MNOŽSTVO!

Zdroj: gettyimages.com
2021-02-17 06:00:00

Pravidelný pitný režim je pre nás veľmi dôležitý. Dostatočná hydratácia nám pomáha predchádzať bolestiam hlavy, nadúvaniu, zmierňuje príznaky chronických ochorení a nabíja nás energiou. Deťom zlepšuje náladu a má dokonca vplyv aj na ich akademické výsledky. Neznamená to však, že by sme mali piť od rána do večera piť vodu!

Mnohých možno prekvapí, že dôkazy čoraz viac naznačujú niečo iné, než na čo sme zvyknutí.  Po celé roky sme počúvali, že by sme mali vypiť osem pohárov vody denne, čo je asi 1,5 litra. Tento úzus sa zrodil niekedy v 70-tych rokoch minulého storočia, keď toto množstvo uvádzali odborné odporúčania. V nich však zároveň stálo, že 45% vody má pochádzať zo stravy. Rokmi sa to pretavilo do myšlienky, že týchto 45% má pochádzať všeobecne z rôznych nápojov, až to dospelo do štádia, že v súčasnosti sme zvyknutí na odporúčania, aby sme popri strave a iných nápojoch vypili denne 1,5 litra čistej vody.

Čítajte tiež: Viac než len ZÁVISLOSŤ dnešnej doby: Prekvapivý DOPAD obľúbených SACHARIDOV na pečeň

Odborníci dvíhajú varovný prst, ako sa píše na dailymail.co.uk. Upozorňujú, že kvantita nemusí vždy znamenať kvalitu a príliš veľa čistej vody môže z buniek a tkanív vyplaviť dôležité  živiny a minerály a v konečnom dôsledku tak poškodiť zdravie.

Tajomstvo dostatočnej hydratácie sa skrýva v jednej veci

Kľúčom k dobrej hydratácii je prijímanie správneho druhu vody. Štúdie začínajú ukazovať, že konzumácia vody obsiahnutej v rastlinách môže byť na správne hydratovanie účinnejšia ako čistá pitná voda.

Túto teóriu potvrdzuje práca antropologičky Giny Brieovej, ktorá študuje domorodé kmene z púštnych oblastí po celom svete a snaží sa pochopiť, ako prežili podmienky sucha. Keď sa Gina starala o svoju staršiu matku trpiacu chronickou dehydratáciou a s tým spojenými zdravotnými problémami, rozhodla sa napodobniť postupy domorodých ľudí a podávala jej jedlá s obsahom vody.

Vedela napríklad, že mladí muži z kmeňa Tarahumara v Mexiku sa pred svojimi tradičnými 50 míľovými maratónmi posilňujú tak, že najskôr vypijú kukuričné ​​pivo s chia semienkami. Tie po zmiešaní s tekutinou uvoľňujú formu „gélovitej“ vody, ktorá organizmus hydratuje efektívnejšie ako samotná tekutina. Pomleté, resp. pomixované chia semienka uvoľňujú ešte viac gélu, tak ich Gina vmiešavala do maminho pomarančového džúsu. Okrem toho jej do pohára dávala dve slamky, čím zdvojnásobila príjem tekutín na jeden dúšok a starú pani prestali trápiť dovtedajšie časté infekcie močových ciest.

Efektívnejšia než voda

„Gélovitá“ voda sa nachádza vo všetkých živých bunkách vrátane rastlín. Je hustejšia a má viac kyslíka ako kvapalina, para alebo ľad a je schopná lepšie transportovať živiny do celého tela. Túto informáciu priniesol bioinžinier Gerald Pollack z Washingtonskej univerzite v Seattli, ktorého štúdie ukazujú, že voda nachádzajúca sa v rastlinách hydratuje efektívnejšie ako voda z vodovodu.

Napríklad, ak si dáte jablko s fľašou vody, bude vás to hydratovať efektívnejšie, ako keď vypijete dve fľaše vody. Vláknina v jablku totiž slúži ako špongia, ktorá pomáha udržiavať vlhkosť v sebe dlhšie.

Pretože tieto štúdie sú nové, zatiaľ žiadne adekvátne klinické práce nepotvrdzujú, ako dobre voda z rastlín hydratuje. Za posledných dva a pol roka však prax potvrdzuje, že naozaj majú na kvalitu zdravia úžasný vplyv.

Fotogaléria


Tagy:
voda zdravie hydratácia

2021-02-17 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia