Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

NEBEZPEČNÁ kombinácia, ktorou sa môžete PREDÁVKOVAŤ doma: Toto pri chrípke NEROBTE

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Horúce nápoje tlmiace príznaky ako horúčka, bolesť či nádcha môžu byť veľmi rizikové pre pacientov, ktorí trpia ďalšími ochoreniami. Pacient sa môže ľahko predávkovať. Upozornil na to Marián Šóth z Asociácie súkromných lekárov na sociálnej sieti pre Asociáciu na ochranu práv pacientov. 


Prečo sledovať zloženie nápojov?

Nebezpečná je kombinácia horúcich nápojov na chrípku a prechladnutie s ďalšími liekmi. Nevyhnutné je preto všímať si zloženie nápojov.

Čítajte tiež: FOTO Títo ľudia sú na tom HORŠIE ako tuhí fajčiari: Ako vyzerajú PĽÚCA napadnuté KORONAVÍRUSOM

"Ak si neuvedomíme, čo všetko horúci nápoj obsahuje, tak sa nám môže veľmi ľahko stať, že sa predávkujeme niečím, čo už v tom horúcom nápoji je. To znamená, že kumulovaná dávka sa môže zvyšovať, keď budeme k horúcemu nápoju, ktorý vo veľkej miere obsahuje napríklad paracetamol, budeme užívať ďalší paracetamol," upozornil Šóth.

NEBEZPEČNÁ kombinácia, ktorou sa
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: getttyimages.com)

Títo ľudia by mali byť opatrní

Pripomenul, že súčasťou horúcich nápojov býva aj kofeín na povzbudenie organizmu. Opatrní by preto mali byť pacienti s kardiovaskulárnymi ochoreniami a ľudia, ktorí sa liečia sa srdce.

"Veľký objem kofeínu takto vstrebaný cez zažívací trakt môže spôsobiť búšenie srdca alebo dysrytmie pulzu, alebo aj tráviace problémy u ľudí, ktorí sa liečia na vysokú kyselinu v žalúdku. Určite neodporúčam vo veľkej miere a často užívať takéto horúce nápoje," uzavrel Šóth.   

Viac o téme: ZdravieChrípkaLiekyHorúce nápoje
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9