Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

POTRAVINY, ktoré zmenia KVALITU vašich vlasov: Krásna hriva bez mastnoty a lupín na počkanie!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: gettyimages.com)

Šampón sa stal štandardom v našich kúpeľňových regáloch až v 20. storočí. Pred tým sa ľudia spoliehali na staré dobré mydlo. To však v chlórovanej a minerálne ťažkej vode, ktorú používame, nefunguje. Existujú však iné možnosti!

Snažíte sa aj vy prispieť k zdravšiemu životnému prostrediu? Netreba hneď zmeniť všetko, začnite malými krôčikmi, napríklad prechodom od šampónu k jeho alternatívam. Mnohé nájdete doma v špajzi, ako radí portál brightside.me.

Čítajte tiež: Odmietate SEGEDÍNSKY guláš? Obľúbená pochúťka NEOHROZÍ štíhlu líniu, ak spravíte TOTO

1. Sóda bikarbóna

Zdá sa vám to divné? Vyskúšajte a uvidíte, že to vôbec nie je márny nápad. Sóda bikarbóna je v skutočnosti prírodný peeling, čo znamená, že dokáže odstrániť odumreté bunky a nečistoty z pokožky, obmedziť mastnotu a zbaviť pokožku hlavy šupín a svrbenia. Celkovo jemne detoxikuje vlasy.

Recept: Na 1 pohár vody použite 1 lyžicu sódy bikarbóny. Pri hustých a kučeravých vlasoch jej pridajte o niečo viac, pri slabých a suchých zase menej. Nalejte zmes do nádoby a pretrepte, kým sa sóda nerozpustí. Vytlačte zmes na mokré vlasy a vtierajte, začnite od korienkov.

2. Jablčný ocot

Vďaka kyslosti jablčný ocot spomaľuje rast kvasiniek, ktoré často spôsobujú vypadávanie vlasov. Poskytuje tiež základné minerály a vitamíny na podporu lesku, sily a hladkosti, pomáha udržiavať sviežu farbu a upravuje rovnováhu pH vlasov.

Recept: Zmiešajte lyžicu jablčného octu s pohárom vody v nádobe a pretrepte. Nanášajte po umytí vlasov a potom dôkladne opláchnite.

POTRAVINY, ktoré zmenia KVALITU
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

3. Vaječný žĺtok

Vajcia sú plné bielkovín a vitamínov, ktoré vlasy milujú. Vajcia pôsobia ako povrchovo aktívne činidlo a zbavujú vlasy nečistoty po celej dĺžke. Funguje tiež ako kondicionér na suché vlasy. Celkovo zanechá vaše vlasy hebké, čisté a lesklé.

Recept: Rozbite vajce do nádoby a vylejte ho na mokré vlasy. Nechajte pôsobiť 1-3 minúty a potom zmyte vlažnou vodou.

4. Aloe vera

Viete, koľko baktérií a plesní žije na pokožke hlavy? Našťastie, šťava z aloe vera má veľa antibakteriálnych vlastností. Môže rozkladať odumreté bunky pokožky a vďaka protizápalovému účinku je aloe vynikajúcim liekom na lupiny. Tiež zbavuje vlasy mastnoty, hydratuje ich, posilňuje a uzdravuje, dokonca podporuje ich rast.

Recept: Môžete použiť šťavu z aloe vera. Vmasírujte ju do vlasov, postupujte od pokožky hlavy až po končeky. Vyčešte si vlasy hrebeňom so širokými zubami. Masku nechajte pôsobiť 30 minút a opláchnite.

POTRAVINY, ktoré zmenia KVALITU
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

5. Citrónová šťava

Citrón je výživová bomba a jedna z najlacnejších a najjednoduchších alternatív šampónu. Kyselina citrónová má antimikrobiálne vlastnosti a výborne odstraňuje lupiny. Môže fungovať aj ako prírodný zosvetľovač.

Recept: 1 lyžicu citrónovej šťavy vytlačte do 2 pohárov vody a pretrepte. Nalejte na vlasy, vmasírujte ich na 2 - 3 minúty a potom umyte.

6. Kokosový olej

Kokosový olej je skutočný multiprostriedok medzi prírodnými kozmetickými výrobkami a používa sa doslova na všetko, od odličovania až po ochranu pred slnečným žiarením. Oplatí sa dopriať ho aj vlasom. Stimuluje ich rast, chráni pred suchosťou a negatívnymi vplyvmi prostredia. Zabraňuje tiež vypadávaniu vlasov a hodí sa pri liečbe lupín.

Recept: Naneste kokosový olej na noc na suché vlasy, zabaľte do uteráka a nechajte pôsobiť 20 - 30 minút.

7. Čaj

Môže to znieť čudne, ale nabudúce, keď si uvaríte vodu, aby ste si pripravili šálku čaju, pripravte si aj jeden na vlasy. Čaj vďaka kofeínu podporuje prekrvenie, hydratáciu pokožky a dodáva telu kyslík - všetky tieto veci priamo zlepšujú rast vlasov a zabraňujú ich vypadávaniu!

Recept: Uvarte si čaj, nechajte ho vychladnúť a vylejte na hlavu. Pýtate sa aký? Ideálne čierny, ale aj bylinkové sú na túto kúru výborné.

POTRAVINY, ktoré zmenia KVALITU
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

8. Olivový olej

Olivový olej, bohatý na výživné látky, funguje ako vynikajúci prírodný zvlhčovač, vďaka ktorému sú vlasy jemné, pružné a zdravé. Olej upokojuje vonkajšie vrstvy vlasov a dodáva im lesk. Používajte ho, ak máte vlasy poškodené, husté, suché a rozštiepené končeky.

Recept: Potrebné množstvo závisí od dĺžky vlasov. Krátke vlasy nevyžadujú viac ako lyžicu teplého olivového oleja, zatiaľ čo dlhšie vlasy môžu vyžadovať až 1/4 šálky. Votrite si ho do pokožky hlavy, nechajte pôsobiť 15 minút a potom opláchnite.

9. Čajovníkový olej (Tea Tree Oil)

Toto je ďalší olej, ktorý bojuje proti baktériám a lieči zápaly. Používa sa na liečbu kožných problémov po celé storočia, vrátane lupín. Odstraňuje odumreté bunky, mastnotu a rôzne nečistoty z vlasov.

Recept: Olej vždy rieďte s inými olejmi, ako je kokosový alebo mandľový, v pomere 1 ku 10. Môžete ho použiť aj na opláchnutie: zmiešajte 4 - 5 kvapiek čajovníkového oleja na 30 ml vody.

10. Semená senovky gréckej (Fenugreek)

Semená senovky gréckej sú bohatým zdrojom vitamínov, bielkovín a kyselín, ktoré sú nevyhnutné pre podporu rastu vlasov. Bojujú tiež proti baktériám a plesniam a sú celkovo účinné pri znižovaní vypadávania vlasov. Často sa používajú na liečbu lupín. 

Recept: Semená namočte na noc. Rozdrvte 1-2 lyžice semien a nalejte do pohára 2 šálky horúcej vody. Mala by vzniknúť mazľavá, resp. slizká hmota. Vmasírujte si ju do vlasov a nechajte pôsobiť 20 minút, potom opláchnite.

Viac o téme: PotravinyŠampóny
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9