Odmietate SEGEDÍNSKY guláš? Obľúbená pochúťka NEOHROZÍ štíhlu líniu, ak spravíte TOTO

28.10.2020

Čo by to bol nedeľný obed bez tradičného jedla z bravčového alebo hovädzieho mäsa s kyslou kapustou a knedľou! Segedínsky guláš je populárnou pochúťkou, ktorá zasýti najmä mužských jedákov. Ani ženy, ktoré si dávajú pozor na svoju postavu, sa ho nemusia vzdávať!

Segedínsky guláš patrí medzi najtradičnejšie jedlá maďarskej kuchyne. Originálny recept je však dosť ťažký na žalúdok a má príliš vysoké nutričné ​​hodnoty, ako sa to píše na fitfoodwizard.comAk ho máte radi, no práve ste vo fáze chudnutia, nemusíte sa ho vzdávať! Stačí, keď si pripravíte jeho zdravšiu verziu. 

Čítajte tiež: Ani zadarmo: 22 POTRAVÍN, ktoré by odborníci na výživu NIKDY nezjedli!

Ten maďarský sa pripravuje z bravčového mäsa, vy môžete použiť morčacie, alebo kuracie prsia. Výber je na vás, oba druhy sú bohaté na bielkoviny a obsahujú nízke množstvo tuku. Oproti klasickému má upravený segedínsky guláš väčší obsah bielkovín, vlákniny a menej kalórií a tukov. Na zahustenie použite grécky jogurt s najmenej 3 percentami tuku, inak sa môže zraziť. Vďaka nemu bude mať guláš ešte vyšší obsah bielkovín. Väčšina ľudí si myslí, že je nemožné uvariť ho bez použitia múky, smotany, alebo jogurtu. Verte, či nie, aj bez nich bude tento pokrm skvelo chutiť!

Vplyv kapusty na telo

Každý segedínsky guláš by mal obsahovať kyslú kapustu. Tá je alfou a omegou tohto pokrmu. Kyslá kapusta vďaka svojim blahodarným účinkom patrí medzi najzdravšie potraviny na svete. Zatočí s vírusmi a infekciami, prečisťuje a lieči. Je plná železa, vápnika, zinku, draslíka, kremíka a síry. Obsahuje antioxidanty, prírodné probiotiká a vitamíny A, B, C, E a K.

Účinky kapusty na ľudský organizmus: 

  • prečisťuje organizmus
  • znižuje hladinu cholesterolu
  • zmierňuje zápal
  • posilňuje imunitu
  • bojuje s vírusmi a baktériami
  • má minimum kalórií
  • zlepšuje trávenie
  • podporuje zdravie srdca a mozgu
  • zatočí s parazitmi
  • lieči kožné problémy
  • záruka krásnych zdravých nechtov a vlasov

Ako na zdravý segedínsky guláš?

Ingrediencie: 

  • 1kg kyslej kapusty
  • 700 g kuracích, alebo morčacích pŕs
  • 1 až 2 ks cibule
  • grécky jogurt
  • 1 ČL čierneho korenia
  • 1 PL mletej červenej papriky
  • 3 PL lyžice olivového oleja
  • 3 ks bobkového listu

Postup:

Na olivovom oleji opečieme na drobno nakrájanú cibuľu. Pridajte kuracie, alebo morčacie mäso nakrájané na kocky. Chvíľu restujte. Do hrnca priložte prelisovaný cesnak, mletú sladkú červenú papriku, čierne korenie a bobkový list. Poriadne premiešajte, zalejte vývarom alebo horúcou vodou. Keď je mäso polomäkké, pridajte kyslú kapustu a duste spolu ešte 15 až 20 minút, kým mäso úplne nezmäkne. Pred servírovaním primiešajte biely grécky jogurt, ktorý guláš zahustí a zjemní jeho chuť. Ak ho nepridáte, nič sa nestane, aj bez neho bude chutiť skvelo.

Recept na zdravú knedľu:

  • 500 g celozrnnej múky
  • 20 g droždia
  • 1 ČL medu
  • 2 PL olivového oleja
  • 300 až 400 ml vlažnej vody
  • 1/2 ČL soli

Z vody, droždia a medu si zarobte kvások a nechajte odležať pol hodiny. Potom k zmesi pridajte múku, zvyšok vody, oleja a soľ. Vypracujte cesto, ktoré sa nebude lepiť. Z cesta vytvarujte knedle, ktoré necháte vykysnúť na teplom mieste približne 45 minút. Potom ich dajte variť nad paru na 25 minút.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie recept segedínsky guláš

28.10.2020  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Diskusia