Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Ohniská nákazy: MIESTA, kde je najväčšia pravdepodobnosť nakazenia sa KORONAVÍRUSOM!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Ktoré miesta prispievajú najväčším dielom k šíreniu ochorenia COVID-19? Pozrite sa, kde je veľká šanca nákazy tejto choroby.

Nákaza v uzavretom prostredí

Štúdie, ktoré sledovali ohniská nákazy na začiatku pandémie, zistili, že hlavnými zdrojmi šírenia vírusu v komunite boli pracoviská, verejná doprava, spoločenské stretnutia a reštaurácie. Ako informoval portál abcnews.go.com, išlo o interiéry s obmedzenou cirkuláciou vzduchu.

„Najväčšie ohniská boli v domovoch sociálnych služieb, vo väzení, veľa ľudí sa nakazilo v kostoloch, na svadbách a narodeninových oslavách,“ konštatovala profesorka Erin Bromageová z Dartmouthskej univerzity v Massachusetts.

Čítajte tiež: Na NEVYLIEČITEĽNÚ chorobu zaberá KÁVA: Ochranca v podobe šálky kofeínu!

Profesorka preto odporúča, aby sme sa vyhýbali miestam, kde sa nachádza veľa ľudí naraz. Nákup v obchodnom centre podľa nej nemusí byť riskantný, ak tam strávite krátky čas, máte na tvári rúško a vyhnete sa ostatným nakupujúcim. Riziko predstavujú však verejné záchody, kde sa nachádza veľa dotykových plôch, ako sú kľučky dverí, vodovodné batérie a toaletné dosky.

Kedy sa môžete infikovať? 

Ak sa aj náhodou stane, že budete vystavení vírusu, nemusí to automaticky znamenať, že ste sa infikovali.

„Aby ste ochoreli, musíte byť vystavení dlhší čas vírusu a istému množstvu vírusových častíc,“ vysvetlila.

Podľa profesorky Bromageovej, jediné kýchnutie uvoľní asi 30-tisíc kvapiek, ktoré môžu letieť rýchlosťou až 80 kilometrov za hodinu. 

„Tieto častice krátko visia vo vzduchu a potom dopadnú na zem v miestnosti,“ konštatovala.

Štúdia podľa nej ukázala, že hlasné rozprávanie v uzavretom priestore vytvára výrazné riziko prenosu nákazy na ostatných.

„Množstvo vírusu, ktoré človek uvoľní do svojho okolia, závisí od každého jedinca a mení sa v priebehu infekcie,“ vysvetlila.

Ohniská nákazy: MIESTA, kde
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Miesta s najmenším rizikom

Profesorka Bromageová je presvedčená, že po svete behá mnoho infikovaných ľudí, ktorý nemajú žiadne príznaky, a tak nevedomky šíria vírus do svojho okolia bežným rozprávaním, dokonca dýchaním v prítomnosti iných osôb. „To je dôvod, prečo je nosenie rúšok na mieste,“ konštatovala. Keďže nie je známy presný počet ľudí, ktorí sa nakazili kontaktom s kontaminovanými predmetmi, ako sú kľučky dverí a tlačidlá výťahu, je podľa nej dôležité, aby si ľudia často umývali ruky a nedotýkali sa tváre. 

Podľa štúdie, exteriér a veľké vetrané priestory sú miesta s najmenším rizikom infekcie. 

„Ak sa aktívne pohybujete vonku, znižuje sa tým aj doba expozície akýmkoľvek vírusovým časticiam,“ konštatovala profesorka.

Situácia je vážna

Podľa epidemiológa Henryho Raymonda je situácia okolo pandémie stále vážna, ba priam kritická. „Nejde tu len o vaše zdravie, ale aj o zdravie ľudí vo vašom okolí,“ uviedol. Koronavírus ohrozuje na živote najmä staršie ročníky a ľudí so zníženou imunitou. 

„Najlepším riešením je opatrnosť, dodržiavanie nariadení a zodpovednosť. Očkovaciu látku zatiaľ nemáme. Máme však spoločenský dištanc a rúška," dodal Raymond.

Viac o téme: ZdravieVírusPrevenciaNákazaMiestaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9