Sila tejto ZELENINY nepozná hraníc: ZÁZRAK, ktorý zabráni vysokému krvnému tlaku i MŔTVICI!

Zdroj: gettyimages.com
2020-10-14 19:00:00

Aj keď si na tekvicu spomenieme hlavne kvôli Halloweenu, táto jesenná zelenina nám prináša oveľa viac než len to, že navodí strašidelnú atmosféru. Málokto vie, že uľahčí boj s vysokým krvným tlakom a navyše, poradí si aj s mŕtvicou!

Denne chodievate okolo nej v potravinách, no stále vás natoľko neupútala, aby skončila vo vašom nákupnom košíku? Odteraz to bude zrejme inak! 

Čítajte tiež: Prehľad PRÍZNAKOV koronavírusu, ktoré sú MENEJ známe: Aj takto sa môže ohlásiť VÍRUS!

Tento oranžový zázrak je nielenže plný vitamínov, minerálnych látok, prospeje vašej kráse i postave, no má takú silu na ľudský organizmus ako mnoho druhov zelenín nie. Preto treba využiť jesenné obdobie na konzumáciu tekvice, ktorá spustí v tele mnoho pozitívnych procesov, nad ktorými sa budete čudovať, že to dokáže jedna zelenina. 

Záchranca ľudského života

Tekvica sa môže pochváliť nízkym obsahom kalórií a naopak, vyšším zastúpením vitamínu A a betakaroténu, ako sa uvádza na healthline.com. Výnimočná je však v niečom inom! Možno jej dať prívlastok „unikátna“ vďaka obsahu draslíka. V jednej šálke tekvicovej kaše sa nachádza úžasných 564 miligramov draslíka. Vysoký príjem tohto minerálu v strave je veľmi dôležitý pre bezproblémový chod organizmu. Znižuje krvný tlak, takže tekvica je skvelou potravinou pre tých, ktorí bojujú proti hypertenzii. 

Milióny ľudí na svete sa trápia s vysokým krvným tlakom. Zvýšený krvný tlak núti vaše srdce pracovať viac, čo môže zaťažiť srdcový sval a nakoniec viesť k ochoreniu srdca. To sa môže v niektorých prípadoch skončiť fatálne! Preto sa táto oranžová potravina považuje za záchrancu ľudského života. 

Pre ľudské zdravie je veľmi dôležitá rovnováha medzi draslíkom a sodíkom. O to sa postará tekvica! Táto vyvážená kombinácia spolupracuje na udržaní acidobázickej rovnováhy v tele. Tekvica pomáha udržiavať zdravú činnosť nervovej sústavy a srdca. Aby toho nebolo málo, konzumácia tejto jesennej zeleniny sa spája so zníženým rizikom vzniku mŕtvice a infarktu. Nedostatok draslíka v tele môže zapríčiniť svalové kŕče. Tým možno predísť napríklad tekvicovým prívarkom!

Recept pre zdravie srdca

Nielenže si ňou doplníte draslík, ale aj horčík, ktorý taktiež môže pomôcť udržať krvný tlak pod kontrolou a podporiť tak zdravie srdca. Ide o minerál a jeden z dôležitých elektrolytov v tele, ktorý sa nachádza predovšetkým v tekvicových semienkach, ako sa píše na shoremedicalcenter.org. Horčík je v tele štvrtým najrozšírenejším minerálom a je absolútne zásadný pre mnoho aspektov zdravia.

Pečené tekvicové semienka sú jednoduchým spôsobom, ako z nich spraviť pochúťku a zároveň ochrániť svoje srdce. Opláchnite semená, aby ste odstránili všetku dužinu a vlákna. Semená rozložte na plech, na ktorý môžete dať papier na pečenie. Zľahka ich posypte soľou alebo iným dochucovadlom a za občasného miešania pečte pri teplote 325 stupňov asi 30 minút. 

Fotogaléria


Tagy:
tekvica jeseň zelenina zdravie draslík vysoký krvný tlak

2020-10-14 19:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia