Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Účinné tipy od ODBORNÍKOV: Nahraďte lekáreň týmito POTRAVINAMI, dostanú vás z CHOROBY!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Jeseň a zima je obdobie, kedy je zvlášť potrebné dbať na dostatok vitamínov, minerálov a zdravú vyváženú stravu, aby sme sa čo najviac udržali fit a v zdravej kondícii. Nezabúdajte na pestrú stravu, najlepšie na stredomorskej báze.

Pokiaľ vás už nějaká ta nepríjemnosť skolí, skôr než pobežíte do lékarne, môžete vyskúšať silu byliniek. Odborníci z výživových poradní NATURHOUSE prinášajú pár praktických tipov, ako prírodnými metódami vyzrieť na choroby - pri chrípke, kašli, prechladnutí a na posilnenie imunity. 

Čítajte tiež: CUKOR, z ktorého SCHUDNETE: Skrytá ingrediencia v potravinách PREKVAPUJE svojimi účinkami!

Pri kašli

Zázvorový zábal podľa výživových poradcov NATURHOUSE – dôkladne zmiešajte med, múku,  
olivový olej a zázvor.
Výslednú zmes vložte na plátno, okolo ktorého zabaľte gázu. Pripevnite na prsia a prelepte náplasťou. Následne nechajte pôsobiť cez noc.

Pri chrípke

Obyčajná cibuľa? Naši predkovia na túto pálčivú zeleninu nedali dopustiť a jej liečebné pôsobenie je známe po stáročia. Čaj z cibule vďaka éterickým olejom obsiahnutým v cibuli pomôže upokojiť krk a uvoľniť nos pri nádche. Nemusíte sa báť cibuľovej chuti, ktorá nie je tak výrazná. Ak by nám nerobil med dobre pri kašli, vynecháme ho, jeho kryštáliky môžu dráždiť precitlivenú sliznicu a kašeľ naopak vyvolávať. Pri samotnom kašli potom môžeme siahnuť ešte po ďalších bylinách - tymiane, divozely či čiernej baze.

Cibuľový čaj - ošúpte dve cibule a pokrájajte ich na kolieska. Dajte do hrnca, zalejte pol litrom vody  
a varte na miernom plameni desať až pätnásť minút. Následne sceďte. Môžete dochutiť medom, zázvorom alebo škoricou.

Účinné tipy od ODBORNÍKOV:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Na imunitu

Kustovnica čínska získala právom značnú popularitu po celom svete v oblasti zdravej výživy. Jej plody obsahujú množstvo vitamínov A a C, ktoré pomáhajú budovať imunitu a množstvo silnýchantioxidantov. Z vedeckých štúdií vyplýva, že látky obsiahnuté v kustovnici sú účinné v prevencii chorôb od bežného nachladnutia až po nádorové ochorenia

Čaj z kustovnice – dve lyžice sušenej kustovnice čínskej zalejte horúcou vodou. Môžete pridať med a citrón.

Pri prechladnutí

Šípkový čaj podľa výživových poradcov NATURHOUSE - dve lyžice šípok rozdrvte, prelejte pol litrom vody a nechajte cez noc lúhovať. Druhý deň nálev zľahka zohrejte na cca 80 stupňov. Následne šípky preceďte cez husté sito a môžete ešte dochutiť napr. medom.

Účinné tipy od ODBORNÍKOV:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Na čo si dať pozor pri príprave

Kto by pri príprave šípkového čaju polieval plody vriacou vodou alebo by ich dokonca varil, robil by zásadnú chybu. Pripravil by sa totiž práve o väčšinu vitamínu C, kvôli ktorému šípkový čaj pripravujeme a rovnako aj o ďalšie liečivé látky.

Viac o téme: JeseňPrírodaPrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9