Neuveriteľné môže byť skutočnosťou: Účinné TIPY, ako prežiť jeseň bez ÚNAVY!

Zdroj: gettyimages.com
2020-10-12 19:00:00

Dni sa krátia, slnečného svitu ubúda a rovnako ubúdajú aj naše sily. Pochmúrne počasie nás nemotivuje vyskočiť ráno z postele, práve naopak. Ak sa tento rok chcete vyhnúť obávanej jesennej únave, nastal čas na zmenu.

Podobne, ako po lete obmieňate svoj šatník, by ste sa mali obmeniť aj obsah svojej chladničky. Pravidlo sezónnosti platí v obliekaní i stravovaní rovnako. Zatiaľ čo pre leto sú typické osviežujúce ovocné a zeleninové šaláty, v chladnejšie dni treba do jedálnička zaradiť kaše, polievky a koreňovú zeleninu, ktoré váš organizmus zohrejú zvnútra.

Čítajte tiež: Bežný ZVYK ráno, ktorým si privolávate zdravotné PROBLÉMY: Kávou k cukrovke a vredom v žalúdku!

Jedzte pravidelne

Pravidelné stravovanie je prospešné nielen pre váš žalúdok, ale aj pre vaše trávenie. Mali by ste si ale dať pozor aj na zloženie vášho jedálnička. 

V jesennom a zimnom období si dajte záležať na tom, aby jedlá, ktoré konzumujete, boli vždy teplé. Dokonca aj raňajky a večera,“ zdôrazňuje odborníčka na výživu Zdenka Havettová a jedným dychom dodáva: „Ak ste si počas leta dopriali veľa čerstvej zeleniny ako uhorky, či paradajky, šalátov, ovocia, melónov a chladených dobrôt ako zmrzlina, je najvyšší čas na zmenu. Do svojho jedálnička zaraďte teplé raňajky, ktoré môžete ochutiť zaváraninami či džemom, ktoré ste si pripravili z letných zásob. Večerný šalát môžete vymeniť napríklad za polievku.“

Čas na polievku

Jesenné obdobie je na dlho varené polievky ako stvorené a pripravovať by sme si ich mali aspoň raz za týždeň. Okrem toho, že príjemne zahrejú počas chladnejších jesenných dní, sú tiež ľahko stráviteľné a posilnia váš imunitný systém.

Jednoduchú zeleninovú polievku si dokáže doma uvariť úplne každý. Stačí v dostatočnom množstve vody nechať dve až štyri hodiny variť mrkvu, zeler, petržlen, pór s mletým koriandrom, rascou a semiačkami senovky gréckej. Hotovú polievku treba dochutiť soľou a čiernym korením a záver pridať petržlenovú vňať. Ako obmenu základného receptu môžete pridať mäso či strukoviny.

Jedzte viac miestnej zeleniny a ovocia

Do svojho jedálnička by ste jednoznačne mali zaradiť ovocie a zeleninu, ktoré sú stále dostupné vo vašom regióne. 

Skvelou potravinou je v tomto období tekvica hokkaido, ktorú viete ju pripraviť na viacero spôsobov. Dá sa z nej pripraviť polievka, či prívarok, ale veľmi dobre chutí aj pečená,“ uvádza príklad odborníčka.

Čoskoro tiež príde čas kvasenej zeleniny, pohánky, zemiakov, jabĺk, sušeného i zaváraného ovocia.

Choďte spať skôr

Počas letných večerov bývame hore dlhšie, veď vonku je zvyčajne dlho svetlo a aj teplo. S príchodom jesene sa však začne skoro stmievať, dni sa skracujú. 

„Ak chceme byť zdraví, fit a mať dostatok energie, mali by sme žiť v súlade s prírodou a ročnými obdobiami. V tomto prípade to znamená ísť skôr spať. Najmä ak bývate často unavení a vyčerpaní, odporúčam ísť spať najneskôr pred polnocou,“ pripomína Zdenka Havettová, zakladateľka projektu Ide o tvoje zdravie.

Prestaňte si klamať

Práve v jesenných dňoch je čas na to, aby sme sa stlmili a vniesli do svojho života viac pokoja a priznali si koľko stresu denno denne prežívame.

„Stres nesúvisí s našim stravovaním len zdanlivo. Stres ovplyvňuje tvorbu hormónov, ktoré sú často zodpovedné za rôzne nezdravé chute na sladké či slané dobroty, ale môže spôsobiť aj opačný extrém, že sa jedlu nezdravo vyhýbame,“ dodáva výživová poradkyňa a zdôrazňuje, že ak si stresovú situáciu uvedomíme včas, máme šancu adekvátne reagovať a nezhltnúť celú chladničku na posedenie!

Fotogaléria


Tagy:
jeseň zdravie únava depresia

2020-10-12 19:00:00  |  Foto: gettymages.com  |  Zdroj: Tlačová správa

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia