CUKOR, z ktorého SCHUDNETE: Skrytá ingrediencia v potravinách PREKVAPUJE svojimi účinkami!

Zdroj: gettyimages.com
2020-10-10 06:00:00

Chutí ako cukor, má podobnú textúru, no na rozdiel od neho obsahuje minimum kalórií a sacharidov. Prirodzene sa nachádza len v niektorých potravinách. Počuli ste už o alulóze?

Alulóza patrí medzi moderné sladidlá. Podobne ako fruktóza a glukóza ju radíme medzi monosacharidy. Podľa Rady pre kontrolu kalórií má o 90 percent menej kalórií ako stolový cukor. Ten sa prirodzene vyskytuje v niektorých druhoch nápojov, pečive, jogurtoch, zmrzline, šalátovom dresingu, dokonca aj v žuvačkách. 

Čítajte tiež: Potraviny, ktoré ZNIČIA zápal v tele: Zaútočte na CHOROBY podľa odborníčky na výživu!

V čom je lepšia od klasického cukru? 

Alulóza je jednoduchý cukor, ktorý sa nachádza v malom množstve v určitých potravinách, napríklad v pšenici, figách, hrozienkach, hnedom cukre, či javorovom sirupe, ako sa uvádza na thehealthy.com. Má rovnaký vzorec ako fruktóza, ale je usporiadaná inak. Práve z tohto dôvodu ju telo inak spracováva. Podporuje črevnú mikroflóru a nespôsobuje problémy so zažívaním. Nezvyšuje hladinu inzulínu ani cukru v krvi.

Je vhodná pre diabetikov, keďže sa hladina glukózy v krvi iba zanedbateľne zvýši,“ konštatovala registrovaná dietetička Joan Salge Blakeová.

Ako dodala, hoci sa v niektorých potravinách vyskytuje v malom množstve, odborníci ju už dokážu vyrobiť chemickými procesmi z kukurice. Podľa Blakeovej sa alulóza stáva univerzálnou ingredienciou, ktorá sa môže pridávať do sladkých, pečených, či mrazených jedál, alebo nápojov. 

„O alulóze je známe, že má protizápalové vlastnosti, pomáha bojovať s nadváhou a znižuje riziko chronických chorôb,“ uviedla Blakeová.

Prečo by ste mali jesť jedlá s obsahom alulózy?

Alulóza je skvelou alternatívou pre ľudí, ktorí sa snažia schudnúť a stravovať sa zdravšie,“ konštatovala dietetička Stephanie Ambroseová.

Normálny cukor obsahuje priveľa zbytočných kalórií, z ktorých sa priberá. 

Ak ho vymeníte za tento jednoduchý cukor, príjem kalórií výrazne znížite,“ vysvetlila.

Alulóza podľa nej nespôsobuje zubný kaz, ktorý sa zvykne tvoriť pri nadmernej konzumácii cukru.

Obavy z alulózy?

Alulóza je na zozname potravín, ktoré Food and Drug Administration (FDA) všeobecne považuje za bezpečné. Odborníci sa však zhodujú v názore, že nič netreba preháňať, a to sa týka aj konzumácie potravín obsahujúcich tento jedoduchý cukor. 

„Aj keď výsledky štúdií alulózy na zvieratách vyzerajú veľmi sľubne, výskum na ľuďoch je obmedzený,“ uviedla dietetička Sarah Marjoramová.

Ako dodala, ide o relatívne nový produkt a odborníci zatiaľ nemajú dostatok údajov. 

„Keď sa na trhu objavia nové výrobky, niektorí ľudia to začnú preháňať. K jedlu a výžive je vždy najlepšie pristupovať s mierou,“ myslí si Marjoramová. Aj dietetička Joan Salge Blake je presvedčená, že je nutný ďalší výskum. „Treba zistiť, či existuje horná prípustná hladina konzumácie bez negatívnych účinkov na tráviaci trakt alebo na obličky,“ dodala. 

Alulóza nie je bežne dostupná, ale býva často súčasťou proteinových tyčiniek a iných zdravších potravín.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie cukor alulóza

2020-10-10 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia